Steviću i Jovanoviću 20 godina zatvora

U dokumentu Vrhovnog suda citira se presuda suda sa Azorskih ostrva zbog šverca kokaina

22650 pregleda 9 komentar(a)
Jedan od uhapšenih u akciji Florida (arhiva), Foto: Boris Pejović
Jedan od uhapšenih u akciji Florida (arhiva), Foto: Boris Pejović

Marko Stević i Veljko Jovanović oglašeni su krivim zbog krivičnog djela trgovine drogama presudom nadležnog suda sa Azorskih ostrva - prvom je određena kazna zatvora u trajanju od deset godina i šest mjeseci, a drugome devet i po godina robije.

To, između ostalog, piše u rješenju Vrhovnog suda o produženju pritvora dijelu ekipe osumnjičene za optužene za stvaranje kriminalne organizacije i međunarodni šverc droge.

“Na brodu ‘Florida 2’ pronađeno je 700 paketa kokaina, neto težine 710,538,200 grama, a ta droga bila je čistoće 83,5 odsto”, navodi se u sudskim spisima.

Piše da su dokazi protiv okrivljenih obezbijeđeni naročito iz mjera tajnog nadzora - audio zapisa i transkripata komunikacije okrivljenih i drugih, evidencija o prelasku granice, dokumentacije prikupljene preko EUROPOL–a, spisima o kupovini broda “Florida 2”, falsifikovanih ličnih dokumenata, analize listinga telefonskih komunikacija osumnjičenih i njihovog kretanja u spornom periodu, te presude nadležnog suda sa Azorskih ostrva: “Dostavljene Specijalnom državnom tužilaštvu putem Međunarodne pravne pomoći dana 13. marta 2020. godine”.

“Iz pomenute presude se utvrđuje da su okrivljeni M. S. (Marko Stević) i V. J. (Veljko Jovanović) oglašeni krivim zbog krivičnog djela trgovine drogama i da je okrivljeni M.S. osuđen na kaznu zatvora u trajanju od deset godina i šest mjeseci, a okrivljeni V. J. na kaznu zatvora u trajanju od devet godina i šest mjeseci”, navodi se u rješenju Vrhovnog suda.

Nikica Todorović, piše, finansirao je međunarodno krijumčarenje kokaina i u svom auto-servisu Monte car organizovao sastanke pripadnika kriminalne grupe, na kojima je davao instrukcije i koordinisao radnje ostalih u obavljanju kriminalnih aktivnosti.

Navodi se da je postoji osnovana sumnja da je okrivljeni Ranko Stojović, koristeći se falsifikovanim pasošem (Marko Rudek), pristao da postane vlasnik broda “Florida 2” kojim će se krijumčariti droga i da daje instrukcije posadi o načinu krijumčarenja droge.

“Takođe, prema sadržini Naredbe o sprovođenju istrage, postoji osnovana sumnja da je okrivljeni M. L. (Milovan Lolo Laković) imao ulogu da po uputstvima okrivljenog N. T. (Todorovića), u svom lokalu ostvaruje kontakte i prenosi poruke drugim pripadnicima organizacije, te da ih obavještava o toku i praćenju realizacije kriminalnog plana, da je okrivljeni J. E. (Jovan Ercegović), imao ulogu da učestvuje na sastancima organizatora kriminalne organizacije i prenosi poruke između organizatora i članova pripadnika kriminalne organizacije, čuva kriptovane telefonske uređaje, da po potrebi vrši prenos kriptovanih telefona na drugu lokaciju i da izvrši rezervaciju kupovine rezervnog nautičkog uređaja za brod kojim će se pratiti tok realizacije kriminalnog plana... kao i da je za D. G. (Darka Giljaču) bila određena uloga da zajedno sa okrivljenim (Lakovićem), kao član posade broda, isproba brod i pripremi ga za krijumčarenje kokaina, da se izvrše popravke i prepravke broda i da se izvrši probno korišćenje nautičkih uređaja u cilju realizacije kriminalnog plana”, navode sudije u rješenju.

Operacija protiv te kriminalne grupe pokrenuta je 2017. godine, a dovela je do presretanja katamarana 2018. godine u Portugalu, koji je prevozio više stotina kilograma kokaina sa Kariba u Evropu.

83,5 odsto je čistoća kokaina zaplijenjenog na brodu “Florida 2”. Tada je, navodi se u dokumentima, pronađeno 700 paketa kokaina, neto težine 710,538,200 grama...

Iz EUROPOL-a su početkom marta saopštili da je kompleksnom internacionalnom istragom rukovodila Crna Gora, a da je operacija dio šire evropske strategije protiv balkanskog kartela.

“Razbijena je zločinačka organizacija, koju su uglavnom činili pojedinci sa Balkana, sa ciljem da u Evropu, morskim putem, iz Srednje Amerike krijumčare velike količine kokaina”, saopšteno je iz te institucije.

U Crnoj Gori tada su uhapšeni jedan od navodnih organizatora te krimi grupe Nikica Todorović, kao i Milovan Lolo Laković, Milica Bukilić, Jovan Ercegović, Ranko Stojović i Darko Giljača.

Na čelu grupe, osim Todorovića, kako navode iz tužilaštva je i Damjan Vukašinović, dok su članovi i Radoje Radulović, Marko Stević, Veljko Jovanović, Mario Lazović, Zerina Karkelja i Dragana Prostran (Sanja Roćen).

Mogli bi pobjeći...

Iz navedenih dokaza, piše u rješenju o produženju pritvora, proizilazi osnovana sumnja da su okrivljeni Todorović, Stojović, Ercegović, Laković i Giljača izvršili krivična djela stavljena im na teret...

Istraga protiv njih, navodi se, do sada nije mogla biti završena iz objektivnih razloga:

“Jer se radi o složenom predmetu zbog postojanja osnovane sumnje da su krivična djela izvršena djelovanjem kriminalne organizacije i u međunarodnim razmjerama, da je putem međunarodne pravne pomoći potrebno pribaviti dodatne dokaze... i da je potrebno saslušati više lica u svojstvu svjedoka za koja se tokom dosadašnje istrage pojavila potreba”.

Navodi se i da sve upućuje na zaključak da okrivljeni imaju razvijene lične, porodične i socijalne veze u inostranstvu od kojih veza mogu očekivati pomoć u slučaju bjekstva, odnosno skrivanja: “A koje okolnosti u svojoj ukupnosti ukazuju na opravdanu bojazan da bi se okrivljeni boravkom na slobodi mogli dati u bjekstvo i time ometati vođenje krivičnog postupka, što čini opravdanim produženje pritvora okrivljenima”...

Bonus video: