Lažne opomene sa izgubljenog telefona?

Pljevaljsko tužilaštvo naredilo žabljačkoj policiji da otkriju ko se lažno predstavljao kao komunalni policajac

8252 pregleda 3 komentar(a)
Tragaju ko uznemirava Žabljačane: Ilustracija, Foto: Boris Pejović
Tragaju ko uznemirava Žabljačane: Ilustracija, Foto: Boris Pejović

Žabljačanin Marko B. (34) tvrdi da je izgubio mobilni telefon sa kog je neko njegovoj sugrađanki i rođaki Ljiljani B. slao poruke, lažno se predstavljajući kao tamošnji komunalni policajac Slavko Pavlović, “opominjao” je zbog koronavirusa i prijetio policijom.

Tridesetčetvorogodišnjak je to rekao na saslušanju u žabljačkoj policiji, objašnjavajući kada je izgubio telefon.

Izjavu je dao par dana nakon što je Pavlović 19. septembra prijavio krađu identiteta.

Komunalni policajac tada je prijavio da neko sa broja 0634292** koji nije njegov, šalje poruke, a da je prethodno na viberu stavio njegovu fotografiju i upisao njegovo ime i prezime.

Žabljačanki koja ga je zaustavila dok je bio na radnom zadatku, sa tog broja stizale su poruke da ne izlazi jer je pozitivna na covid19, da će doći policija, a pominjane su i Pavlovićeve kolege komunalni policajci.

“Obavještavam Vas da je u vezi sa događajem da se neko lažno predstavljao kao komunalni policajac S.P. i licu Lj.B. slao poruke u vezi s njenim navodnim obolijevanjem od koronavirusa, od strane postupajućeg tužioca Osnovnog državnog tužilaštva u Pljevljima naloženo Odjeljenju bezbjednosti Žabljak da se preduzmu sve mjere i radnje u cilju otkrivanja nepoznatog izvršioca krivičnog djela lažno predstavljanje”, odgovorila je nedavno “Vijestima” portparolka Osnovnog državnog tužilaštva u Pljevljima, tužiteljka Nataša Bajčeta.

Nije uznemiravao rođaku

U izjavi Marka B. datoj 24. septembra, piše da je karticu 0634292** koristio do 15 dana prije toga, kada je izgubio telefon u kom je bila.

“Nisam na tom broju instalirao lažni profil komunalnog policajca Slavka Pavlovića, niti znam ko je to učinio, jer, naglašavam, taj telefon sam izgubio prije 15 dana i pretpostavljam da je neko, ko je pronašao ovaj telefon, verovatno ga zloupotrijebio”, rekao je inspektorima.

Dodao je i da je za uznemiravanje sugrađanke saznao 22. septembra, kada su ga zaustavili na ulici i pitali da li je on to radio.

“Ljiljana B. je moja bliska rođaka i često, gotovo svakodnevno boravi u našoj kući. Iz tih razloga nisam imao nikakvih motiva da joj šaljem ovakve poruke. Isto tako, sa bratom Slavka Pavlovića, Nemanjom, nalazim se u veoma bliskim, prijateljskim i drugarskim odnosima, pa ne postoji nikakav motiv da bih ja Slavku Pavloviću učinio ništa što bi štetilo njegovom ugledu i poslu”, rekao je taj Žabljačanin.

Pavlović je ranije “Vijestima” rekao da očekuje od nadležnih da otkriju ko je i zbog čega to radio.

“Jednostavno neću da prećutim i neću da dozvolim da neko to radi i da mi se po gradu priča kako ja, kao komunalni policajac, to radim. Moja sugrađanka je bila uvrijeđena i sa pravom je reagovala, ali objasnio sam joj da se radi o prevari koja ima za cilj da je povrijedi i poremeti međuljudske odnose. Na sudu ću lako dokazati da to nisam ja, ali želim da se zna za ovo, jer je možda i neko drugi žrtva. Ovo nije ni malo naivno, jer se na isti način svađaju ljudi, razdvajaju brakovi”, rekao je tada.

Lažno udvaranje nije procesuirano

Pljevaljskom tužilaštvu nije prijavljeno da je sa istog broja Žabljačaninu I.K. neko slao ljubavne poruke, predstavljajući se kao sugrađanka koja sa njim želi sastanak. “U pogledu okolnosti iz drugog dijela Vašeg pitanja, da se neko licu I.K. predstavljao kao N.B. i zakazivao sastanak, obavještavam Vas da taj događaj nije prijavljen Osnovnom državnom tužilaštvu u Pljevljima”, kazala je tužiteljka Bajčeta.

Informaciju o slanju ljubavnih poruka “Vijestima” je ispričao sagovornik uključen u istragu lažnog prestavljanja, navodeći da je neprijatno iskustvo imala i N.B. Navodno, nju je sugrađanin zaustavio i tražio da odu na sastanak koji mu je “zakazivala sa istog broja”.

Bonus video: