operacija "Galaktiko"

UP: Krivična prijava zbog sumnje da je racunarskom prevarom nanio štetu od oko 170.000 eura

Kako su kazali, ovlašćeno lice u kompaniji “Azmont Investment” podnijelo je krivičnu prijavu Centru bezbjednosti Herceg Novi protiv nepoznatog lica zbog sumnje da je ta osoba, koristeći informacione tehnologije presrela poslovnu email komunikaciju, te na taj način izvršila izmjene broja žiro računa na fakturi za plaćanje, te da je ta, tada nepoznata osoba, prevarila podnosioca prijave da uplati novac na pogrešan broj žiro računa, prilikom koje je napravljena materijalna šteta u pomenutom iznosu od 169.733 eura

8329 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Policijski službenici Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije su podnijeli krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu u Herceg Novom protiv O.G. (22), državljanina Litvanije, kao i protiv pravnog lica „O.G. Construction Works LTD“, osnovanog u Velikoj Britaniji, a čiji je vlasnik procesuirano lice O.G., zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo računarska prevara, kojom prilikom je materijalno oštećeno pravno lice “Azmont Investment” d.o.o u iznosu od 169.733 eura, saopšteno je iz Uprave policije. 

Kako su kazali, ovlašćeno lice u kompaniji “Azmont Investment” podnijelo je krivičnu prijavu Centru bezbjednosti Herceg Novi protiv nepoznatog lica zbog sumnje da je ta osoba, koristeći informacione tehnologije presrela poslovnu email komunikaciju, te na taj način izvršila izmjene broja žiro računa na fakturi za plaćanje, te da je ta, tada nepoznata osoba, prevarila podnosioca prijave da uplati novac na pogrešan broj žiro računa, prilikom koje je napravljena materijalna šteta u pomenutom iznosu od 169.733 eura.

"Službenici Uprave policije su preduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, posredstvom NCB Interpol, izvršili identifikaciju vlasnika žiro računa na koji je uplaćen novac u inostranstvu i utvrdili da se radi o licu O.G. za koje se sumnja da je predmetno krivično djelo počinio posredstvom pravnog lica čiji je vlasnik", kaže se u saopštenju. 

Oni su dodali da su ove aktivnosti izvedene u okviru operacije “Galaktiko” čiji je cilj suzbijanje računarskih prevara i prevara počinjenih uz pomoć informacionih tehnologija.