Kazne od opomene do brisanja iz registra advokata

Statutom Advokatske komore, kao povreda dužnosti, definisano i “nedostojno ponašanje u javnim aktivnostima i u privatnom životu kada je dostupan uvidu i ocjeni javnosti, kojima se nanosi šteta ugledu advokature”. Marković tvrdi da komora ne može pokrenuti disciplinski postupak, ako se ne odnosi na obavljanje advokatske djelatnosti

21153 pregleda 82 reakcija 81 komentar(a)
Advokat Velibor Marković, Foto: Filip Roganović
Advokat Velibor Marković, Foto: Filip Roganović

Ukoliko disciplinski tužilac podigne optužnicu, a disciplinski sudovi Advokatske komore budu smatrali da je Velibor Marković povrijedio dužnost advokata, sankcije bi se mogle kretati od opomene, preko novčane kazne do privremene zabrane bavljenja advokaturom ili brisanjem iz registra advokata.

To predviđa Statut Advokatske komore (AK), koja u teže povrede dužnosti advokata, odnosno disciplinske prestupe, između ostalog, svrstava i “nedostojno ponašanje u javnim aktivnostima i u privatnom životu kada je dostupan uvidu i ocjeni javnosti, kojima se nanosi šteta ugledu advokature”.

Iz podgričkog Osnovnog tužilaštva “Vijestima” nije juče odgovoreno da li su pokrenuli postupak protiv Markovića.

Više nevladinih organizacija protiv njega podnijelo je prijave zbog prijetnji i uvreda upućenih na Fejsbuku novinarki “Vijesti” Damiri Kalač i pripadnicima LGBT populacije. Informaciju da je predmet formiran i da je u izviđaju, juče je objavio portal CDM, navodeći da je protiv Markovića pokrenut i disciplinski postupak u Advokatskoj komori, i to po prijavama LGBT Forum Progres i NVO Centar za ženska prava. U prethodnih nekoliko dana nevladine organizacije i Sindikat medija podnijele su prijave Komori i tužilaštvu, ocjenjujući da su izjave Markovića diskriminatorne na račun žena i LGBT populacije.

Pojedine organizacije su poručile i da se radi o govoru mržnje.

Marković preko društvene mreže Fejsbuk, obraćajući se Kalač, a u sklopu prepiske o Zakonu o životnom partnerstvu istopolnih parova, napisao da će “zavrnuti šiju” LGBT osobama ako ih vidi da se “žvalavite na moje oči, ili pred mojom djecom”. Pojedine NVO su prijavile i u pojedinim fejsbuk statusima imao i “seksističke objave” na račun žena.

Marković je juče u izjavi “Vijestima” tvrdio da je informacija o disciplinskom postupku netačna, a da je manipulacija tvrdnja da je protiv njega formiran predmet u tužilaštvu.

On je naveo i da su dva motiva “halabuke” protiv njega - to što je u ekspertskom timu Mitropolije crnogorsko-primorske i što ga, kako tvrdi, kolege žele vidjeti na čelu Advokatske komore.

“Skoro pet godina objavljujem komentare na svom fejsbuk profilu, pa su se ta gospoda sada sjetila da ih vade iz naftalina, što jasno ukazuje da njih uopšte ne interesuje borba za prava i slobode čovjeka i građanina, već su postali dio političke igre i kampanje u koju me žele uvući, što ja prezirem”, rekao je on. Istakao je da “ujdurma i halabuka” u vezi njega imaju potpuno drugačiju pozadinu:

“Da me pokušaju lično i profesionalno iskompromitovati kao jedinog člana ekspertskog tima MCP koji učestvuje u pregovorima sa Vladom, oko Zakona, s obzirom na to da su svi ostali članovi istovremeno i članovi pravnog savjeta MCP. Pošto ja nijesam, ti mračni krugovi pokušavaju da mi nađu ‘neki drugu manu’, iako moji lični i građanski stavovi nemaju, niti moraju da imaju ikakve veze sa stavovima MCP”, kazao je Marković.

Advokat tvrdi da AK ne pokreće diciplinski postupak na osnovu “gole prijave, već donošenjem akta o pokretanju disciplinksog postupka”:

“Komora nije ni nadležna da sprovodi postpupak i izriče disciplinske mjere, ukoliko se radi o radnjama koje nemaju nikakave veze sa obavljanjem advokatske djelatnosti. Disciplinski postupak se može pokretati i voditi samo u vezi sa radnjama koje su u vezi sa obavljanjem advokatskog rada, dok sve mimo toga, predstavlja stvar nadležnih državnih organa”.

On je ocijenio da su navodi o predmetu formiranom zbog više krivičnih prijava manipulacija - “budući da se povodom svake podnesene prijave, pa i neosnovane, kao što je ovdje slučaj, mora formirati predmet”.

“Kako bi se odlučilo o prijavi. Pri čemu se nikako ne radi o pokrenutom krivičnom postupku. Protiv mene je zbog istih radnji već prije nekih 15 dana bila podnesena krivična prijava, ali je ona odbačena obavještenjem Upravi policije - da u mojim radnjama nema elemetana bilo kojeg krivičnog djela. Tako da je orkestrirano ponašanje pojedinih LGBT i drugih NVO samo usmjereno u cilju pokušaja kompromitacije mene i mojih klijenata”, rekao je Marković.

Istakao je da, pošto je više decenija član AK, ima saznanja što se u njoj dešava i da je upoznat da je jedna osoba iz vrha Komore “zainteresovana” za pokretanje i vođenje disciplinskog postupka protiv njega: “Razlog tome je što se među advokatskim krugovima pojavila informacija da sam budući kandidat za predsjednika AK...”

Bonus video: