Okrivljeni za ubistvo Đurića u zatvoru pravosnažno osuđeni na 34 godine zatvora

Pavićević i Trbo osuđeni zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije i teško ubistvo putem pomaganja

17105 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Apelacioni sud Crne Gore potvrdio je presudu kojom je Dejan R. Pavićević osuđen na jedinstvenu kaznu od 18 godina zatvora zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije i teško ubistvo putem pomaganja Dalibora Đurića u ZIKS-u 22. septembra 2016., dok je Miloš V. Trbo, za ista krivična djela osuđen na jedinstvenu kaznu od 16 godina zatvora.

Prvostepenu presudu u Višem sudu u Podgorici izreklo je specijalno vijeće kojim je predsjedavao sudija Dragoje Jović.

“Nedvosmisleno je dokazano da okrivljeni Pavićević i Trbo počinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i teško ubistvo putem pomaganja. U svojim odbranama su negirali izvršenje djela. Međutim, njihove odbrane sadrže brojne razlike i nijesu logične. Uputili su se vozilom prema mjestu gdje je pronađeno zapaljeno vozilo nakon izvršenog ubistva. Đurić je ubijen 22. septembra 2016., na podmukao način u magacinskom prostoru ZIKS-a. Uloga okrivljenih je bila da unište tragove nakon ubistva, a u zapaljenom vozilu “škoda-oktavija” nađena je puška i optički nišan. Oni nisu samo uništavali tragove, već su se oslobađali i predmeta. Kod Pavićevića je nađen peškir koji sadrži supstancu za potpalu vatre. Okrivljeni su imali volju i htjeli su da postanu dio kriminalne organizacije i preduzeli su niz zajedničkih radnji, bez obzira što nijesu neposredno ispalili hice u Đurića. Okrivljeni Pavićević i Trbo su znali da je sastavljen plan za ubistvo i znali su da se mora doći do Đurićevih navika, te da se nađe odgovarajuće oružje, a potom da se izabere način skrivanja i nalaženje puta da se izbjegne policija. Sud je prilikom odmjeravanja kazne imao u obzir najviši stepen kriminalne volje, da se po svaku cijenu ubije Đurić”, kazao je sudija Jović u kratkom obrazloženju prvostepene presude.

U optužnici se navodi da su 22. septembra 2016, Pavićevićevim „golfom IV“ BD AZ 065, iz Kotora došli u Podgoricu gdje su isključili mobine telefone kako se ne bi moglo utvrditi njihvo dalje kretanje, a potom se uputili ka Rogamima, kako bi obišli mjesto gdje će kasnije zapaliti „škoda okraviu“ CB179VW i dokaze o izvršenom ubistvu.

„Potom su se, uputili ka Danilovgradu gdje su po unaprije pripremljenom planu i sačekali da, za sada neidentifikovano lice, na podmukao način i iz koristoljublja, liši života Đurić Dalibora – osuđeno lice u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija Spuž, pa je u trentku dok je oštećeni šetao, iz snajperske puške kalibra 7,9 mm, ispalio jedan projektil i nanio oštećenom prostrelnu ranu grudnog koša, usljed čega je nastupila smrt. Nakon toga su se Pavićević i Trbo vratili u mjesto Rogame gdje je učililac nakon ubistva i bjekstva sa lica mjesta ostavio „škodu oktaviu“ i pušku kojom je pucao. Njih dvojica su potom čekićem razbili zadnje vjetrobransko staklo na vozilu a potom u kabinu tog auta sipali benzin i ubacili više zapaljenih pakovanja hepo hocki, čime su izazvali požarkako bi uništili sve materijalne dokaze i omogućili izvršiocu da se nesmetano udalji u nepoznatom pravcu", piše u optužnici.