Bubanji i Bulatoviću nije određen pritvor

Sudija Miroslav Bašović je ocijenio neosnovanim navode SDT-a da im se pritvor mora odrediti zbog opasnosti da im član te kriminalne grupe Filip Knežević, koji je u bjekstvu, može pomoći da se kriju

39580 pregleda 71 reakcija 18 komentar(a)
Uviđaj nakon pokušaja ubistva 2018., Foto: Savo Prelević
Uviđaj nakon pokušaja ubistva 2018., Foto: Savo Prelević

Sudija za istragu podgoričkog Višeg suda odbio je predlog Specijalnog državnog tužilaštva da odredi pritvor Veselinu Bubanji i Luki Bulatoviću, osumnjičenima da su dio kriminalne grupe koja je planirala ubistvo novinarke Olivere Lakić.

Sudija Miroslav Bašović je ocijenio neosnovanim navode Specijalnog tužilaštva da im se pritvor mora odrediti zbog opasnosti da im član te kriminalne grupe Filip Knežević, koji je u bjekstvu, može pomoći da se kriju.

Po njegovom mišljenju, neosnovani su navodi i da bi oni ostankom na slobodi mogli dovršiti pokušano krivično djelo.

"Treba ukazati na činjenicu da je svjedok saradnik Bajram Pista u SDT-u saslušan 30. i 31. oktobra 2020, dakle skoro dva mjeseca prije donošenja naredbe o sprovođenju istrage i predlaganja pritvora u odnosu na okrivljene... Za to vrijeme o iskazu svjedoka saradnika moglo se saznati iz medija, elektronskih i štampanih, a to je davalo dovoljno razloga da okrivljeni pokažu neki gest koji bi opravdavao primjenu pritvora u odnosu na njih, a oni to ipak nijesu učinili, što znači da određivanje pritvora u ovom trenutku ne bi imalo nikakvo opravdanje, kad ga već nije imalo prije dva mjeseca, kad su se stekli uslovi za postizanje dovoljnog stepena sumnje u odnosu na okrivljene", ocijenio je Bašović.

Sudija ističe da je, ukoliko se u nastavku postupka bude došlo do drugačijeg zaključka, sasvim svejedno da li je pritvor određen nekoliko dana prije ili kasnije, kad već okrivljeni nisu u pritvoru odmah nakon saslušanja svjedoka saradnika.

Specijalni tužilac Saša Čađenović na jučerašnjoj pres konferenciji rekao je da je jedna ista kriminalna grupa najprije pucala u novinarku Oliveru Lakić 2018. godine, a zatim i planirala njenu likvidaciju u maju ove godine.

Kazao je da su u saradnji sa policijom prikupili dokaze do stepena osnovane sumnje da su Goran Rakočević, Luka Bulatović, Filip Bešović, Filip Knežević i Vesko Bubanja, djelujući u okviru kriminalne organizacije, izvršili krivično djelo - teška tjelesna povreda na štetu novinarke Lakić.

Bulatović i Bubanja uhapšeni su prekjuče, kazao je.

Nakon toga, u maju ove godine Bešović i Rakočević u spuškom zatvoru nudili su novac za ubistvo novinarke, čime su, sumnja se, izvršilii krivično djelo - ubistvo putem podstrekavanja.

U još nepotvrđenoj optužnici protiv 23 osobe, navodi se iskaz svjedoka saradnika Bajrama Piste, koji je istražiteljima ispričao da su njih dvojica nudili i do 200.000 eura za likvidaciju Lakićeve, jer “ona zna nešto”.

Isti saradnik tužilaštva, ispričao je, piše u tom dokumentu, da mu je Vesko Bubanja takođe u zatvoru pričao o Lakićevoj i da mu je tada kazao da je ona “vidjela nešto što nije trebala” i da je zbog toga počeo da je prati.

“Slikao je i davao informacije kada se kreće, gdje se kreće i sa kime se kreće”.

Rekao je, prema tvrdnjama Piste, da je te informacije davao Filipu Kneževiću.

“Vesko Bubanja je, pored toga, svjedoku saradniku... kazao da je Filip Bešović bio šofer, da su pratili Oliveru Lakić i da je javio Filipu Kneževiću, vrijeme i momenat kada se ukazala prilika da je sama i da može nesmetano da joj se priđe... Nakon čega je Filip Knežević prišao otpozadi Oliveri Lakić i pucao joj u nogu”, navodi se u optužnici.

Stoji i da je Bubanja u tom razgovoru svjedoku saradniku rekao da je Knežević tom prilikom pucao iz pištolja “revolver 6”, koji ne izbacuje čaure napolje.

Katnić je juče kazao da se ta grupa okomila na nju, jer sjajno radi svoj posao. Odbio je da odgovori da li je njeno ubistvo planirano zbog istraživačkih tekstova o fabrici cigareta “Tara”.

“Prije nego što su joj nanijete teške tjelesne povrede u maju 2018. godine praćena je izvjesno vrijeme i to od strane više lica, te je istovremeno utvrđeno da su upravo na taj način prikupljeni podaci o njenom kretanju i izvršen odabir mjesta kada će izvršioci djelovati”, rečeno je juče na konferenciji za medije.

Bonus video: