Ko je privatizovao obalu

Više hiljada nelegalnih objekata evidentirala Uprava za nekretnine u zoni Morskog dobra

62230 pregleda 244 reakcija 59 komentar(a)
Lazović i Katnić na jučerašnjoj konferenciji, Foto: Savo Prelević
Lazović i Katnić na jučerašnjoj konferenciji, Foto: Savo Prelević

Više hiljada nelegalnih objekata evidentirala je Uprava za nekretnine u zoni Morskog dobra, a među njima su i neke građevine koje se vode na državu, odnosno Vladu Crne Gore.

Spisak Uprave u koji su “Vijesti” imale uvid, jasno pokazuje da je takvom gradnjom “napadnuta” gotovo kompletna obala, a među vlasnicima su i porodice političara, sudija, biznismena...

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, rekao je juče da tužilaštvo kojim rukovodi i policijski timovi istražuju nezakonite privatizacije državne imovine u zoni Morskog dobra.

“Postoji osnovana sumnja da značajan dio imovine u zoni Morskog dobra više nije državni... Ići ćemo po svakoj parceli, ispitivati do kraja svaku česticu zemlje”, kazao je on na konferenciji za novinare, tokom koje je sa saradnicima predstavio podatke iz aktuelnih predmeta u nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva.

Katnić je to kazao u kontekstu priče o hapšenju osumnjičenih za stvaranje kriminalne organizacije, na čijem je čelu direktor Uprave za nekretnine Dragan Kovačević.

Nakon tog člana Glavnog odbora Socijaldemokrata, slobode je lišen i njegov sin Danko, na kojeg se i vodi vila izgrađena praktično na pjeni od mora, u zoni Morskog dobra u opštini Tivat.

SDT istražuje kako je taj nelegalno izgrađeni objekat “prešao” u ruke Kovačevića i pod kojim okolnostima je 12. oktobra ove godine upisan u tivatski katastar.

Katnić je istakao da kriminalna grupa koju je, sumnjaju, formirao uhapšeni šef Uprave za nekretnine broji najmanje deset članova.

Osim njega i sina, u tom predmetu do sada uhapšene su još četiri sobe.

PRIPREMA UBISTVA

Komentarišući drugi predmet, specijalni tužilac Saša Čađenović rekao je da je jedna ista kriminalna grupa najprije pucala u novinarku Oliveru Lakić 2018. godine, a zatim i planirala njenu likvidaciju u maju ove godine.

Kazao je da su u saradnji sa policijom prikupili dokaze do stepena osnovane sumnje da su Goran Rakočević, Luka Bulatović, Filip Bešović, Filip Knežević i Vesko Bubanja, djelujući u okviru kriminalne organizacije, izvršili krivično djelo - teška tjelesna povreda na štetu novinarke Lakić.

Bulatović i Bubanja uhapšeni su prekjuče, saopšteno je.

Nakon toga, u maju ove godine Bešović i Rakočević u spuškom zatvoru nudili su novac za ubistvo novinarke, čime su, sumnja se, izvršilii krivično djelo - ubistvo putem podstrekavanja.

U još nepotvrđenoj optužnici protiv 23 osobe, navodi se iskaz svjedoka saradnika Bajrama Piste, koji je istražiteljima ispričao da su njih dvojica nudili i do 200.000 eura za likvidaciju Lakićeve, jer “ona zna nešto”.

Isti saradnik tužilaštva, ispričao je, piše u tom dokumentu, da mu je Vesko Bubanja takođe u zatvoru pričao o Lakićevoj i da mu je tada kazao da je ona “vidjela nešto što nije trebala” i da je zbog toga počeo da je prati. “Slikao je i davao informacije kada se kreće, gdje se kreće i sa kime se kreće”. Rekao je, prema tvrdnjama Piste, da je te informacije davao Filipu Kneževiću. “Vesko Bubanja je, pored toga, svjedoku saradniku... kazao da je Filip Bešović bio šofer, da su pratili Oliveru Lakić i da je javio Filipu Kneževiću, vrijeme i momenat kada se ukazala prilika da je sama i da može nesmetano da joj se priđe... Nakon čega je Filip Knežević prišao otpozadi Oliveri Lakić i pucao joj u nogu”, navodi se u optužnici.

Stoji i da je Bubanja u tom razgovoru svjedoku saradniku rekao da je Knežević tom prilikom pucao iz pištolja “revolver 6”, koji ne izbacuje čaure napolje. Katnić je juče kazao da se ta grupa okomila na nju, jer sjajno radi svoj posao. Odbio je da odgovori da li je njeno ubistvo planirano zbog istraživačkih tekstova o fabrici cigareta “Tara”.

“Prije nego što su joj nanijete teške tjelesne povrede u maju 2018. godine praćena je izvjesno vrijeme i to od strane više lica, te je istovremeno utvrđeno da su upravo na taj način prikupljeni podaci o njenom kretanju i izvršen odabir mjesta kada će izvršioci djelovati”, rečeno je juče na konferenciji za medije.

MELJINE

Specijalna tužiteljka Lidija Vukčević kazala je da su istraživanjem kupovine kompleksa Bolnice u Meljinama, utvrdili da je tim poslom država oštećena za deset miliona eura.

“U postupku izviđaja, prikupljeni su podaci i dokazi iz kojih proizilazi osnovana sumnja da su D. K., M. B., H. A., M. S. A., B. Š. i M. B. izvršili produženo krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju. Iz prikupljenih podataka i dokaza proizilazi osnovana sumnja da su u od juna 2008. do 2016. godine kao odgovorna lica i to osumnjičeni D.K. kao ovlašćeni zastupnik I banke AD Podgorica, M. B. kao ovlašćeni zastupnik A banke, M. S. A kao ovlašćeni zastupnik pravnog lica A. K. DOO Podgorica, zloupotrebom svog položaja u pogledu raspolaganja tuđom imovinom pribavili su drugom protivpravnu imovinsku korist, a nanijeli štetu državi u najmanjem iznosu od deset miliona eura”, navela je Vukčevićeva.

Oni su, kako je dodala, u junu 2008. godine, kao predstavnici Konzorcijuma... zaključili ugovor o kupoprodaji vojnog centra Meljine sa Vladom za kupoprodajnu cijenu od 25 miliona eura, kojim se kupac obavezao da u periodu od sedam godina, osim plaćanja kupoprodajne cijene, izvrši investiciona ulaganja u iznosu od 119 miliona eura i da će kao obezbjeđenje za uredno izrvšenje obaveze iz ugovora, predati prodavcu učindbenu garanciju u iznosu od deset miliona eura.

Vukčevićeva je kazala da je kupac ugovorom bio obavezan da uloži 119.000.000 eura, a da je uloženo ukupno 17.000 eura.

Objasnila je i da je kupac, po nalogu Duška Kneževića, a suprotno ugovoru, založio imovinu za kredite koji nisu korišćeni namjenski.

“Ti krediti su veći od 11 miliona eura i ni danas nijesu vraćeni”, kazala je Vukčevićeva.

Lazović: Sina optužuju, a ja sam im meta

Šef Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Zoran Lazović, rekao je juče da su stihijske optužbe članova organizovanih kriminalnih grupa (OKG) - da ih njegov sin Petar Lazović muči i iznuđuje priznanja, uperene protiv njega.

Istakao je i da su branioci članova OKG više puta tražili da se sastanu sa njim, ali da je to odbio.

On je poručio da neće dati ostavku na tu funkciju, jer “nije čovjek koji se lako predaje”.

Rekao je da će i dalje raditi “predano i profesionalno, do zadnjeg dana”. “Dok ne budem smijenjen od strane onih koji ovih dana zagovaraju to”, rekao je Lazović.

Objasnio je da ne želi da podnese ostavku ni zbog kolega iz Sektora, “jer je stav svih da su napravili rezultate koji su prepoznati u domaćoj ali i međunarodnoj javnosti”.

Dodao je da su njegovi sinovi diplomirani pravnici, ali da nisu, kako su neki mediji objavili, u Upravi policije počeli da rade par mjeseci prije ili poslije izbora, već jedan radi 20, a drugi 11 godina.

Katnić je poručio da Lazovića i šefa Specijalnog policijskog odjeljenja Dragana Radonjića, nova vlast ne može zakonito smijeniti.

Abazović: Moraju se pronaći nalogodavci

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, napisao je juče da pozdravlja hapšenje osoba osumnjičenih za pokušaj ubistva “naše cijenjene istraživačke novinarke Olivere Olje Lakić”:

“Ali to neće značiti mnogo - sve dok se ne pronađu nalogodavci! Politička volja, koje do sada nije bilo - konačno postoji! Zato, neka svako radi svoj dio posla”, konstatovao je na Tviteru.

Lakić se, napisao je, već 10 godina bavi istraživanjem šverca cigareta i najsloženijim slučajevima organizovanog kriminala, kao i njihovim vezama sa vrhom bivše vlasti.

“Vlada daje apsolutnu podršku hrabrim istraživačkim novinarima/kama i mora stvoriti ambijent za njihov nesmetan rad”.

Bonus video: