Tukli Đurđevca, ili ih on bruka?

Pritvorenik tvrdi da je odvezen iz zatvora i mučen na Kapinom polju, iz policije negiraju optužbe i ističu da je sve rađeno u skladu sa pravilima službe...

51374 pregleda 92 reakcija 35 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay

Pritvorenik Aleksandar Đurđevac tvrdi da su ga prije nekoliko mjeseci sprovodinici izveli iz Istražnog zatvora, a potom odvezli u Nikšić, gdje su ga mučili pripadnici Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije (SBPOK).

Tvrdi da su batinama od njega pokušali da iznude priznanje za krivična djela koja nije počinio i da ga natjeraju da bude svjedok saradnik u postupku protiv nikšićkih kavčana.

To, međutim, negiraju iz Uprave policije (UP) i Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, tvrdeći da je tog dana sve rađeno zakonito i u skladu sa pravilima službe.

Iz UP su istakli da su tvrdnje Đurđevca zlonamjerne i neistinite i da za cilj imaju vršenje pritisaka na policijske službenike SBPOK koji postupaju prema članovima organizovanih kriminalnih grupa koji se dovode u vezu sa planiranjem, pripremanjem i izvršenjem najtežih krivičnih djela.

“A sve u cilju njihove lične i profesionalne kompromitacije, kao i izbjegavanja krivične odgovornosti zbog prethodno izvršenih krivičnih djela”.

Nikšićanin slučaj nije prijavio ni policiji ni tužilaštvu, ali je pismom, dostavljenim “Vijestima” elektronskim putem, tražio da reaguje Zaštitnik ljudskih prava i sloboda.

Nije objasnio zbog čega je čekao šest mjeseci da objelodani navodno mučenje.

Đurđevac piše da je 19. juna do sobe D3/1, u kojoj je boravio, došao službenik UIKS-a, izvjesni Sveto, i rekao mu da ga čekaju sprovodnici koji će ga odvesti do Centra bezbjednosti Nikšić.

Navodno, ne zna imena sprovodnika koji su ga vozili, ali tvrdi da bi ih mogao prepoznati.

Tvrdi da ga ispred CB Nikšić nisu izveli iz “marice”, već samo produžili vožnju još nekih desetak minuta, kada je vidio da su stigli na Kapino polje.

“U tom trenutku vidim parkiraju se tri džipa BMW X5 i iz tih vozila izlaze lica u civilu, njih desetak. Čujem kako povišenim tonom govore otvori ta vrata da vidimo tu p***u od Đurđevca. Sprovodnici otvaraju vrata, dvojica ulaze u ‘maricu’ gdje ja sjedim vezan. Jedan sjeda pored mene, drugi naspram mene, a ostali stoje ispred ‘marice’. Za to vrijeme sprovodnike ne vidim, iako su oni zaduženi i odgovorni za moju bezbjednost i sigurnost dok se nalazim u UIKS”, piše on.

Tvrdi da je pored njega sjeo Petar Lazović, kojeg zna iz viđenja, i sa kolegom počeo da nudi “spas za mene i moju porodicu, iako ne znam od čega”.

“Nudili su mi skraćenje kazne, novi indetitet, da se preselim u drugu zemlju, a sve u zamjenu da kažem nešto što oni žele, što prije svega nije istina... Tražili su da budem svjedok saradnik protiv mog druga Mujović Radovana i drugih”. Đurđevac tvrdi da su ga počeli tući i vrijeđati kada im je rekao da nema šta da im kaže.

“Lazović mi govori - jesi li ti mafijas i mangup, pi***ce jedna, j***m li ti majku i udara me vezanog po glavi i tijelu… Govori da će mi slomiti brata i da ćemo svi biti mrtvi ili umrijeti u zatvoru, ja i moji drugovi. Tokom zlostavljanja i mučenja pitali su me za nekakav pištolj, đe se nalazi u autu koje mi je oduzeto 24. avgusta 2019… Govorio sam da ne znam o kakvom pištolju se radi, a Lazović izgleda zbog toga što negiram nešto o čemu pojma nemam još više me udarao, psovao, omalovažavao… Sve je to trajalo do dolaska advokata Ivana Šljukića, po zamjeničkom punomoćju advokata Dragana Mitrića”, piše Đurđevac.

Objašnjava da je iz “marice” izveden nakon što je stigao advokat Šljukić i da je tada počeo pretres automobila.

“Dok sam stojao sa strane i gledao kako pretresaju, jednog od sprovodnika sam pitao - kakav je ovo način da me dovodite na mučenje. Tada on govori - ‘momci, momci, evo kaže da ste ga bili’. Tada se svi zalijeću prema meni, govoreći mi - pi***ce, ko te bio? Što lažeš? To se sve događa naočigled Šljukića. Tokom pretresa auta koje je već godinu i po u policiji i pretresano tri puta u mom prisustvu… nalaze neki pištolj sa kojim veze nemam, što se i ispostavilo veštačenjem i DNK analizom Forenzičkog centra, jer nisu pronađeni moji biološki ni bilo kakvi drugi tragovi… već mi ga je podmetnuo neko od ovih iz Specijalnog tima...”.

Tvrdi da mu se Lazović nakon što su našli pištolj zalijetao, a ostale kolege ga smirivale, jer je tu bio advokat, a da je nakon toga došao i advokat Mitrić, i da potom potpisao papire i vraćen u Istražni zatvor, gdje ih je pismeno obavijestio o torturi.

U pismu navodi da je nakon 10 dana kod specijalne tužiteljke Nataše Bošković priznao da je pištolj njegov:

“Iz straha za bezbjednost moje porodice”.

Iz UIKS-a tvrde da su tog dana pritvorenika izveli po nalogu tužilaštva:

“Do lokacije naznačene u aktu ovog državnog organa, radi preduzimanja radnji i mjera iz njihove nadležnosti. Tom prilikom sve aktivnosti službenika UIKS-a u odnosu na ovu službenu radnju preduzete su u skladu sa zakonskim propisima”.

Advokat Šljukić kazao je “Vijestima” da pred njim niko nije tukao Đurđevca, ali da je bilo zalijetanja.

Dodao je da bi, da je bilo nešto slično, odmah podnio krivičnu prijavu.

Policija: Niko nije imao primjedaba na sadržaj zapisnika

Iz UP tvrde da su službenici SBPOK tog dana po naredbi sudije za istragu pretresli “audi A8” koje prethodno oduzet od Đurđevca.

“Kako se A. Đ. na dan vršenja radnje pretresanja nalazio u pritvoru u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, specijalni državni tužilac se dopisom obratio Upravi za izvršenje krivičnih sankcija kako bi službenici obezbijedili njegovo prisustvo radnji pretresanja. Na parking prostoru Centra bezbjednosti Nikšić, koji se nalazi u mjesto Kapino polje, 19. juna je, u prisustvu A. Đ., branioca kojeg je on angažovao i dva punoljetna građana kao svjedoka, sprovedena radnja pretresanja navedenog vozila”, kazali su iz UP.

Objašnjavaju da su policajci u pripremljenoj pregradi za skrivanje u prtljažniku, pronašli i oduzeli pištolj i 10 komada metaka u okviru, za koje Đurđevac nije imao dozvolu.

Istakli su da niko nije imao primjedbe na sadržaj zapisnika i pretres.

“U toku vršenja pretresa, svo vrijeme bili prisutni i službenici UIKS-a, koji su obezbjeđivali pritvoreno lice A. Đ. U vezi sa pronalaskom predmetnog oružja lice A. Đ. je procesuiran specijalnom državnom tužiocu zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Nijesu tačne konstatacije da je A. Đ. mučen u toku sprovođenja radnje pretresanja, kako bi priznao neko krivično djelo, tako da u vezi sa tim nije bilo osnova za pokretanje bilo kakvih daljih postupaka protiv policijskih službenika”.

Bonus video: