Sjetili se da Keković možda nije kriv

Iz Uprave policije više ne tvrde da će Keković odgovarati za aktiviranje eksploziva, kada je stradao njegov prijatelj Đorđije Božović Slučaj eksplozije od 4. marta, preuzeo Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije - tvrde iz Uprave policije

15599 pregleda 7 komentar(a)
Uviđaj nakon eksplozije, Foto: Savo Prelević
Uviđaj nakon eksplozije, Foto: Savo Prelević

Funkcioneri Uprave policije predomislili su se i više decidno ne tvrde da je Aleksandar Keković kriv za aktiviranje eksploziva 4. marta, kada je taj Podgoričanin teško povrijeđen a smrtno stradao njegov prijatelj Đorđije Božović.

Iz te institucije Vijestima su juče saopštili da nije tačna informacija - da je pomoćnik direktora policije Enis Baković, 9. marta na sastanku sa članovima Savjeta za građansku kontrolu rada policije, saopštio da će krivična prijava biti podnijeta protiv Kekovića.

To je, međutim, demantovao predsjednik Savjeta Aleksandar Saša Zeković, rekavši takođe juče da je Baković tada najavio skoro podnošenje krivične prijave protiv tog dvadesetdevetogodišnjaka.

Uprava policije podsjetila je da 4. marta oko 19:30 časova, u Dalmatinskoj ulici aktivirana eksplozivna naprava, kada je smrtno stradao Božović (30), dok je teško povrijeđen Keković.

“Pomoćnik direktora Enis Baković, 09. marta na sastanku sa članovima Savjeta za građansku kontrolu rada policije nije iznio da će krivična prijava biti podnijeta protiv A.K. već da se utvrđuju činjenice i okolnosti koje idu u pravcu utvrđivanja njegove eventualne odgovornosti budući da je na osnovu preliminarnih analiza utvrđeno da je eksplozivna naprava prevožena u vozilu te da je ona u unutrašnjosti vozila aktivirana. U međuvremenu Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije je preuzeo ovaj predmet, te dalje radnje službenici policije preduzimaju po instrukcijama i nalozima nadležnog tužilaštva”, odgovoreno je juče iz policije.

SAVJET

Zeković, međutim, podsjeća predstavnike Uprave policije šta se, kako tvrdi, pričalo na vanrednoj sjednici na Cetinju 9. marta - povodom bezbjednosne situacije u državi, a sa aspektom na stanje u Prijestonici i Glavnom gradu zbog tadašnjih klriminalnih obračuna.

“Savjet za građansku kontrolu rada policije održao je na Cetinju, 9. marta 2020. godine, sjednicu posvećenu bezbjednosti građana i radu kriminalističke policije. Savjet ima odgovornost da u ime građana Crne Gore sprovodi jasan, razumljiv i djelotvoran nadzor nad policijom pa je sjednica sazvana i održana na osnovu jedinstvene ocjene da intenzivirano nasilje kriminalnih grupa i njihovi obračuni pogoršavaju bezbjednosnu situaciju u zemlji i doprinose povećanju percipirane nesigurnosti građana. Sjednici su prisustvovali rukovodilac kriminalističke policije i načelnik Odjeljena bezbjednosti Cetinje.

Tokom saslušanja Baković i (Igor) Popović su odgovorili na brojna pitanja koja su se odnosila na predmete u radu kriminalističke policije. Naročito je interesovanje Savjeta bilo za događaje na Cetinju i u Podgorici.

Podržane su predstavljene aktivnosti i njihov dalji rad. Saopštili smo da očekujemo prve rezultate uz preporuku da se nastavi sa senzibilisanim pristupom prema porodicama žrtava uz njihovu saradnju, uključenost i obaviještenost. Tom prilikom Baković jeste najavio i skoro podnošenje krivične prijave protiv A.K”, saopštio je Vijestima Zeković.

Podsjetio je da je Savjet tada, sa zaključcima sa sjednice, koji sadrže i navod oko podnošenja krivične prijave, upoznao javnost i sve relevatne državne strukture.

“Rukovodilac Sektora kriminalističke policije je imao dosta prostora, vremena i načina da saopšti eventualne primjedbe, ukoliko ih je imao, na naše zaključke i ocjene. To nije učinjeno ni službenim putem niti kroz reagovanje prema medijima. Ukoliko je, nakon saslušanja pred Savjetom 9. marta ove godine, došlo do određenih promjena u postupanju po tom predmetu onda to treba tako i saopštiti. Demantovanje građanskog nadzora, nakon gotovo tri mjeseca, nije način jer smo veoma pažljivi i odgovorni u ukupnoj komunikaciji i saradnji sa Upravom policije. Kriminilastičku policiju doživljavamo ozbiljnim i pouzdanim izvorom, pa ocjenjujem da ovakvi istupi samo doprinose oblikovanju i širenju sumnji u njen rad. Ne razumijem zašto je uvjek nekako svima najlakše prozvati Zekovića i građanski nadzor. Ponavljam, ukoliko je došlo do određenih promjena u postupanju po ovom predmetu, onda treba to tako i reći i ne kriti ako postoje određena razmimoilaženja sa pravosuđem”, kazao je Zeković.

ISTRAGA

Policijski podaci, nezvanično je saopšteno Vijestima nakon napada, pokazuju da je Keković 3. marta iznajmio “reno” od jedne agencije u Podgorici - dan kasnije, bomba je eksplodirala dok je pokušavao da uđe u parkirano vozilo u kojem je na mjestu suvozača, bio njegov prijatelj.

Keković je sa višestrukim prelomima i opekotinama transportovan u Klinički centar.

Božović je nepravosnažno osuđen 21. novembra 2019. godine osuđen na tri i po godine zatvora zbog optužbi da je dio kriminalne grupe nedavno ubijenog Stevana Stamatovića, koja je pokušala likvidiciju Radojice Zekovića postavljanjem bombe ispod njegovog automobila u maju 2017. godine.

Keković je tokom 2015. godine osuđen na 18 mjeseci robije zbog aktiviranja bombi u dvorištu kuće Aleksandra Vukadinovića u podgoričkom naselju Tološi.

Osuđivan je i za povredu slobode opredjeljenja pri glasanju, uoči lokalnih izbora u Podgorici 2014. godine.

Tužilaštvo: Istraga ne vodi ka Kekoviću

Iz Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, “Vijestima” je odgovoreno da do sada preduzete mjere i radnje i dobijeni podaci, ne ukazuju na zaključak da bi Keković imao svojstvo osumnjičenog.

“U Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, formiran je predmet povodom događaja od 4. 3. 2020. godine, kada je u Dalmatinskoj ulici u Podgorici došlo do eksplozije na vozilu u kojem su se nalazila dva lica, od kojih je lice Đ. B. smtno stradalo, dok je lice A. K. zadobilo teške tjelesne povrede, koji predmet se nalazi u fazi izviđaja, tokom kojeg su preduzete sve neophodne mjere i radnje, odnosno izvršen je uviđaj na licu mjesta, kojom prilikom su izuzeti svi tragovi pronađeni na licu mjesta, donijeta je naredba za obdukciju tijela, po zahtjevu tužilaštva od strane Višeg suda izdate su naredbe za pribavljanje listinga komunikacija, donijete su naredbe Forenzičkom centru u Danilovgradu za sva neophodna vještačenja, hemijsko, PEH, DNK, informaciono-tehnološko, od kojih su neka vještačenja završena, a do sada preduzete mjere i radnje i dobijeni podaci ne ukazuju na zaključak da bi lice A. K. imalo svojstvo osumnjičenog”, odgovorila je “Vijestima” portparolka tog tužilaštva, tužiteljka Lepa Medenica.

Izviđaj, vještačenja...

Pomoćnik direktora policije Enis Baković, 20. maja poslao je članovima Savjeta objašnjenje vezano za slučaj aktiviranja eksploziva 4. marta.

“U vezi pitanja koja se odnose na procesuiranje lica Keković Aleksandar iz Podgorice, a u vezi aktiviranja improvizovane eksplozivne naprave, koja je aktivirana i eksplodirala u vozilu dana 04.03.2020. godine oko 19:30 časove u ulici Dalmatinskoj, a u kojoj eksploziji je smrtno stradao Božović Đorđije, obavještavamo Vas da je ovaj predmet u fazi izviđaja, da se u toku postupka sprovode odgovarajuća vještačenja, a službenici Uprave policije u konkretnom postupaju po nalogu nadležnog Tužilaštva”, napisao je Baković.

Bonus video: