OPTUŽENI ZA POKUŠAJ UBISTVA

Stanišić i Bulatović ostaju iza rešetaka

Produžen pritvor optuženima za pokušaj ubistva Igora Krstovića u Zeti

19347 pregleda 25 reakcija 2 komentar(a)
Uviđaj na mjestu gdje je zapaljen automobil korišten u napadu na Krstovića, Foto: Savo Prelević
Uviđaj na mjestu gdje je zapaljen automobil korišten u napadu na Krstovića, Foto: Savo Prelević

Produžen je pritivor Vidoju Stanišiću i Dragiši Bulatoviću, optuženima za pokušaj ubistva Igora Krstovića 28. januara 2020. u Zeti.

To je rješenje Apelacionog suda, kojom je potvrđena prvostepena odluka podgoričkog Višeg suda.

Pritvor im je produžen zbog osnovane sumnje da su izvršili krivična djela - stvaranje kriminalne organizacije i ubistvo u pokušaju.

“Osnovana sumnja da su okrivljeni Bulatović i Stanišić izvršili krivična djela koja im se stavljaju na teret optužnicom SDT-a Crne Gore proizilazi iz za sada prikupljenih dokaza. Iz tragova pronađenih na mjestu gdje je zapaljeno vozilo iz koga su ispaljeni projektili na oštećenog Krstovića, posebno iz biološkog materijala iz kog je vještačenjem utvrđeno da pripada okrivljenima”, navodi se u odluci suda.

Piše da to proizilazi i iz iskaza oštećenog Krstovića - da su u izvršenju krivičnog djela na njegovu štetu neposredno učestvovale bar dvije osobe, od kojih je jedna upravljala vozilom, a druga, tokom mimoilaženja sa njegovim vozilom, sa zadnjeg sjedišta ispaljivala projektile prema njemu iz automatske puške.

Navodi se i da ne postoje indicije koje bi ukazivale na lični motiv Bulatovića i Stanišića da ubiju Krstovića, što “upućuje na zaključak da je izvršenje tog krivičnog djela rezultat djelovanja kriminalne organiuzacije”:

“A tim i osnovana sumnja da su okrivljeni... pripadnici takve organizacije, koja je očigledno osnovana radi vršenja ovako teških krivičnih djela, a čiji je organizator za sada nepoznat”, piše u rješenju.

Apelacioni sud je u obrazloženju rješenja naveo da je prvostepeno rješenje donijeto bez učinjenih povreda odredaba krivičnog postupka.

U spisima predmeta piše da je djelovanje kriminalne organizacije planirano na duže, uz primjenu tačno određenih pravila i unutrašnje kontrole i discipline, pri čemu je svaki član kriminalne organizacije imao unaprijed određen zadatak i ulogu. U djelovanju kriminalne organizacije su primjenjivali nasilje i zastrašivanje”, piše u odluci suda

“Pored toga, prvostepeni sud je o svim odlučnim činjenicama, dao dovoljno jasne i razumljive razloge koji su međusobno saglasni i saglasni činjenicama utvrđenim u postupku. Po nalaženju ovog suda, prvostepeni sud je na osnovu svih činjenica utvrđenih u postupku koje je cijenio pojedinačno i u međusobnoj povezanosti izveo pravilan zaključak da je u odnosu na okrivljene opravdano produženje pritvora. Okrivljeni Bulatović i Stanišić su osnovano sumnjivi da su izvršili krivična djela stavljena im na teret optužnicom, odnosno da su u drugoj polovini 2019. godine, na teritoriji Crne Gore, pored drugih za sada neidentifikovanih lica, postali članovi kriminalne organizacije koju je formiralo nepoznato lice. Kriminalna organizacija je za cilj imala vršenje krivičnih djela za koja se po zakonu može izreći kazna zatvora u trajanju od četiri godine ili teža kazna, radi sticanja nezakonite dobiti i moći”.

ORGANIZACIJA

Navodi se da je djelovanje kriminalne organizacije planirano na duže, uz primjenu tačno određenih pravila i unutrašnje kontrole i discipline, pri čemu je svaki član kriminalne organizacije imao unaprijed određen zadatak i ulogu: “U djelovanju kriminalne organizacije su primjenjivali nasilje i zastrašivanje”.

“Za sada neidentifikovano lice je kao organizator kriminalne organizacije, za sebe odredilo da planira izvršenje krivičnih djela u budućnosti, daje upustva i naredbe članovima kriminalne organizacije u pravcu izvršenja krivičnog djela. Pored, za sada neidentifikovanih lica, kako se to osnovano sumnja, članovi kriminalne organizacije postali i okrivljeni Bulatović i Stanišić, koji su prihvatili kriminalni plan i prihvatili da izvršavaju naredbe i uputsva organizatora, da pronalaze mjesta gdje će se uništiti predmeti i sredstva izvršenja krivičnih djela, dok je NN lice, pripadnik kriminalne organizacije prihvatio da obezbjeđuje u inostranstvu prethodno otuđena prevozna sredstva - vozila namijenjena za izvršenje krivičnih djela protiv života i tijela, da nabavlja registarske oznake za vozila kojima se izvršavaju krivična djela, te da tako pripremljena vozila čuva i po dobijenim nalozima predaje drugim članovima kriminalne organizacije, odnosno neposrednim izvršiocima krivičnih djela protiv života i tijela. Dok su za sada NN pripadnici kriminalne organizacije prihvatili da u okviru kriminalne organizacije neposredno izvršavaju krivična djela protiv života i tijela, da upotrebom automatskog oružja, koje je prethodno pribavljeno, na javnim putevima u trenutku dok se lica nalaze u vozilima pucaju u njih i lišavaju ih života, te da postupaju po naredbama i upustvima organizatora kriminalne organizacije”, navodi se u rješenju.

Dodaje se da je prvostepeni sud osnovano produžio pritvor okrivljenima po pritvorskom osnovu zbog opasnosti od bjekstva.

Preporučujemo za Vas