UP: Saobraćaj blokirale auto kolone, krivične prijave za Krivokapića i sveštenike

"Organizatori okupljanja ugrožavali su zdravlje građana, narušavali javni red i mir i ugrožavali bezbjedno odvijanje saobraćaja", navode iz Uprave policije

31678 pregleda 755 reakcija 36 komentar(a)
Foto: Uprava policije
Foto: Uprava policije

Uprava policije saopštila je da su juče tokom dana zakonito i u skladu sa ovlašćenjima preduzeli niz aktivnosti iz svoje nadležnosti.

"Registrovana su krivična djela izvršena kršenjem mjera Ministarstva zdravlja o sprečavanju širenja koronavirusa okupljanjima većeg broja građana, nepoštovanjem fizičke distance i nenošenjem zaštitnih maski. Organizatori okupljanja ugrožavali su zdravlje građana, narušavali javni red i mir i ugrožavali bezbjedno odvijanje saobraćaja", navode iz UP.

Građani su, kako je saopšteno iz policije, vozilima i ikonografijom onemogućavali nesmetano odvijanje saobraćaja.

Policija je, poručuju, djelovala preventivno i zakonito, te dodaju da će svi koji su pozivali na nedozvoljena okupljanja, organizovovali ih i tako ugrožavali javno zdravlje biti krivično sankcionisani.

"Građani su vozilima onemogućavali normalno odvijanje saobraćaja na više dionica, odbijajući da postupe po naređenjima pripadnika policije kada su vozilima blokirali saobraćaj na putnom pravcu Nikšić – Podgorica i Kolašin – Podgorica".

Policija je, kako dodaju, spriječila organizovane dolaske građana u Podgoricu iz više crnogorskih gradova.

Prekršajno je sankcionisano 67 osoba dok su protiv 11 osoba podnijete krivične prijave. "U toku su dalje mjere i radnje na identifikovanju ostalih lica i utvrđivanju njihove prekršajne i krivične odgovornosti", kazali su iz policije.

Krivične prijave su podnijete protiv pet sveštenih lica Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Iz policije su konstatovali da "i pored brojih upozorenja sveštena lica ponovo čine krivična djela i prekršaje i ne poštuju zakonom utvrđene propise."

Kriivčna prijava je podnijeta i protiv lidera koalicije „Za budućnost Crne Gore“ Zdravka Krivokapića, "zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti."

"Krivokapić je od Zlatice predvodio oko 1.200 građana kojom prilikom se nijesu poštovale mjere o suzbijanju koronavirusa na koji način je ugrozio zdravlje većeg broja građana", saopšteno je iz policije.

Dodaju i da granična policija nije dozvolila "organizovano kretanje 19 plovila na moru" u skladu sa Zakonom o sigurnosti pomorske plovidbe. "Od strane organizatora nije podnijet zahtjev Upravi pomorske sigurnosti i upravljanja lukama pa je samim tim postojala mogućnost ugrožavanja sigurnosti pomorske plovidbe ostalih učesnika u pomorskom saobraćaju."

Kontrolisan je, kako je saopšteno iz policije, veliki broj lica i vozila, među kojima je, ističu iz UP, bilo i bezbjednosno interesantnih lica, "a policija u Podgorici je oduzela megafon, nož, boks, sprej sa nadražujućim dejstvom i druge nedozvoljne stvari i predmete."

"Uprava policije je spriječila nezakonito djelovanje lica koja su učestvovala u organizovanom kretanju ka graničnom prelazu Ranče i obezbjedila poštovanje naredbi nadležnih organa. Uprava policije će u narednom periodu pojačanim aktivnostima djelovati i sankcionisati svaki pokušaj nezakonitog postupanja", zaključuje se u saopštenju Uprave policije.

Bonus video: