Optužni predlog protiv državljanina Bjelorusije zbog uništenja stalaktita u Ledenoj pećini

Krivičnim zakonikom propisano je da će se onaj ko uništi ili ošteti zaštićeno prirodno dobro, kazniti zatvorom od tri mjeseca do pet godina

7276 pregleda 5 komentar(a)
Bruek, Foto: Instagram
Bruek, Foto: Instagram

Zbog lomljenja ukrasa u durmitorskoj Ledenoj pećini, pljevaljsko tužilaštvo podnijelo je optužni predlog protivdržavljanina Bjelorusije Antona Brueka (28), nastanjenog u Baru.

"Osnovno državno tužilaštvo u Pljevljima podnijelo je Osnovnom sudu u Žabljaku optužni predlog protiv jednog lica (A.B.) državljanina Bjelorusije, zbog krivičnog djela uništenje i oštećenje zaštićenog prirodnog dobra, u Ledenoj pećini, Nacionalni park Durmitor, opština Žabljak", saopštila je portparolka ODT Pljevlja, tužiteljka Nataša Bajčeta.

Iz tog tužilaštva ranije su Vijestima kazali da je odluka donijeta nakon prikupljanja svih potrebnih obavještenja i podataka i uvida u video snimak objavljen na društvenim mrežama na kom se vidi lice koje uništava ledeni ukras u pećini.

Vandalizam u Ledenoj pećini otkriven je nakon što su "Vijesti" objavile snimak koji je Bruek objavio na društvenoj mreži Instagram.

Nakon toga, inspektori Odjeljenja bezbjednosti Žabljak obavijestili su pljevaljskog tužioca o tom događaju:

Tužilaštvo i policija su tokom postupka identifikovali Brueka, kojeg optužuju da je "2. septembra oko 17 časova u speleološkom objektu Ledena pećina...porušio ledene stalaktite koji predstavljaju hidrogeološku vrijednost a koji su zaštićeni Zakonom o zaštiti prirode".

Snimak na kom mlađi muškarac uništava blago durmitorske pećine objavljen je na instagram profilu Bruekanton.

Na objavljenom snimku vidi se mlađi muškarac u crvenoj duskerici i farmericama kako zamahuje nogom i lomi stalagmit visine oko metar. Uništavanje pećinskog blaga zabranjeno je zakonom.

Prema Zakonu o zaštiti prirode, u speleološkim objektima zabranjeno je uništavanje, oštećenje i odnošenje djelova pećinskog nakita, pećinskih sedimenata i fosilnih ostataka.

Krivičnim zakonikom propisano je da će se onaj ko uništi ili ošteti zaštićeno prirodno dobro, kazniti zatvorom od tri mjeseca do pet godina.

Durmitor je 1980. uvršten na UNESCO Listu svjetske prirodne i kulturne baštine, pa su Ledena pećina i ukrasi u njoj i na taj način zaštićeni.

Bonus video: