Ukinut pritvor Benjaminu Mugoši

Benjamin Mugoša bio u pritvoru i kada je aktivirana eksplozivna naprava ispred kafea Grand i kada je bačena bomba na kuću visokog policijskog funkcionera Duška Golubovića, pa nije mogao učestvovati u izvršenju tih krivičnih djela

2721 pregleda 3 komentar(a)
Eksplozija, arhiva, Foto: Savo Prelević
Eksplozija, arhiva, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.06.2020. 19:59h

Pritvor je ukinut Benjaminu Mugoši, osumnjičenom za saučesništvo u bombaškim napadima na lokal Grand i kuću policijskog funkcionera Duška Golubovića.

To je Vijestima saopštio njegov pravni zastupnik, advokat Damir Lekić.

Mugoša je uhapšen prošle sedmice, dan nakon što je Jovan Grujičić navodno inspektorima priznao da ga je taj Podgoričanin vozio da postavlja eskplozivne naprave ispred kafića Grand i kapije porodične kuće Golubovića.

Benjamin Mugoša bio u pritvoru i kada je aktivirana eksplozivna naprava ispred kafea Grand i kada je bačena bomba na kuću visokog policijskog funkcionera Duška Golubovića, pa nije mogao učestvovati u izvršenju tih krivičnih djela.

To piše u reagovanju Lekića, koji se oglasio nakon što su Uprava policije i podgoričko tužilaštvo na konferenciji za medije saopštili da su rasvijetlili ta dva slučaja, odnosno da je Benjamin Mugoša oba puta vozio direktnog izvršioca Jovana Grujičića.

"Eksplozivna naprava na UO 'Grand' aktivirana je dana 10.09.2015. godine. U to vrijeme Benjamin Mugoša na bilo koji način nije mogao učestvovati u njenom aktiviranju, a posebno ne na način kako se to pokušava prestaviti, a to je da je toga dana vozio Jovana Grujičića koji je direktni izvršilac toga djela. Ovo iz razloga jer se Benjamin Mugoša toga dana, odnosno dana 10.09.2015. godine nalazio u istražnom zatvoru tada Zavoda, a sada Uprave za izvršenje krivičnih sankcija... koji pritvor mu je ukinut tek dana 25.09.2015. godine, o čemu prilažemo rješenje Višeg suda u Podgorici K.br. 53/15 od 25.09.2015. godine, a koje smo dostavili i postupajućem sudiji za istragu i državnom tužiocu... Iz ovog rješenja nesumnivo proizilazi da se Benjamin Mugoša nalazio u pritvoru od dana 30.05.2015. godine do dana 25.09.2015. godine. Po izlasku iz pritvora dana 25.09.2015. godine Benjamin Mugoša dana 01.10.2015. godine povodom izvršenja drugog krivičnog djela biva ponovo lišen slobode, a zatim dana 03.10.2015. godine pritvoren, o čemu prilažemo rješenje sudije za istragu Osnovnog suda u Podgorici Kri.br. 439/15 od 03.10.2015. godine. Iz ovog rješenja nedvosmisleno proizilazi da je Benjaminu Mugoši lišenom slobode dana 01.10.2015. godine, dana 03.10.2015. godine određen pritvor u trajanju do 30 dana. Ovaj pritvor zajedno sa zatvorskom kaznom trajao je sedam mjeseci, kako to proizilazi iz presude Osnovnog suda u Podgorici K.br. 706/15 od 22.01.2016. godine, koja je postala pravosnažna dana 05.04.2016. godine, a kojom je Benjamin Mugoša osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 7 mjeseci, u koju mu je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru počev od dana 01.10.2015. godine, pa nadalje".

Lekić tvrdi da presuda, koju je dostavio i redakciji Vijesti, dokazuje da Benjaminu Mugoši pritvor ni u jednom trenutku nije ukidan:

"Već je iz istoga, po pravosnažnosti presude, odmah sproveden na izdržavanje kazne. Dakle, isti se od dana 01.10.2015. godine u kontinuitetu nalazio u pritvoru, a zatim u zatvoru na izdržavanje kazne, bez izlazaka iz istih. A krivično djelo, odnosno aktiviranje eksplozivne naprave na kuću visokog policijskog funkcionera Duška Golubovića dogodilo se dana 23.11.2015. godine. Dakle, dok se Benjamin Mugoša nalazio u pritvoru, pa iz istog nedvosmisleno proizilazi da nije mogao učestvovati u izvršenju tog djela, a posebno ne na način kako se to pokušava prestaviti, a to je da je toga dana vozio direktnog izvršioca Jovana Grujičića. Iz ove dokumentacije Višeg suda u Podgorici i Osnovnog suda u Podgorici proizilazi da se Benjamin Mugoša dana 10.09.2015. godine i dana 23.11.2015. godine nalazio u pritvoru, iz kojeg, do njegovog ukidanja, ne postoji mogućnost izlaska, pa se mora zaključiti da isti na bilo koji način nije mogao učestvovati u ova dva događaja kada su aktivirane eksplozivne naprave na UO 'Grand' i kuću visokog policijskog službenika Duška Golubovića, a posebno ne na način da je po Podgorici vozio direktnog izvršioca".

Advokat ističe da je dokumentaciju dostavio Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, sudiji za istragu Osnovnog suda u Podgorici, a uz žalbu i krivičnom vanraspravnom vijeću tog suda.

"Pa je evidentno da će ovaj krivični postupak protiv Benjamina Mugoše morati biti obustavljen i pored izjave Jovana Grujičića, koja je u potpunosti obesmišljena pomenutom dokumentacijom, pri čemu je i sam kredibilitet njegove izjave upitan, obzirom na okolnosti u policiji koje su u prethodile njenom uzimanju kod državnog tužioca, a kao i u slučaju Benjamina Mugoše kada je policija od njega tražila da prizna nešto što nije učinio primjenjujući silu zbog koje je na kraju morao reagovati i ljekar obavljanjem medicinskog pregleda", saopštio je Lekić.

Istakao je da je Benjamin Mugoša "uzda u nezavisno, samostalno i nepristrasno državno tužilaštvo i sudstvo, i pored toga što je ovaj krivični postupak protiv njega pokrenut, te mu čak određen i pritvor i pored lako dostupnih podataka da se u vremenu izvrešenja navedenih krivičnih djela nalazio u pritvoru".

"A što su i državno tužilaštvo prilikom pokretanja postupka i sud prilikom određivanja pritvora, i pored dostavljanja pomenute dokumentacije od strane odbrane, morali i sami dobro znati. I cilj ovog reagovanja nije uticaj na državno tužilaštvo i na sud, već da se da obavještenje, sa pravno valjanim i legitimnim dokazima cijeloj javnosti Crne Gore, a posebno oštećenima - da Benjamin Mugoša nema bilo kakve veze sa aktiviranjem navedenih eksplozivnih naprava, kao i da se nadležnim organima skrene pažnja da nisu pronašli učinioca ovih krivičnih djela, već da moraju i dalje da nastave potragu za istim, a da Benjamin Mugoša sa njima nema bilo kakve veze, već da je na pravdi boga protiv njega pokrenut postupak...što se nikako nije smjelo dogoditi", navodi se u reagovanju. Advokat Lekić dostavio je i reagovanje Benjaminovog brata Zorana Mugoše, kojeg su policija i tužilaštvo označili nalogodavcima bombaških napada. Taj osumnjičeni tvrdi da je policija na konferenciji za medije "iznijela nekoliko laži...u vezi eksplozija na kuću Duška Golubovića i Grand kafea". "Laž je da se nalazim u bjekstvu, kao što je to rečeno na navedenom presu, a istina je da sam u junu 2019. godine napustio Crnu Goru na graničnom prelazu Debelu brijeg, potpuno legalno... Laž je da sam podstrekivao svog brata Benjamina i Jovana Grujičića na vršenje bilo kakvih krivičnih djela, odnosno kriminalnih radnji, a što potvrđuje i poligrafsko testiranje kojem je bio podvrgnut moj brat Benjamin, kao i činjenica da se u vremenu kada su se dogodila krivična djela kojima pokušavaju da nas optuže, isti nalazio u pritvoru, o čemu je obaviještena i dostavljena dokumentacija policiji, državnom tužiocu i sudiji za istragu. Međutim, specijalnom policijskom timu ni to sve nije bilo dovoljno već su i dalje nastavili sa fizičkim i verbalnim maltetiranjem moga brata, a sve samo sa jednim ciljem - a to je kako bi iznudili priznanje da sam ja nalogodavac. Međutim, ni nakon 72 časa Benjamin nije dao policiji toliko željeni odgovor i zatim mu je od strane sudije za istragu određen pritvor... Golubović i Grandovci kao i većina policije dobro zna ko im je i iz kojeg razloga postavio eksplozivne naprave, kao i da to nismo ja i moj brat Benjamin Mugoša", piše u reagovanju Zorana Mugoše. Istakao je da se "nedvosmisleno stiče utisak da gore pomenutim institucijama i pojedincima nije za cilj, a još manje moralna obaveza da otkriju prave vinovnike krivičnih djela, već pod parolom koji nazivaju 'borba protiv kriminala', javnosti putem medija serviraju apsolutne laži a sve sa ciljemkako bi sebe i svoje institucije predstavili kao revnosne, sposobne i validne".

Bonus video: