Na slobodi dio ekipe Radulovića

Sudije Apelacionog suda pritvor su ukinule Darku Vickoviću, Stefanu Raduloviću, Luki Raduloviću, Zlatku Matanoviću, Nenadu Luburi, Milovanu Peruničiću, Miladinu Dedoviću, Ratku Martinoviću, Željku Matijaševiću, Radivoju Preradoviću, Željku Matijaševiću i Radošu Petrušiću

25030 pregleda 8 komentar(a)
Radulović ostao u zatvoru, Foto: Boris Pejović
Radulović ostao u zatvoru, Foto: Boris Pejović

Odlukom Apelacionog suda juče su iz Istražnog zatvora izašli jedanaestorica optuženih članova kriminalne grupe, koja je navodno pripremala likvidacije policajaca, kriminalaca i glavnog specijalnog tužioca, a iza rešetaka ostao je trojac iz te ekipe - Ranko Radulović, Nikola Mandić i Stefan Perović.

Osim njih, u pritvoru je i Nikola Mršić, koji je iza rešetaka po rješenju iz drugog predmeta u kom je optužen za ubistvo Kotoranina Gorana Lenca.

Sudije Apelacionog suda pritvor su ukinule Darku Vickoviću, Stefanu Raduloviću, Luki Raduloviću, Zlatku Matanoviću, Nenadu Luburi, Milovanu Peruničiću, Miladinu Dedoviću, Ratku Martinoviću, Željku Matijaševiću, Radivoju Preradoviću, Željku Matijaševiću i Radošu Petrušiću.

Oni su juče napustili ćelije spuškog zatvora, potvrđeno je Vijestima iz više izvora.

Specijalno državno tužilaštvo sumnjiči Radulovića da je sa Kotoraninom Igorom Vukotićem i albanskim državljanimom Erogenom Brajovićem formirao kriminalnu grupu koja je planirala više likvidacija.

Brajović i Vukotić nisu uhapšeni u tom postupku, a ranije je pritvor ukinut Radulovićevom sinu Ž. R.

Član te kriminalne grupe navodno je i Ivan Todorović.

U tom predmetu tužilaštvo ima zaštićenog svjedoka, kodnog imena Jadranko Jonski, koji je istražiteljima do detalja ispričao ko su bile mete kriminalnih grupa iz Nikšića, Kotora i Skadra, koga su pratili, čija ubistva planirali...

Navodno, pripremali su likvidacije Katnića, Duška Golubovića, Zorana Lazovića, Duška Koprivice i njegovog sina Strahinje, Nikole i Vladimira Banićevića, Darka Janjića, Radovana Mujovića, Vjekoslava Lambulića i braće Vilotijević..

Branilac Matijaševića, advokatica Gorica Vujisić, Vijestima je rekla da su sudije Apelacionog suda optuženima pritvor produžavale ne obazirući se na praksu Evropskog suda - da je to krajnja mjera za obezbjeđivanje prisustva okrivljenog tokom krivičnog postupka.

“Deset puta do sada pisali smo žalbe, ali ih je vijeće Apelacionog suda tek sada uvažilo. Mom branjeniku pritvor je određivan zbog pritvorskih osnova opasnost od bjekstva i ponavljanje krivičnog djela, jer je presudom Osnovog suda u Nikšiću uslovno osuđivan. Nisu uzeli u obzir ni kada je ta presuda izbrisana, sve dok nisam otišla u Ministarstvo pravde i tražila brisanje, kada je osnov otpao. Ovog puta nisu uvaženi razlozi Višeg suda za određivanje pritvora zbog opasnosti od bjekstva, a obrazloženo je da sud sada nije rekao ništa novo. Uz to, vijeće Apelacionog suda konačno se pozvalo na praksu Evropskog suda za ljudska prava - da je pritvor krajnja mjera”, rekla je Vujisić.

Bonus video: