Produžen pritvor osumnjičenom za ubistvo Ljiljane Simić

Osnovana sumnja da je okrivljeni Radomir Delić izvršio krivično djelo ubistvo proizilazi iz uviđajne dokumentacije i materijalnih dokaza, dok iz obdukcionog zapisnika proizilazi da je smrt sada Simić Ljiljane nasilna, nastupila usljed zatezanja vrata, vjerovatno šakama

8972 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Apelacioni sud Crne Gore donio je rješenje kojim je, zbog opasnosti od bjekstva, produžio pritvor Radomiru Deliću, državljaninu Bosne i Hercegovine, osumnjičenom za ubistvo Ljiljane Simić, državljanke Kanade, čime je potvrđena odluka prvostepenog suda Višeg suda.

Zbog ubistva Simić uhapšeni su i Dragan Todić iz Herceg Novog, koji se tereti da je pomogao u zločinu i Zoran Marić koji se sumnjiči da je počinio ubistvo. Rješenjem krivičnog vanraspravnog vijeća Višeg suda u Podgorici, produžen je pritvor okrivljenom D.R. zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo ubistvo i određeno da će trajati po ovom rješenju, do 19.12.2020. godine.

“Prvostepeni sud je vezano za pritvorski osnov, po kojem je produžen pritvor okrivljenom D.R.u, dao jasne i detaljne razloge o odlučnim činjenicama. Ocjenom dokaza iz spisa predmeta prvostepenog suda, do nivoa postojanja osnovane sumnje i ovaj sud je utvrdio da je okrivljeni D.R. osnovano sumnjiv da je učinio krivično djelo stavljeno mu na teret naredbom o sprovođenju istrage Višeg državnog tužilaštva u Podgorici. Osnovana sumnja da je okrivljeni izvršio krivično djelo ubistvo proizilazi iz uviđajne dokumentacije i materijalnih dokaza pronađenih na licu mjesta prilikom vršenja, na lokalitetu Zaseoka Lazarica-selo Mokrina, opština Herceg Novi, kad je na toj lokaciji u neposrednoj blizini betonskog pravougaonika nalik na temelje, na kamenju provnađeno beživotno tijelo ženske osobe u ležećem položaju, obučeno u pantalonama žute boje, šarenoj majici kratkih rukava sa štiklama bijele boje na nogama, što je prikazano na pratećoj fotodokumentaciji.

Osnovana sumnja proizilazi i iz navoda iz odbrane okrivljenog Delić Radomir koji ne spori da je kritične prilike došao sa okrivljenim Marić Zoranom i sada pokojnom Ljiljanom Simić na navedeno mjesto, nakon čega je prema instrukcijama okrivljenog Marića stajao na dijelu livade između makadamskog puta i mjesta na kojem su se oni nalazili. Te tom prilikom sa mjesta na kojem je stajao, osmatrao prostor u pravcu makadamskog puta, kako bi pazio da neko ne naiđe za vrijeme dok je okrivljeni Marić zadavao udarce oštećenoj i lišio je života. Osnovana sumnja proizilazi i iz obdukcionog zapisnika iz kojeg proizilazi da je smrt sada pok. Simić Ljiljane nasilna, nastupila usljed zatezanja vrata, vjerovatno šakama, a moguće i nekim drugim, za to pogodnim mehaničkim oruđem, što predstavlja osnovni preduslov da bi se prema nekom licu odredio, a samim tim i produžio pritvor. Po stanovištu ovog suda, činjenice i okolnosti koje proizilaze iz dokaza koji se nalaze u predmetnim spisima zadovoljile bi nezavisnog posmatrača u pogledu mogućnosti da je okrivljeni D.R. osnovano sumnjiv da je učinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret.

Prvostepeni sud je pravilno utvrdio i da postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva ovog okrivljenog za slučaj da se nađe na slobodi. Okrivljeni D.R. je osnovano sumnjiv da je izvršio krivično djelo ubistvo za koje je propisana kazna zatvora u trajanju od 5 do 15 godina, a ova činjenica ga svakako ne može ostaviti ravnodušnim u njegovom odnosu prema sudu, odnosno da li da se odazove na pozive suda ili da se da u bjekstvo za slučaj da se nađe na slobodi. Kada se navedeno dovede u vezu sa činjenicom da je ovaj okrivljeni državljanin Bosne i Hercegovine, što ukazuje da ima razvijene socijalne veze van teritorije Crne Gore, od kojih veza bi mogao zatražiti i dobiti pomoć u slučaju bjekstva i skrivanja, pa je po nalaženju ovog suda, pravilan zaključak prvostepenog suda, koje ukazuju da bi se navedeni okrivljeni, ukoliko bi se našao na slobodi, dao u bjekstvo i na taj način ometao dalje vođenje krivičnog postupka”, navodi se u rješenju Apelacionog suda.

Bonus video: