Pešukić ispričala da je od Đukanovića krala da bi vratila kockarske dugove

Pešukić je u odbrani pred tužiocem ispričala da je znala da se zlatni nakit i satovi nalaze u vitrini u zaključanoj prostoriji radne sobe u stanu na petom spratu, te da se na to odlučila zbog kocke kojom se bavila i dugova koji su po tom osnovu nastali

37859 pregleda 190 reakcija 33 komentar(a)
Foto: Shutterstok
Foto: Shutterstok

U optužnici za krađu nakita iz stana biznismena Aca Đukanovića, samo su dvije osobe - Ana Pešukić i Filip Ralević.

Tužilaštvo više ne goni Čedomira Ralevića, a Viši sud istovremeno obustavio je postupak za stvaranje kriminale organizacije. Pešukić je u odbrani pred tužiocem ispričala da je znala da se zlatni nakit i satovi nalaze u vitrini u zaključanoj prostoriji radne sobe u stanu na petom spratu, te da se na to odlučila zbog kocke kojom se bavila i dugova koji su po tom osnovu nastali.

"Saznala je da Krstović Igor daje novac na zajam, uz kamatu, pa je od njega tokom 2019. godine pozajmila 5.000 eura sa rokom vraćanja od 15 dana uz kamatu od 500 eura. Navela je da, po proteku tog roka, nije vratila dug već samo kamatu i da joj je, na njeno traženje, rok za vraćanje duga produžen za još 15 dana, s tim da u tom slučaju njen dug iznosi 10.000 eura", piše u optužnici.

Zbog nemogućnosti vraćanja duga Krstoviću u ugovorenom roku, kako se navodi u optužnici, odlučila je "da izvrši krađu nakita iz stana gdje je bila zaposlenai gdje su joj stvari bile dostupne".

"Iznijela je da je znala da se nakit i satovi i druge vrijedne stvari nalaze u jednoj vitrini, složene u kutijama na kojima je pisalo ime onoga čije su stvari, da se vitrina nalazila u prostoriji radne sobe na petom spratu stana, koja je zaključana, te da je do ključa došla koristeći povjerenje oštećene i neopaženo otključala i ušla u prostoriju i iz vitrine, iz jedne kutije uzela nakit nasumice, koji joj je stao u šaci, stavila ga u džep..."

Pešukić je, piše u optužnici, objasnila da je nakit odnijela zlataru Raleviću koji joj je isplatio 3.500 eura na ruke i da joj nije izdao nikakav dokaz za tu kupoprodaju.

"Kako od tog novca nije mogla vratiti dug Krstović Igoru, ponovo je, na isti način i sa istog mjesta... oduzela dva zlatna ručna sata marke "Roleks" i odnijela ih kodf okrivljenog Ralević Filipa koji joj je za isplatio 11.000 eura, pri čemu nije izdao nikakav dokaz da je izvršio otkup tih satova".

Od tog novca je, ispričala je Pešukić, pokrila dug od 10.000 eura Igoru Krstoviću.

Ispričala je da je krajem novembra 2019. godine ponovo zapala u nove kockarske dugove zbog čega je od Krstovića pozajmila ponovo 5.000 eura sa rokom vraćanja od 15 dana uz kamatu od 500 eura.

Kao i prvi put, Pešukić je tražila produženje roka što joj je Krstović prihvatio, ali uz uslov da se dug duplira na 10.000 eura.

U optužnici piše da je ona je iz vitrine sa nakitom ukrala nekoliko zlatnika i zlatni sat sa dijamantima.

Pešukić je od Ralevića za zlatnike dobila 3.500 eura dok sat nije prodala i vratila ga je u vitrinu.

Prilikom sljedeće krađe, Pešukić je iz vitrine uzela tri zlatnika i opet sat sa dijamantima, za koji je od oštećene Gabrijele Đukanović saznala da vrijedi 70.000 eura.

Od 3.500 eura koje joj je Ralević dao za zlatnike i 8.000 eura za sat, Pešukić je Krstoviću vratila dug od 10.000 eura.

Pešukić je ispričala da ponovo zapada u kockarske dugove i da pomoć opet traži od Igora Krstovića.

U optužnici piše da se ponovo zadužuje 5.000 eura, ali da zbog traženja nekoliko puta da joj se rok za vraćanje produži da je dug dostigao iznos od 30.000 eura.

Tada je, pošto je "uhvatila panika zbog duga" odlučila da ponovo izvrši krađu i iz vitrine sa nakitom uzela više ogrlica, narukvica, prstenja, zlatnika, dva ručna sata.

Za nakit joj je, kako piše u optužnici, isplaćeno 13.000 eura, a za satove 8.500 eura.

Od Ralevića je, tvrdi Pešukić, pozajmila 8.500 eura kako bi sakupila iznos od 30.000 eura koje je vratila Krstoviću.

Pešukić je prilikom saslušanja u tužilaštvu priznala da je iz kuće Đukanovića ukrala i 20 komada umjetničkih slika za koje je u jednoj galeriji dobila 750 eura.

Okrivljena, piše u optužnici nije priznala da je iz kuće Đukanovića ukrala po dvije porcelanske zdjele, marke Decorium i Alfonse Muha, više boca rumunskih i inostranih vina, dvije ukrasne pepeljare pozlaćene, osam jastučnica, šest srebrenih noževa i viljuški i tri dječja novčanika u kojima se nalazilo 955 eura.

Oštećena Gabrijela Đukanović, pred specijalnom tužiteljkom Stojankom Radović, ispričala je da je Pešukić kod njih angažovana od 2012. godina.

Ispričala je da je početkom aprila prošle godine primijetila da joj nema sata "Franck Muller" koji se nalazio u vitrini u radnoj sobi.

Pored ovog sata u vitrini je čuvano još ručnih satova, komplet porodičnog nakita koji je naslijeđen i dobijen poklonom od prijatelja i porodice. Sav nakit i satovi bili su raspoređeni u kutijama na kojima je bilo naznačeno kome iz porodice Đukanović pripada, ispričala je Gabrijela.

Kako je imala evidenciju nakita i podatke od koga je taj nakit dobijen, Gabrijela Đukanović navodi da je lako utvrdila što sve nedostaje.

Kazala je da je najvredniji među ukradenim stvarima bio njen zlatan sat sa dijamantima i crnogorski grb od zlata, ručne izrade koji je bio ukrašen dijamantima i ne može se naći u slobodnoj prodaji.

Svjedok Igor Krstović na saslušanju je rekao ne poznaje optuženu Pešukić, da se nikada nije sreo sa njom i da nika od njega nije tražila novac na zajam uz obavezu vraćanja u određenom roku.

On je na ponudio tužilaštvu da njegove tvrdnje i iskaz u ovom slučaju provjere i poligrafski.

Bonus video: