Optužen za izazivanje saobraćajne nesreće: Odloženo suđenje Šarcu

Punomoćnik oštećene porodice Gazdić, advokatica Tijana Živković obavijestila je sud pismenim putem, da usljed zdravstvnih problema, danas nije mogla doći na glavni pretres, te zamolila da se odloži

6725 pregleda 4 komentar(a)
Sa mjesta nesreće, Foto: Čitalac reporter
Sa mjesta nesreće, Foto: Čitalac reporter

Suđenje okrivljenom Dejanu Šarcu (25), optuženom za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj je stradala Valentina Gazdić (29), dok je Zorana Radulović zadobila lakše povrede, koje je za danas bilo zakazano, odloženo je za 21. decembar u Višem sudu u Podgorici.

Punomoćnik oštećene porodice Gazdić, advokatica Tijana Živković obavijestila je sud pismenim putem, da usljed zdravstvnih problema, danas nije mogla doći na glavni pretres, te zamolila da se odloži.

U maju ove godine, Viši sud je prihvatio sporazum o priznaanju krivice koji je Šarac zaključio sa Višim državnim tužilaštvom u Podgorici, ali je nakon žalbe porodice Gazdić, vanraspravno vijeće tog duda ukinulo tu odluku.

Prema zaključenom sporazumu, okrivljeni i tužilac su se dogovorili na kaznu zatvora od godine i četiri mjeseca zatvora. Prema zakonu, za ovo krivično djelo je predviđena kazna od dvije do 12 godina zatvora.

"Smatram da ovaj sporazum o priznanju krivice sud ne treba da prihvati jer ne ispunjava uslove prema Zakoniko o krivičnom postupku, jer nije u interesu pravičnosti i povrijeđena su prava oštećene porodice. Ugovorena krivična sankcija ne odgovara svrsi kažnjavanja. Ne postoji ni jedna naročito olakšavajuća okolnost da Šarac bude osuđen na godinu i četiri mjeseca zatvora, što je ispod granice propisane zakonom, niti je u skladu sa sudskom praksom", rekla je novinarima advokatica Živković nakon što je sud usvojio sporazum o priznanju krivice.

Prema navodima optužnice, Šarac je oko 09. juna 2019. oko 02 časa iza ponoći, ne pridržavajući se saobraćajnih propisa, vozio automobile marke “mercedes” pod dejstvom kokaina, brzinom od najmanje 109,98 kilometara na čas, a koja je dvostruko veća od ograničenja brzine za naseljeno mjesto do 50 kilometara na čas. Okrivljeni Šarac je na raskrsnici Bulevara Save Kovačevića i IV jula, prema optužnici, udario u vozilo ,,polo” kojim je upravljala Gazdić, koja se kretala brzinom od 27 kilometara na čas. Ona je zadobila teške povrede od kojih je nakon tri dana preminula u Kliničkom centru Crne Gore. “Okrivljeni je u odnosu na osnovno krivično djelo postupao sa eventualnim umišljajem, jer je bio svjestan da tako nepropisnom vožnjom može ugroziti javni saobraćaj i time dovesti u opasnost živote ljudi. U odnosu na težu posljedicu, a to je smrt oštećene, postupao sa svjesnim nehatom, jer je bio svjestan da njegovim radnjama takva posljedica može nastupiti, ali je olako držao da do toga neće doći”, navodi se u optužnici.

Bonus video: