Kontić negirao da je pokušao da ubije Mandića

Advokatica Zora Dobričanin Nikodinović rekla je da je Kontić iznoseći odbranu rekao da nikada nije pomislio, a kamo li pokušao da ubije bilo koga, a posebno ne Mandića sa kojim je bio u dobrim odnosima

16307 pregleda 11 komentar(a)
Detalj tokom hapšenja Kontića, Foto: Vijesti.
Detalj tokom hapšenja Kontića, Foto: Vijesti.

Nikšićanin Ivan Kontić negirao je pred Višim javnim tužilaštvom u Novom Sadu da je 24. avgusta u tom gradu pokušao da ubije Miljana Mandića.

To su Vijestima saopštili njegovi branioci Zora Dobričanin Nikodinović i Dejan Bugarski.

Advokatica Dobričanin Nikodinović rekla je da je njihov klijent iznoseći odbranu rekao da nikada nije pomislio, a kamo li pokušao da ubije bilo koga, a posebno ne Mandića sa kojim je bio u dobrim odnosima.

Rekla je da je Kontić u tužilaštvu rekao da je sve počelo kad mu je Mandić zabranio da uđe u "MXBet" kladionicu, gde je htio da popije piće sa prijateljima.

Ispričao je i da ga je Mandić najprije otjerao i krenuo za njim, zatim "stao u pozu kao da će da se obračunava i prijetio da će da ih 'izbuši' držeći ruku na torbici".

"A onda je nastalo otimanje o torbicu, jer je Kontić vjerovao da je unutra pištolj. Nakon što je torbica pala, sve je prešlo u tuču između njih dvojice, u koju nisu dozvoljavali da se iko miješa", kazala je advokatica.

Dodala je da je Kontić objasnio da kao nekadašnji reprezentativac Srbije i Crne Gore u džudou zna koji su udarci opasni po život i da nijedan takav nije zadao tokom fizičkog obračuna: "I da je htio, mogao je, ali ništa od toga nije učinio" - teza je njegove odbrane.

Pred kraj saslušanja koje je trajalo oko tri sata, advokatica Dobričanin Nikodinović tražila je izuzeće postupajućeg zajmenika tužioca koji je ispitivao Kontića, sa čim su se saglasili i njen kolega i okrivljeni Kontić.

Dobričanin Nikodinović je Vijestima rekla da je izuzeće tražila jer je tužilac poslednjih pola sata saslušanja postavljao kapciozna pitanja, a na svaki pokušaj primjedbi advokata iste je opominjao, a primjedbe i koje je dozvolio, odbio je.

Kontić je u utorak izručen Srbiji iz Crne Gore, gdje je uhapšen po potjernici.

Pred tužilaštvom je rekao da ga je hapšenje preduhitrilo u namjeri da se preda.

Dan nakon izručivanja Srbiji saslušan je pred sudijom za prethodni postupak, kojem je rekao da nije bježao u Crnu Goru iz Novog Sada, već da je otišao prije pokretanja bilo kakvog krivičnog postupka i granice prelazio bez ikakvih problema.

Dobričanin Nikodinović rekla je da je Kontić naglasio da su svi međusobno prijatelji i da je odmah znao da će izgladiti odnose sa, Mandićem - "jer su im svi prijatelji zajednički, ali se digla velika hajka dok je boravio u Crnoj Gori, pa je odlučio da sačeka da se to malo slegne, pa da se onda preda".

"Tu medijsku hajku shvatio je kao prijetnju i da to gura i finansira neko ko želi da posvađa njega i Mandića".

Osim Kontića, osumnjičeni u tom slučaju su O. L. i L. V. koji se terete za krivična djela učestvovanje u tuči, odnosno pomoć učiniocu nakon izvršenog krivičnog djela.

Nakon mjesec pritvora, njih dvojica su sredinom oktobra pušteni da se brane sa slobode.

"Pritisak na okrivljenog da odgovori na više puta postavljena sugestivna pitanja, unošenje u zapisnik onoga što naš branjenik nije rekao i neunošenje onoga što je rekao, bila je kap koja je prelila čašu i dovela do toga da kolega Bugarski i ja posumnjamo da je postupajući zamjenik pristrasan. Smatramo da takvo postupanje pravi lošu atmosferu u ovom predmetu, što apsolutno nije dobro i nije potrebno nikom. Takvim načinom samo se skreće pažnja sa glavne stvari, a to je činjenica da se ovdje nikako ne može raditi o postupku za pokušaj ubistva i da se istraga usmjeri na utvrđivanje odlučnih činjenica. Međutim i ova i druge neosnovane istrage su posledica važećeg koncepta ZKP-a i to će nam se dešavati sve dok se isti ne izmjeni i dok se tokom istrage sudu ne bude dala veća uloga, a sad je ta uloga osim odluke o pritvoru praktično nikakva", kazala je advokatica Dobričanin Nikodinović.