Otvorili smo vrata, ali je policija krenula u akciju

Suđenje aktuelnim i nekadašnjim čelnicima Opštine Budva po prijavi Uprave policije

48036 pregleda 176 reakcija 34 komentar(a)
Radović i Carević na jednom od protesta u Budvi (arhiva/ilustracija), Foto: Vuk Lajović
Radović i Carević na jednom od protesta u Budvi (arhiva/ilustracija), Foto: Vuk Lajović

Gradonačelnik Budve Marko Bato Carević, predsjednik Skupštine opštine Krsto Radović, bivši menadžer grada Milo Božović, v.d. šefa kabineta predsjednika Opštine Nikola Jovanović i predsjednik Mjesne zajednice Bečići (aktuleni v.d. direktora Komunalnog preduzeća) Predrag Drago Ivanović, odbacili su juče optužbe da su 17. juna onemogućavali upravne inspektore Ministarstva javne uprave Dragana Kalezića i Jelenu Pejaković da uđu u zgradu Opštine.

Oni su se tako juče izjasnili pred sudijom Suda za prekšaje u Budvi Markom Đukanovićem, po prijavi koju je protiv opštinskih čelnika podnio Centar bezbjednosti.

Tog dana, inspektori ministarstva kojim još rukovodi Suzana Pribilović, uz policijsku asistenciju ušli su u zgradu Opštine, nakon što je policija prethodno privela sve lokalne funkcionere i omogućila instaliranje nove vlasti na čelu sa Nikolom Divanovićem, podržane većinom iz redova DPS, SD, Crnogorske i odbornika Stevana Džakovića.

Scene hapšenja opštinskih funkcionera, građana i zaposlenih obišle su tada region, a upravo to je bio i svojevrsni okidač tromjesečnih protesta građana i predstavnika političkih partija, koje su na minulim izborima nadmoćno pobijedile koaliciju koju je predvodio Divanović.

U policijskoj prijavi, u koju su “Vijesti” imale uvid, navodi se da su opštinski funkcioneri stajali na ulazu zgradu Opštine i da su onemogućili inspektore da izvrše zakonom predviđenu dužnost. Piše da je Radović, kao prvookrivljeni, omalovažavao Kalezića i Pejakovićevu - upućujući im riječi: “U oči gledate i lažete, sram vas bilo, ovo je okupacija Budve, vi ste suspendovali zakon, vi ste suspendovali Ustav”.

On je, međutim, juče kazao da ne prihvata odgovornost za prekršaj koji mu se stavlja na teret.

“Nisam ometao upravne inspektore, već sam sa njima dan prije obavio razgovor koji se odnosio kako i na koji način da se obavi inspekcijski nadzor. Dolazak inspektora svi smo shvatili kao pokušaj nasilnog prekrajanja izborne volje građana, jer svima je tada bila poznata činjenica kupovine jednog odbornika. Ometali ih nismo, čak je i kolega Nikola Jovanović u jednom trenutku kazao - ‘Izvolite, uđite’, a meni nije bilo poznato zbog čega nijesu tada ušli, niti zbog čega su došli sa policijom”, rekao je Radović na ročištu.

Potvrdio je da je inspektorima uputio te riječi, jer je, kaže, bio revoltiran njihovim ponašanje. Naglasio je da i dalje stoji iza onoga što je izrekao.

Jovanović je pred sudijom potvrdio da je pozvao inspektore da uđu, nakon čega su oni krenuli da ulaze, ali je, tvrdi, policijski komandir to iskoristio i kazao službenicima: “Ajmo momci”.

“Nama nije megafonom izrekao nikakvu naredbu da se raziđemo. Mi, kao najodgovornija lica u Opštini... imali smo pravo da se brinemo o imovini Opštine Budva. Predsjednik Carević je više puta tražio od policijskih inspektora pravni osnov, po kojem policija pruža asistenciju inspekciji, ali mu nije omogućeno”, kazao je Jovanović i dodao da nijesu načinili nikakav prekršaj.

Odgovornost je pred sudijom odbacio i Carević, ponovivši da mu policija nije dala papir na osnovu kojeg su pružali asistenciju.

“Mi koji smo bili na vratima Opštine, nijesmo vršili nikakve prekršaje, tu smo bili kao domaćini Skupštine opštine Budva, da bismo imali normalnu korespondenciju sa inspektorima. Ponavljam da nijesmo nikakva organizovana grupa i da se ovdje radi o politički motivisanoj optužbi i nezakonitim radnjama pripadnika Uprave policije i inspekcije. Nije postojalo naređenje da se mi raziđemo, već samo poziv policajcima: ‘Ajmo momci’, nakon čega je uslijedilo nezakonito hapšenje i represija. Nije bilo nikakve potrebe da policija pruža asistenciju, jer sam prethodnog dana imao načelan dogovor sa komandirom CB da ukoliko bude asistencije, da će o tome posjedovati pravni osnov”, kazao je prvi čovjek Budve na suđenju.

Božović je na ročištu saopštio da su optužbe policije neistinite: “Ponavljam, nikakvog ometanja inspektora nije bilo, niti je tada javni red i mir bio ugrožen”.

I Predag Ivanović odbacio je sve optužbe i predložio da se saslušaju upravni inspektori i policijski službenici.

Sudija Đukanović naredni pretres je zakazao za 26. novembar.

Bonus video: