Mjesecima ne gledaju familije zbog virusa

Rukovodstvo Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje, pokušava da obezbijedi uslove za odobravanje posjeta osuđenicima i pritvorenicima

12236 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz UIKS-a, Foto: Boris Pejović
Detalj iz UIKS-a, Foto: Boris Pejović

Rukovodstvo Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje, pokušava da obezbijedi uslove za odobravanje posjeta osuđenim i pritvorenim licima, koje su ukinute nakon pojave koronavirusa u državi.

To su “Vijestima” saopštili iz UIKS-a, odgovarajući na pitanja da li razmatraju mogućnost odobravanja posjeta.

“Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti i Ministarstvo zdravlja donijeli su naredbu o preduzimanju seta privremenih mjera na zaštiti građana od širenja koronavirusa i više preporuka državnoj upravi. Jedna od donijetih mjera, a odnosi se na Upravu za izvršenje krivičnih sankcija je zabrana posjete licima lišenim slobode, osim advokatima i sudskim vještacima po odluci suda. Uprava za izvršenje krivičnih sankcija i Institut za javno zdravlje preduzimaju aktivnosti u cilju stvaranja uslova za omogućavanje ostvarivanja prava na posjete licima lišenim slobode”, odgovoreno je iz UIKS-a.

Više osuđenika i članovi njihovih porodica obratili su se prethodnih dana redakciji “Vijesti”, tvrdeći da su im mjesecima uskraćena prava na posjete i da se ta odluka ne mijenja iako je ukinuta većina privremenih mjera koje su bile na snazi od početka epidemije kovid-19 u Crnoj Gori.

“Zatvorenici su predali zahtjev Nacionalnom koordinacionom tijelu, ja sam, kao član porodice osuđenog lica slao mejlove premijeru Dušku Markoviću, cijeloj Vladi, na adresu coronainfo i još neke. Nisam dobio nikakav dogovor, ni od jednog od njih. Mi i članovi naših porodica koji su u zatvoru tražimo da se pitanje posjeta tokom trajanja epidemije reguliše kao svuda u svijetu - da ulazi po jedno, sa maskom i negativnim testom. Trpimo jako tešku situaciju i mi kao porodice i oni koji su unutra. Posjeta nema od marta, a istovremeno, svakodnevno iz spoljnjeg svijeta u UIKS ulaze službenici”, kazao je “Vijestima” Ognjen Golubović.

Njegov brat godinama je u Kazneno-popravnom domu, a od marta porodica ne može da ga posjeti, kao ni nikog od osuđenih i pritvorenih lica.

Krajem marta, NKT i UIKS zabranili su osuđenicima koji koriste pogodnosti vikenda u krugu porodice da izlaze iz zatvora dok ne prođe opasnost od koronavirusa, posjete su zabranjene, a donijeta je odluka da se onima koji su iza rešetaka novac može uplaćivati samo preko pošte.

To su neke od mjera Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) koja je usvojila krizni plan rada i obezbjeđenja u slučaju pojave oboljenja kovid-19 iza rešetaka.

Bonus video: