Stanković ne zna da li je bilo propusta

Osnovno državno tužilaštvo u Pljevljima u nadležnosti je Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju kojem se možete obratiti povodom konkretnih pitanja, odgovorili su iz kabineta vrhovnog državnog tužioca

12215 pregleda 8 komentar(a)
Stanković (arhiva), Foto: Boris Pejović
Stanković (arhiva), Foto: Boris Pejović

Vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca Ivica Stanković ne zna da li će ijedan pljevaljski tužilac biti sankcionisan zbog prikrivanja činjenica, niti zloupotrebe službenog položaja u slučaju oduzimanja lovačke puške na Žabljaku.

Policija je 3. aprila na Žabljaku oduzela pušku od sedamnaestogodišnjeg B. B., ali su iz pljevaljskog tužilaštva prvobitno tvrdili da je to oružje oduzeto od Milorada Mikija Bulatovića (42) i iz odgovora su izostavili maloljetnika.

“Kao što ste prethodno informisani, Osnovno državno tužilaštvo u Pljevljima u nadležnosti je Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju kojem se možete obratiti povodom konkretnih pitanja. Istovremeno napominjemo da se u skladu sa zakonom u svim državnim tužilaštvima redovno održavaju kontrole rada i postupanja. Rezultati nijedne dosadašnje kontrole nijesu ukazivali na propuste u radu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Pljevljima koji bi u skladu sa Zakonom o državnom tužilaštvu podrazumijevali sankcionisanje bilo kog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Pljevljima”, odgovoreno je Vijestima iz Stankovićevog kabineta.

Stanković je sredinom aprila, nakon što su Vijesti objavile da se ne zna ko je od dva državna organa saopštio istinu o tom slučaju, naredio da se preispita da li je njegov kolega iz pljevaljskog tužilaštva donio pravilnu i zakonitu odluku, kada je ocijenio da nije bilo kršenja propisa nakon što je više osoba zatečeno sa puškom u području Nacionalnog parka Durmitor. On je od rukovodioca Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju, Mirka Bulatovića, u čijoj nadležnosti se nalazi pljevaljsko Osnovno tužilaštvo, zatražio da neposrednim uvidom u spise predmeta utvrdi da li su u tom predmetu preduzete sve zakonom predviđene mjere i radnje:

“Kako bi se utvrdilo činjenično stanje samog događaja, i da istovremeno preispita da li je u predmetu donijeta pravilna i zakonita odluka, te da o utvrđenim činjenicama obavijesti v.d. vrhovnog državnog tužioca”, saopšteno je “Vijestima” iz te institucije. Bulatović je tada utvrdio da postupajući tužilac iz Pljevalja nije 3. aprila naložio policiji da se od dvojice Kolašinaca i Podgoričanina hapšenih na Žabljaku oduzme i na vještačenje pošalje puška pronađena kod maloljetnog B.B, jer je smatrao da za tim nije bilo potrebe.

To piše u izvještaju koji je zamjenik rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva Pljevlja Milivoje Tomčić, dostavio rukovodiocu Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju.

Karabin sa optičkim nišanom i metkom u cijevi na Žabljaku je oduzet od sedamnaestogodišnjeg Kolašinca B.B. i on će odgovarati zbog nelegalnog držanja oružja.

Da je taj maloljetnik bio u društvu još dvije osobe kada ih je policija zaustavila 3. aprila na Durmitoru, utvrđeno je nakon što je šef bjelopoljskog tužilaštva preuzeo kontrolu tog slučaja. Slučaj je preuzeo nakon što su iz pljevaljskog tužilaštva i policije “Vijestima” saopštili oprečne informacije - tužilaštvo da je puška pronađena kod Milorada Bulatovića, a policija da su je oduzeli od maloljetnika. Portparolka ODT Pljevlja, tužiteljka Nataša Bajčeta, u prvom odgovoru nije ni pomenula sedamnaestogodišnjaka.

Bonus video: