Katnić još vaga o Bigoviću

Vrhovni sud ukinuo je tu opravosnaženu odluku i vratio predmet drugostepenom Apelacionom sudu na ponovno suđenje

13431 pregleda 9 komentar(a)
Ljubo Bigović (arhiva), Foto: Savo Prelević
Ljubo Bigović (arhiva), Foto: Savo Prelević

Podgorički Viši sud i dalje čeka mišljenje Specijalnog tužilaštva - da li treba prihvatiti jemstvo pritvorenika Ljuba Bigovića i, kako je navedeno u predlogu, omogućiti mu izlazak iz zatvora zbog neadekvatnih uslova za liječenje.

“Predmet se nalazi u SDT-u, na izjašnjenje. Nakon što bude dostavljen Višem sudu, ovaj sud će u Zakonom predviđenom roku donijeti odluku povodom ovog prijedloga”, kazala je “Vijestima” savjetnica za odnose s javnošću podgoričkog Višeg suda Aida Muzurović.

Bigović je, u nekretninama, ponudio jemstvo za ukidanje pritvora, vrijedno oko pola miliona eura.

Saša Boreta, Ljubo Bigović, Milan Čila Šćekić i Ljubo Vujadinović osuđeni su u podgoričkom Višem sudu na po 30 godina zbog likvidacije načelnika Odjeljenja za suzbijanje opšteg kriminaliteta Slavoljuba Šćekića.

Policajac je ubijen je 30. avgusta 2005. godine na pragu svoje kuće, hicima iz automatske puške.

Vrhovni sud ukinuo je tu opravosnaženu odluku i vratio predmet drugostepenom Apelacionom sudu na ponovno suđenje.

Iz Vrhovnog suda su, kao i njihove kolege iz Ustavnog, nakon 15 godina konstatovali da im je tek sada sumnjivo što je nekadašnji zaštićeni svjedok Zoran Vlaović zvani Bohum dobio prekid zatvorske kazne, dan nakon što je kod istražnog sudije ispričao navodna saznanja o ubistvu Šćekića.

U presudi Vrhovnog suda u koju su “Vijesti” imale uvid, navodi se da je nesporno da se pobijana presuda, pored ostalog, zasniva na iskazu zaštićenog svjedoka Vlaovića: “Međutim, kako to ocjenjuje Ustavni sud u svojoj odluci, iskaz svjedoka Vlaovića, istina, nije bio jedini dokaz na kojem se zasnivala osuđujuća presuda, ali je ovaj iskaz za redovne sudove u postupku imao veliki značaj, što ukazuje da se radi o važnom i relevantnom dokazu”, navodi se u obrazloženju presude Vrhovnog suda.

Vlaović je, navodi se u odluci, prvi iskaz kod istražnog sudije dao 28. februara 2006. godine:

“Iz spisa predmeta proizlazi da je Zoran Vlaović prvi svoj iskaz dao 28. 2. 2006. godine, sjutradan nakon što je od Ministarstva pravde Crne Gore dobio prekid izdržavanja kazne zatvora u trajanju od šest godina...”

Sudije pojašnjavaju da je zaštićeni svjedok na glavnom pretresu rekao da ostaje pri iskazu datom kod istražnog sudije - da mu je Boreta u karantinu ZIKS-a ispričao da su on i Bigović finansirali ubistvo policajca, a da su Čila Šćekić i “izvjesni Vujdanović”, direktni izvršioci...

To je sve, kako je rekao i kako piše u optužnici, učinjeno jer im je policijski načelnik bio na tragu zbog podmetanja eksploziva na tadašnje gradilište hotela “Splendid”, dok su pokušavali da reketiraju suvlasnike te kompanije...

Boreta ga je u sudnici nazivao lažovom, a ovaj mu je odgovorio: “Ja sam te pitao, a ti si mi potvrdio da ga je Čila Šćekić ubio i dodao si: ‘Oduvali smo smrada’”, rekao je tada Vlaović.

Dobio državu u Strazburu...

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu još 2019. godine odlučio je protiv države Crne Gore povodom tužbe Bigovića i presudio da mu se isplati 7.500 eura na ime naknade nematerijalne štete.

U javno objavljenoj presudi, sud je obrazložio da je država u slučaju Bigovića prekršila prava na zabranu torture zbog uslova u kojima je boravio u pritvoru, i na slobodu ličnosti zbog nedostatka opravdanja za pritvor u kome je proveo pet godina i pet mjeseci.

U obrazloženju javno objavljene presude piše i da je taj sud utvrdio da je Bigovićev pritvor bio nezakonit jer je u nekoliko navrata domaći sud propustio da poštuje rokove za ispitivanje osnovanosti pritvora, a Ustavni sud Crne Gore propustio da o tome odlučuje...

Bonus video: