podnijeta krivična prijava

Brkuljan i "Ibon" oštetili državu za više od 300.000 eura?

"Tokom izviđaja ustanovljene su nezakonitosti u obračunu i plaćanju poreza na dodatu vrijednost, poreza na kapitalnu dobit, poreza na dobit pravnih lica, poreza i doprinosa za zaposlene", saopšteno je iz policije

9700 pregleda 9 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Službenici Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, Odsjeka za suzbijanje teških krivičnih djela, podnijeli su Osnovnom državnom tužiocu u Nikšiću krivičnu prijavu protiv jednog fizičkog i dva pravna lica zbog sumnje da su izvršili krivično djelo utaja poreza i doprinosa.

Sumnja se da su Miljko Brkuljan (59) iz Nikšića, vlasnik i odgovorno lice u d.o.o. „Ibon Group i d.o.o. „Ibon Company“, te i ta dva pravna lica izvršili to krivično djelo tako što su, u cilju izbjegavanja plaćanja poreza i doprinosa, u periodu od početka januara 2017. do kraja decembra 2019. godine, davali lažne podatke o zakonito stečenim prihodima i nijesu prijavili zakonito stečeni prihod te su tako pričinili materijalnu šteta budžetu Crne Gore u iznosu od 307.699 eura.

"Policijski službenici Odsjeka za suzbijanje teških krivičnih djela, postupajući po operativnim saznanjima vezanim za utaju poreza i doprinosa od strane pravnih lica d.o.o. „Ibon Group i d.o.o. „Ibon Company“ i odgovornog lica u tim pravnim licima, su od strane Uprave za nekretnine pribavili zaključene kupoprodajne ugovore i predugovore o prodaji nepokretnosti koje su uknjižene u katastarskom operatu na gore navedena pravna lica", saopšteno je iz Uprave policije.

Analizom pribavljene dokumentacije izdvojen je veći broj ugovora i predugovora o prodaji nepokretnosti kao i Ugovor o uvećanju nenovčanog kapitala u „Ibon“ d.o.o. Nikšić i prenosu prava svojine nad nepokretnostima, zbog sumnje u postojanje nezakonitosti prilikom prijave, obračuna i plaćanja poreza i doprinosa, dodaju iz policije.

"Shodno tome, tokom izviđaja ustanovljene su nezakonitosti u obračunu i plaćanju poreza na dodatu vrijednost, poreza na kapitalnu dobit, poreza na dobit pravnih lica, poreza i doprinosa za zaposlene, po kom osnovu je Budžet Crne Gore oštećen za iznos od 307.699 eura", zaključuje se u saopštenju policije.

Preporučujemo za Vas