Osumnjičeni nije duševni bolesnik

“Okrivljeni... je osnovano sumnjiv da je izvršio krivično djelo silovanje..." - navodi se u obrazloženju Apelacionog suda

6152 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sudije Apelacionog suda odbile su da ukinu pritvor muškarcu protiv kojeg je Više tužilaštvo prošlog mjeseca podiglo optužnicu zbog silovanja šesnaestogodišnje sestre.

U detaljnom obrazloženju navodi se da osnovana sumnja proizlazi iz prepisa audio video zapisa iskaza maloljetnice, iskaza svjedoka, nalaza i mišljenja ljekara, vještaka te stručne službe Vrhovnog državnog tužilaštva i Centra za socijalni rad...

“Iz prepisa audio video zapisa iskaza maloljetne datog pred Višim državnim tužiocem za maloljetnike dana 15.5.2020. godine, proizlazi da je okrivljeni osnovano sumnjiv da je upotrebom sile imenovanu prinudio na obljubu, kada su okrivljeni i oštećena pošli ka planini gdje posjeduju katun, pa nakon ulaska u katun istu je oborio na krevet”, piše u obrazloženju.

Dodaje se da okrivljeni, na osnovu vještačenja, ne boluje od bilo koje duševne bolesti, ne spada u bilo koju kategoriju nedovoljne duševne razvijenosti, niti pokazuje simptome koji bi ukazivali na bilo koje moždano oboljenje, ali i da u vrijeme izvršenja krivičnog djela nije imao trajnu ili privremenu duševnu bolest, niti privremenu duševnu poremećenost.

“Okrivljeni... je osnovano sumnjiv da je izvršio krivično djelo silovanje... Dakle, osnovano je sumnjiv da je učinio krivično djelo za koje se po zakonu može izreći kazna zatvora od 10 godina ili teža kazna, pa je time ispunjen prvi kumulativni (objektivni) uslov, za produženje pritvora ovom okrivljenom po ovom pritvorskom osnovu. Takođe, odredbom čl.175 st.1 tač.4 Zkp-a, je između ostalog propisano da se pritvor može odrediti, odnosno produžiti, ako je djelo posebno teško zbog načina izvršenja ili posljedice.

U konkretnom slučaju i po nalaženju ovog suda, postoje teške okolnosti djela, koje navedenom krivičnom djelu koje se okrivljenom stavlja na teret daju karakter posebno teškog, a koje se sagledavaju, kroz način izvršenja istog. Kada se navedeno ima u vidu, osnovano i zakonito je prvostepeni sud produžio pritvor okrivljenom”.

Bonus video: