Pavićević: Motiv bombaškog napada nije za javnost

UP i ODT tvrde da su rasvijetlili podmetanje eksploziva ispred “Granda” i kuće Golubovića

9058 pregleda 3 komentar(a)
Predstavnici policije i tužilaštva juče na konferenciji za medije, Foto: Boris Pejović
Predstavnici policije i tužilaštva juče na konferenciji za medije, Foto: Boris Pejović

Policija nije juče htjela da saopšti da li se Duško Golubović prije pet godina našao na meti bombaša zbog posla koji je obavljao u Agenciji za nacionalnu bezbjednost, ili su se osumnjičeni za podmetanje eksploziva ispred njegove kuće 23. novembra 2015. godine, sa njim lično razračunavali.

“Na današnji dan, ukoliko budemo pričali eksplicitno o konkretnim dokazima, motivima, razlozima izvršenja tog krivičnog djela, samo ćemo da prejudiciramo istražne radnje i dalji tok istražnog postupka... U ovoj fazi postupka iznijeli smo ono što možemo od podataka... Koji je motiv, sad nije za javnost, nije za medije”, kazao je rukovodilac podgoričke policije Milovan Pavićević, odgovarajući na pitanja “Vijesti”.

Predstavnici Centra bezbjednosti Podgorica i podgoričkog Osnovnog državnog tužilaštva juče su saopštili da su zbog bombaških napada na porodičnu kuću Golubovića i lokal “Grand” uhapsili Benjamina Mugošu i Jovana Grujičića, a da tragaju za njihovim nalogodavcem Zoranom Mugošom. Sva trojica su iz glavnog grada.

Poslije relativno dugog vremenskog perioda uspjeli smo da rasvijetlimo i riješimo ova teška krivična djela... Želim da pošaljem jasnu poruku da su sva krivična djela pod našom pažnjom, i u našem fokusu... I da niko ko je izvršio krivično djelo neće ostati izvan domašaja zakona, kazao je tužilac Miroslav Turković

Grujičić priznao?

“Osumnjičeni Grujičić detaljno je ispričao inspektorima i tužiteljki kako su on i Benjamin Mugoša i po čijem nalogu podmetali eksplozive ispred “Granda” i kapije Golubovića. Rekao je da je on aktivirao bombe, a da ga je Benjamin vozio do mjesta izvršenja krivičnog djela. Međutim, Benjamin nije mogao izvršiti ta krivična djela, jer je bio u pritvoru”, kazao je “Vijestima” pravni zastupnik Benjanima Mugoše, advokat Damir Lekić. Dodao je i da je sudija za istragu, juče, nakon saslušanja, odredio pritvor do 30 dana njegovom branjeniku i Grujičiću.

Odgovarajući na “Vijesti” da li je Mugoša mogao krivično djelo počiniti iz Istražnog zatvora, tužiteljka Snežana Šišević kazala je da je pravo osumnjičenog i njegovog branioca da koncipiraju odbranu onako kako je to za njih najbolje.

“Okolnost koju eventualno osumnjični saopšti - da nije bio tu, ili tome slično, svakako je okolnost koja će se utvrđivati i nesumnjivo provjeravati. U ovoj fazi postupka ne mogu dati odgovor... Iza podnošenja krivične prijave je ogroman rad tužilaštva i policije. Ovo je u procesnom smislu prvi korak, sve što bih sada rekla moglo bi da ometa dalji postupak”, odgovorila je tužiteljka Šišević. Ona je rukovodila istragama bombaških napada na “Grand” i imovinu Golubovića.

Juče je na konferenciji za medije kazala da su sve vrijeme preduzimane intenzivne aktivnosti na identifikaciji počinilaca. Istakla je i da se preduzimaju sve aktivnosti na lociranju i hapšenju Mugoše, kojeg sumnjiče da je nalogodavac.

Traže ostale članove krimi-grupe

“Policija je sprovodeći višemjesečne operativne i istražne aktivnosti, identifikovala i prikupila dokaze za lica koja su planirala i organizovala, pružila potrebnu logistiku i izvršila krivična djela izazivanja opšte opasnosti”, kazao je Milovan Pavićević.

On je dodao da sprovode aktivnosti na identifikaciji i drugih članova te kriminalne grupe.

Načelnik Odjeljenja bezbjednosti kriminalističke policije u CB Podgorica Miloš Vučinić, rekao je da dvojicu uhapšenih sumnjiče da su 10. septembra 2015. aktivirali improvizovanu eksplozivnu napravu ispred ulaznih vrata “Granda” zbog čega je na tom objektu, kao i na vozilima i objektima u blizini, pričinjena veća materijalna šteta:

Rekao je i da ih sumnjiče da su isto učinili nepuna tri mjeseca kasnije, ispred ulazne kapije dvorišta porodične kuće Golubovića. “Ovom prilikom na navedenom objektu je pričinjena veća materijalna šteta, kao i na objektima koji su se nalazili u neposrednoj blizini”, kazao je Vučinić.

Bonus video: