UP poručila VDT: Draže vam je da policija prema građanima upotrijebi silu, nego da radite svoj posao

"Da li nam vi to dobronamjerno predlažete da prekinemo javna okupljanja upotrebom sredstava prinude i sukobimo se sa građanima naše države za čiju bezbjednost smo mi zaduženi? Da li vi to nas savjetujete da prekidamo javna okupljanja da bi vi nakon toga vodili postupke protiv policijskih službenika kao što to radite u Pljevljima, Kotoru Podgorici i Nikšiću?"

7544 pregleda 22 reakcija 11 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Uprava policije
Ilustracija, Foto: Uprava policije

Uprava policije (UP) poručila je danas Vrhovnom državnom tužilaštvu (VDT) da ne treba da ih podsjećaju na zakonom utvrđene nadležnosti, jer kako dodaju to veoma dobro znaju.

Oni su reagovali na saopštenje VDT u kome je između ostalog poručeno da je policija dužna da prekine javna okupljanja koja nisu prijavljena.

"Bez sujete apelujemo da efikasnije sprovodite aktivnosti iz vaše nadležnosti jer to građani očekuju od svih zajedno. Da li nam vi to dobronamjerno predlažete da prekinemo javna okupljanja upotrebom sredstava prinude i sukobimo se sa građanima naše države za čiju bezbjednost smo mi zaduženi? Da li vi to nas savjetujete da prekidamo javna okupljanja da bi vi nakon toga vodili postupke protiv policijskih službenika kao što to radite u Pljevljima, Kotoru Podgorici i Nikšiću?", ističe se u saopštenju UP.

Poručili su da odlično poznaju svoje nadležnosti.

"Ali izgleda da je vama draži scenario da policija prema svojim građanima upotrijebi silu na ulici nego da vi radite svoj posao", piše u saopštenju UP.

Oni su kazali da kada je riječ o javnim okupljanjima građana, policija može da djeluje na dva načina:

Da uđe u intervenciju koja se sprovodi na osnovu zakonskih ovlašćenja i na osnovu bezbjednosne procjene.

Da dokumentuje događaj i o svemu obavijesti nadležno tužilšatvo koje nalaže dalje mjere i radnje na procesuiranju odgovornih lica.

"Mišljenja smo da smo postupili ispravno, da je naša bezbjednosna procjena bila ispravna, da bi prekidanje javnih okupljanja i ulazak u intervencije na okupljanjima gdje je prisutno više hiljada građana među kojima je bilo i djece i maloljetnih lica imalo nesagledive društvene, bezbjednosne i političke posljedice. Za tužilšatvo nema elemenata krivičnih djela ali ima elemenata da policija upotrebom sredstava prinude djeluje prema građanima Crne Gore", zaključuje se u saopštenju UP.

Bonus video: