Obišli Joanikija i sveštenike: Savjet nema primjedbi na postupanje policije

Episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju određeno je zadržavanje do 72 sata nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću zbog sinoćnje litije u tom gradu na kojoj se okupilo više hiljada građana, a koja je održana uprkos zabrani javnih okupljanja
6239 pregleda 0 komentar(a)
Zeković i Dobričanin, Foto: Svetlana Mandić
Zeković i Dobričanin, Foto: Svetlana Mandić

Predsjednik i član Savjeta za građansku kontrolu rada policije, mr Aleksandar Saša Zeković i dr Vladimir Dobričanin, obišli su episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i i uhapšene sveštenike i kontstatovali da nema bitnijih primjedbi na postupanje policijskih službenika, ali da su „istakli su da su policijski službenici prema njima postupali profesionalno, korektno, istakli su njihovu ljubaznost.

Episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju određeno je zadržavanje do 72 sata nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću zbog sinoćnje litije u tom gradu na kojoj se okupilo više hiljada građana, a koja je održana uprkos zabrani javnih okupljanja.

Pritvor do 72 sata određen je i sveštenicima nikšićkog sabronog hrama Danilu Zirojeviću, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževižu, Mirku Vukotiću, Vasiliju Brboriću, Draganu Krušiću i Nikoli Marojeviću.

I svešteniku Slobodanu Jokiću je određeno zadržavanje do 72 sata.

"Ono što želimo da istaknemo kao jednu vrstu ozbiljne prozivke prema Upravi za imovinu je da se i ovdje ponovlja da su uslovi za boravak zadržanih lica na neprihvatljivom nivou. Savjet apeluje na ODT da uzme u obzir kapacitete i uslove koji su trenutno u CB,jer cijenimo neprihvatljivim da lica kojima je određeno zadržavanje budu držana u službenim prostorijama“, kazao je Zeković „Vijestima“.

Prema njegovim riječima, neprihvatljivo je da policijski službenici i rukovodstvo CB Nikšić u sopstvenoj režiji brinu da uslovi u tom prostoru budu na „minimalno pristojnom nivou“.

„Uslovi su na tom nivou zahvaljujući njihovom naporu i da nema toga tog napora koji je u privatnoj režiji CB i samih policijskih službenika to stanje bi bilo mnogo gore. Zaista je neprihvatljivo da imamo takve uslove, da nema vode u pojedinim prostorijama za zadržavanje, da česme u jednom broju prostorijane rade. Madraci zahtjevaju zamjenu, a ćebad su bila oprana i čista“, kazao je predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Prema njegovim riječima procjena ljekara je bila da lica kojima je ukazana medicinska pomoć mogu boraviti u takvim prostorijama. Samo je za Jokića ocijenjeno da ne boravi u tim već u službenoj prostoriji uz adekvatnu zaštitu policijskog službenika.

Zeković je kazao da su zahtjevi sveštenih lica, koji se odnose na posnu hranu i pričest, ispoštovani u najkraćem roku i da su vodili računa o njihovim ljudskim i vjerskim pravima.

„Nekoliko lica je tražilo pomoć Zavoda za hitnu medicinsku pomoć i to je u najkraćem roku realizovano. Bilo je primjedbi na početno insistiranje policije da se sveštena lica dovedu službenim vozilom, ali im je na kraju omogućeno da gotovo „svi u sopstvenoj režiji dođu“, osim Jokića, koji je doveden službenim vozilom.

Bonus video: