Prijateljski razgovori ili dogovori o švercu

Na većinu dokaza nije bilo primjedbi, osim što su advokati odbrane ukazali da nema sadržine tih razgovora, već samo konstatacija da je neko sa nekim imao telefonsku komunikaciju

25252 pregleda 1 komentar(a)
Uviđaj nakon pronalaska droge na brodu Jadran, Foto: Siniša Luković
Uviđaj nakon pronalaska droge na brodu Jadran, Foto: Siniša Luković

Predsjednica specijalnog vijeća, sutkinja Biljana Uskoković pročitala je juče dopise crnogorskih mobilnih operatera i listinge telekomunikacija za nekoliko brojeva mobilnih telefona, u nastavku suđenja okrivljenima za šverc oko 60 kilograma kokaina na vojnom brodu “Jadran”.

Na većinu dokaza nije bilo primjedbi, osim što su advokati odbrane ukazali da nema sadržine tih razgovora, već samo konstatacija da je neko sa nekim imao telefonsku komunikaciju.

U optužnici specijalnog tužioca za šverc oko 60 kilograma droge, navode se Vladimir M. Račić, Dejan D. Rovčanin, Duško V. Radenović, Radomir R. Osmajić i Vojin M. Stupar.

Račić i Rovčani su u bjekstvu.

Advokat Ratko Pantović, branilac okrivljenog Osmajića, istakao je da okrivljeni nije imao nikakvu komunkaciju sa ostalim okrivljenima:

“Okrivljeni Osmajić nije imao nikakvu telefonsku komunikaciju, ni sms poruku, ni sa jednim od ostalih okrivljenih, kao ni sa svjedokom saradnikom Kulić Milošem. Ovo ističem jer se u optužnici navodi da je Osmajić šifrovano dogovarao prodaju droge”, istajao je advokat Pantović.

Dodao je da se to odnosi na sva tri mobilna operatera u Crnoj Gori.

Advokat Dragan Marković, branilac okrivljenog Radenovića, dao je ocjenu izvednog dokaza listinga operatera Telekoma.

“Iz ovoga primjećujem da ovaj dokaz nema nikakvu dokaznu snagu, već samo da je određeni broj mobilnog telefona komunicirao sa drugim brojem, ali se ne zna šta su razgovarali međusobno lica koja su koristila ove brojeve telefona”, naveo je branilac.

Nakon što je pročitan listing komunikacija mobilnog operatera Telenora, advokat Marković je dodao: “Listing potvrđuje odbranu okrivljenog Radenovića o njegovom boravku u Plavu i Tivtu u tom periodu. Imo je dva-tri kontakta sa Kulić Milošem dok se Radenović nalazio u Plavu, dok njegovi učestali kontakti se odnose kada je bio u bolnici, zatim za odobrenje i produženje bolovanja, kao i dolazak prije 15. aprila i isplovljavanja broda ‘Jadran’. To je normalna komunikacija jer su bili prijatelji”, kazao je advokat Marković.

Advokat Marko Radović rekao je da okrivljeni Stupar nije vlasnik mobilnog telefona, odnosno broja 069/..., niti korisnik, kako to i proizilazi iz pisanih dokaza koje je sud proveo, kao i iz zapisnika o pretresanju stana i pretresanju telefona.

OPTUŽNICA

Prema navodima optužnice, u cilju realizacije kriminalnog plana, okrivljeni Duško Radenović i stariji vodnik u Ratnoj mornarici Crne Gore Miloš Kulić - 17. aprila 2019. godine, sa umišljajem podstreknuti na izvršenje krivičnog djela od okrivljenih Račića i Rovčanina.

17. aprila 2019. godine, piše u optužnici Specijalnog tužilaštva, Prema navodima optužnice, okrivljeni Duško Radenović i stariji vodnik u Ratnoj mornarici Crne Gore Miloš Kulić, sa umišljajem su podstreknuti na izvršenje krivičnog djela od Račića i Rovčanina

“Na način što su Račić i Rovčanin predložili Kuliću da obezbijedi da se na školski brod ‘Jadran’ unese najmanje 50 kilograma kokaina i da se ovim brodom transportuje do Istanbula i obećali mu određenu nagradu”, navodi se u tom aktu.

Dodaje se da je Radenović drogu unio na školski brod “Jadran” i rance sa kokainom smjestio u spavaonu ispod svog kreveta i u jednom od vojničkih ormarića.

“Potom je ponovo otišao do ‘golfa 5’ i uzeo još dva ranca sa kokainom i njih smjestio u vojničke ormariće zajedno sa oružjem, a sve ovo, kako bi po dolasku broda u luku Istanbul, drogu predao drugim, za sada neidentifikovanim članovima kriminalne organizacije radi dalje prodaje”, piše u tužilačkom aktu.

Prema optužnici, Račić, Radenović i Stupar su kao saizvršioci izvršili krivično djelo - neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojne droge u sticaju sa nedozvoljenim držanjem oružja.

Račić i Rovčanin predložili su Kuliću da obezbijedi da se na školski brod “Jadran” unese najmanje 50 kilograma kokaina i da se ovim brodom transportuje do Istanbula i obećali mu određenu nagradu”, navodi se u optužnici

Račić i Rovčanin okrivljeni su i da su počinili krivično djelo - stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401 a, stav 1, a okrivljeni Radenović, Osmajić i Stupar stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401 a, stav 2, Krivičnog zakonika Crne Gore.

Stariji vodnik u Ratnoj mornarici Crne Gore - Kulić, rješenjem Višeg suda u Podgorici određen je za svjedoka saradnika u tom predmetu. Suđenje se nastavlja 17. decembra.

Bonus video: