VUKŠIĆ REKAO “VIJESTIMA” DA ĆE O UNIŠTAVANJU SPISA UPOZNATI ODBOR I NADLEŽNE ORGANE

Šef ANB-a: Znamo ko je palio tajna dokumenta

Vukšić kazao da postoji osnovana sumnja da su pojedini službenici Agencije svojim radnjama najgrublje prekršili Ustav kojim su zagarantovani sloboda i prava čovjeka i građanina Tvrdi da imaju dokaze da je uništen materijal o tajnom, nezakonitom prikupljanju podataka

59848 pregleda 1291 reakcija 116 komentar(a)
Uskoro pred Odborom za bezbjednost: Dejan Vukšić, Foto: Privatna arhiva
Uskoro pred Odborom za bezbjednost: Dejan Vukšić, Foto: Privatna arhiva

Šef Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejan Vukšić saopštio je Vijestima da će o paljenju tajnih dokumenata te službe uskoro obavijestiti skupštnski Odbor za bezbjednost i odbranu, ali i druge nadležne organe - radi utvrđivanja odgovornosti.

Vršilac dužnosti direktora Agencije potvrdio je informacije koje su Vijesti nedavno objavile - da su pojedini zaposleni uništavali materijal te tajne službe i da je riječ o dokumetaciji o nezakonitom prisluškivanju i praćenju...

“Nakon stupanja na dužnost v.d. direktora ANB-a, a u cilju postizanja primarnog cilja - vraćanja ugleda Agencije za nacionalnu bezbjednost koji ona zaslužuje, otpočeo sam internu kontrolu rada Agencije i pritom u ovom trenutku utvrdio: Tačno je da postoje dokazi da je uništen dio dokumentacije koji nije prolazio zvaničnu evidenciju; Tačno je da postoje dokazi da je uništen dio dokumentacije - spisi o tajnom prikupljanju podataka bez prethodne odluke donesene u skladu sa Zakonom”, saopštio je Vukšić juče odgovarajući na pitanja Vijesti.

On je objasnio da je u toku prikupljanje informacija i dokaza koji se odnose na te i druge nezakonitosti u radu pojedinih službenika Agencije.

“Za koje postoji osnovana sumnja da su svojim radnjama najgrublje prekršili Ustav Crne Gore kojim su zagarantovana sloboda i prava čovjeka i građanina”, rekao je Vukšić.

Rekao je da će o svemu obavijestiti Skupštinu i nadležne organe radi utvrđivanja odgovornosti.

“Shodno navedenom, a u smislu Zakona o Agenciji za nacionalnu bezbjednost i Zakona o parlamentarnom nadzoru u oblasti bezbjednosti i odbrane, u najskorije vrijeme, kao v.d. direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost ću o svim preduzetim radnjama i aktivnostima, te prikupljenim informacijama i dokazima obavijestiti nadležno skupštinsko radno tijelo koje vrši parlamentarnu kontrolu rada Agencije, kao i javnost, te nadležne organe radi utvrđivanja odgovornosti”.

ZAKON

Prema zakonu, Agencija može prikupljati podatke od značaja za obavljanje poslova nacionalne bezbjednosti korišćenjem javno dostupnih izvora i tražiti pomoć od građana, uz njihovu izričitu saglasnost.

U istom aktu navodi se da su organi državne uprave, organi lokalne samouprave i lokalne uprave i pravna lica koja vode registre i zbirke podataka - obavezni da na pisani zahtjev Agencije, ovlašćenom službeniku koji se legitimiše, omoguće pristup podacima neposrednim uvidom...

Ako podatke i informacije nije moguće pribaviti na taj način ili bi prikupljanje tih podataka izazvalo nesrazmjerne teškoće, direktor Agencije, kako piše u Zakonu, izdaje pisani nalog za praćenje i osmatranje, uz korišćenje tehničkih sredstava za dokumentovanje.

“Nalog... sadrži podatke o identitetu lica na koje se ovaj nalog odnosi, a kojima Agencija raspolaže, vrstu tehničkih sredstava koja se koriste, odnosno način dokumentovanja, vrijeme trajanja, kao i osnovanost razloga za primjenu praćenja i osmatranja”.

Takav nalog, pojašnjava se, direktor Agencije izdaje na osnovu prethodne odluke predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore, odnosno sudije koji ga, u skladu sa zakonom, zamjenjuje.

“Izuzetno, u slučaju posebne opravdanosti i hitnosti... direktor Agencije može izdati nalog za otpočinjanje primjene tog sredstva i metode, ukoliko bi odlaganje otpočinjanja primjene onemogućilo postizanje svrhe radi koje se predlaže”.

U tom slučaju, piše, direktor Agencije dužan je da, odmah po otpočinjanju primjene sredstva, podnese sudiji predlog za donošenje odluke: “Ukoliko predsjednik Vrhovnog suda... u roku od 48 časova od otpočinjanja primjene sredstva... ne odobri primjenu tog sredstva i metode, Agencija je dužna da obustavi njegovu primjenu, a podatke i dokumenta na kojima su ti podaci zabilježeni - uništi”.

Navodi se da je direktor dužan da zapisnik o uništavanju podataka i dokumenata dostavi predsjedniku Vrhovnog suda Crne Gore, odnosno sudiji koji ga zamjenjuje.

Vršilac dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić, od imenovanja na tu funkciju smijenio je više načelnika sektora u toj agenciji Luku Bulatovića, Danila Grozdanića, Mirka Milovića, Miloša Vujisića, Snežanu Zarubicu, Sandru Samardžić, Dejana Tomovića, Bojana Vukčevića, Iliju Živanovića...

“U narednom periodu očekuje se da će biti smijenjeni i ostali načelnici”, kazao je izvor “Vijesti” prije nekoliko dana.

Profesionalci pomažu da otkrijemo nezakonitosti

Vršilac dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost, rekao je da se zahvaljuje svim službenicima koji su u tom slučaju postupili profesionalno.

“Ovim putem se zahvaljujem svim profesionalnim službenicima ANB-a bez kojih bi bilo nemoguće doći do traženih podataka i koji i u ovom trenutku pomažu u razotkrivanju navedenih i drugih nezakonitosti”, kazao je Vukšić Vijestima.

Parlamentarni nadzor...

Parlamentarni nadzor nad radom organa i institucija u oblasti bezbjednosti i odbrane, obavlja Skupština Crne Gore neposredno i preko Odbora za bezbjednost i odbranu.

Prema zakonu, Odbor vrši parlamentarni nadzor nad radom Ministarstva odbrane, Vojske Crne Gore, Agencije za nacionalnu bezbjednost, Uprave policije, Ministarstva unutrašnjih poslova i javne uprave i drugih organa i institucija koje se bave poslovima bezbjednosti i odbrane.

“Odbor može pokrenuti određena pitanja i vršiti parlamentarni nadzor na predlog Skupštine, predsjednika ili članova Odbora, drugih organa ili institucija. Organi i institucije... dužni su da, na zahtjev Odbora ili njegovog člana, dostave podatke i informacije iz djelokruga Odbora, osim one koje, u skladu sa posebnim zakonom, ne mogu dati... U vršenju parlamentarnog nadzora, Odbor razmatra postupanje organa i institucija... u primjeni zakonom propisanih ovlašćenja sa aspekta poštovanja Ustavom zagarantovanih sloboda i prava čovjeka i građanina”, piše u Zakonu o parlamentarnom nadzoru u oblasti bezbjednosti i odbrane.

Parlamentarni nadzor obuhvata i konsultativno saslušanje, kontrolno saslušanje i parlamentarnu istragu.

Preporučujemo za Vas