Policija prekoračila ovlašćenja prilikom hapšenja Mikijelja

"Pojedini policajci prekoračili su danas u Budvi ovlašćenja, a neki od njih, uprkos obavezi, nijesu imali identifikacione oznake" - to su neke od ocjena Savjeta za građansku kontrolu rada policije, koji je večeras održao sjednicu u Budvi.

40247 pregleda 119 reakcija 21 komentar(a)
Savjet utvrdio da su prekoračili ovlašćenja, Foto: Screenshot
Savjet utvrdio da su prekoračili ovlašćenja, Foto: Screenshot

Policijski službenici Centra bezbjednosti Bar - Saša Knežević i Alen Hamzić, upotrebom fizičke snage prekoračili su ovlašćenja prilikom hapšenja sekretara za investicije Opštine Budva Mladena Mikijelja.

To je saopšteno nakon sjednice Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Jedan policajac je danas u Budvi prilikom hapšenja Mikijelja, primijenio istu tehniku kao i američki policajac Derek Šovin 25. maja prilikom hapšenja Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu u Sjedinjenima Američkim Državama (SAD). Policajac je Mikijelju držao koljeno na vratu.

"Policajci su prekoračili danas u Budvi ovlašćenja, a neki od njih, uprkos obavezi, nijesu imali identifikacione oznake" - to su neke od ocjena Savjeta za građansku kontrolu rada policije, koji je večeras održao sjednicu u Budvi.

"Savjet je konstatovao prekoračenje ovlašćenja od strane policijskih službenika CB Bar - S.K. i A.H, prema građaninu M.M. Upotreba fizičke snage i konkretnog zahvata trebala je da prestane čim je prestao otpor lica prema kojem je upotrijebljena. Primjena konkretnog zahvata u predjelu leđa i vrata građanina M.M. je bila bez osnova. Savjet ocjenjuje da se upotreba tog zahvata treba ograničiti", rečeno je "Vijestima" iz Savjeta.

Nakon sjednice održane u Centru bezbjednosti Budva, saopšteno je da su na pitanja predsjednika i članova Savjeta odgovarali načelnik CB Budva Zoran Vučinić i komandir Stanice policije Slobodan Kovačević.

"U cilju razjašnjenja današnje primjene policijskih ovlašćenja. Omogućen je uvid u kompletnu službenu dokumentaciju a analizirana je i dostupna medicinska dokumentacija svih osoba koje su dovedene u službene prostorije policije. Savjet je, u prisustvu policijskih starješina, pažjiivo razmotrio više pojedinačnih situacija i analizirao dostupne video zapise i fotografije".

Pojašnjeno je da su konstatovali da nije realizovana ranija preporuka o obaveznoj identifikaciji svih policijskih službenika.

"Iako nije bila upitna identifikacija postupajućih policijskih službenika (što potvrđuje službena dokumentacija, patrolni listovi i prepoznata odgovornost neposrednih starješine koji rukovodi izvršavanjem konkretnih zadataka), Savjet je ocijenio da u konkretnoj situaciji pojedini pripadnici interventne grupe CB Herceg Novi i CB Budva, sa zaštitnom opremom, nijesu imali jasne i vidljive oznake. Primjena propisa koji regulišu identifikaciju policijskih službenika je nedosljedna i kasni, i Savjet poziva ministra unutrašnjih poslova i direktora Uprave policije da se to pitanje bez odlaganja riješi jer u interesu javnosti i kredibiliteta policije", saopštili su.

Oni ističu da su informisani o tome da su pripadnici Komunalne policije, Komunalne inspekcije i Službe zaštite i spašavanja aktivno pružali otpor i opstruirali rad policijskih službenika.

"Savjet je zabrinut zbog tog saznanja i ocjenjuje društveno neprihvatljivim pa i opasnim situacije moguće međusobne konfrontacije i konflikta lica sa javnim ovlašćenjima... Savjet će posebno razmotriti preduzimanje mjera od strane policijskih službenika povodom zahtjeva Ministarstva javne uprave kod obezbjeđenja nesmetanog obavljanja inspekcijskog nadzora".

Bonus video: