Garancija nije priznata zbog sankcija Rusiji

Počelo suđenje Neđeljku Gardaševiću, optuženom da je tokom privatizacije hotela “As” oštetio državni budžet za 3.000.000 eura

15801 pregleda 8 komentar(a)
Hotel As u Perazića dolu (arhiva/ilustracija), Foto: Shutterstock
Hotel As u Perazića dolu (arhiva/ilustracija), Foto: Shutterstock

Neđeljko Gardašević negirao je juče da je kao predsjednik Borda direktora kompanije “Montena Invest” sa Kipra ponudio nevalidnu bankarsku garanciju od tri miliona eura prilikom privatizacije hotela “As” u Perazića dolu i da je u tom iznosu oštetio budžet Crne Gore.

To je saopštio specijalnom vijeću podgoričkog Višeg suda kojim je predsjedavala sutkinja Biljana Uskoković, pred kojim mu je juče počelo suđenje zbog optužbi za zloupotrebu ovlašćenja u privredi prilikom privatizacije hotela na primorju.

“Ne vidim direktnog udjela u krivičnom smislu u obezbjeđenju ove garancije”, izjavio je okrivljeni Gardašević.

U optužnici specijalne tužiteljke Zorice Milanović, između ostalog, navodi se da je bankarsku garanciju izdala Sberbanka iz Moskve, a Gardašević je njom garantovao investicije od 50 miliona eura za rekonstrukciju hotela As.

Iz Sberbanke u Moskvi, saopšteno je da kompaniji “Montena invest” sa Kipra nikada nijesu izdali garanciju u iznosu od tri miliona eura, čime je ta kompanija, kako se navodi u optužnici, pribavila imovinsku korist u navedenom iznosu na štetu državnog budžeta.

Gardašević je u sudu pojasnio da su ga 2013. godine zvali iz Ministarstva turizma i saopštili mu “da projekat ne ide”, zbog čega mora obezbijediti garanciju.

Objasnio je da je preko direktora predstavništva “Mont Investa” u Rusiji Aleksandra Stepavoja i svojih veza u toj zemlji, uspio da dođe do brokerske agencije “Miraž” koja može obezbjediti traženu garanciju kod Sberbanke.

“Broker je prvo tražio sedam odsto od iznosa garancije, odnosno 210.000 eura, a kasnije je smanjio na 6,5 odsto, odnosno 195.000 eura, na šta sam pristao radi pribavljanja bankarske garancije. Aleksandar mi je kazao da je potrebno založiti nekretnine u Moskvi dok ne istekne bankarska garancija, pa je sa brokerom potpisan i ugovor o obezbjeđenju garancije uz Ankes 1 kojim se garantuje da nećemo nekretnine otuđiti”, naveo je okrivljeni.

Gardašević tvrdi da je nakon toga “Miraž” donio sirovu garanciju, koja je kao takva poslata u Ministarstvo turizma odakle je dobijena povratna informacija da je ista prihvatljiva.

“Potom je Aleksandar donio original garanciju i predali smo je Ministarstvu i taj posao je završen. Prošle su 2014. i 2015. godina, a 2016. smo imali obavezu prema Aneksu 1 ugovora sa Vladom da u prvoj fazi rekonstrukcije i gradnje hotela uložimo najmanje 15 miliona eura. Međutim, Master banka je otišla u likvidaciju, te sam izgubio četiri miliona eura, a na Kipru mi je zarobljeno dva miliona eura. Tako smo uložili 7,5 miliona eura od traženih 15 miliona eura”, kazao je Gardašević.

Dodaje da zbog toga Vlada donosi odluku o raskidu ugovora o kupovini hotela i taj postupak se vodi pred Privrednim sudom, jer iz izvršne vlasti nisu mogli priznati garanciju.

“Međutim garancija je potisana i ima vodeni žig, ali je Sberbanka nije zavela. Pretpostavljam da Sberbanka iz dva razloga nije priznala garanciju - prvi je da ‘Miraž’ nije platio na način na koji je trebalo, drugi je taj što se posle krimske krize i Crna Gora pridružila sankcijama Rusiji, zbog čega vjerujem da direktor Sberbanke nije imao hrabrosti da Crnoj Gori isplati tri miliona eura. Ja nisam poznavao brokera, niti sam imao kontakt sa bankom. Posle smo podnijeli krivičnu prijavu protiv brokera, ali ništa od toga, jer je on likvidiran 2016. godine”, pojasnio je u odbrani Gardašević.

Nastavak suđenja zakazan je za 5. februar.

Objekat kupili za pet miliona...

Gardašević je kazao da je projekat za hotel As počeo 2002. godine, kada je firma Nega turs Moskva dobila tender i kupila taj objekat za pet miliona maraka.

Tada je ta firma, rekao je, potisala dva ugovora - jedan je kupoprodajni ugovor sa Budvanskom rivijerom, a drugi ugovor o ulaganju i međusobnim obavezama sa Ministarstvom turizma.

Rok za rekonstrukciju bio je kraj 2003. godine.

“Došli smo do biznis ideje da proširimo hotel, napravimo rizort. Zatim smo 2004. godine Ministarstvu turizma predali kompletnu dokumentaciju, a skoro tri godine smo čekali građevinsku dozvolu. U međuvremenu moj partner iz Rusije je izašao iz toga, a ja sam mu nadoknadio to što je uložio. Od tada ja postajem stopostotni vlasnik firme Nega turs Moskva koja je kupila hotel, a kako strana firma nije mogla da se uknjiži kao vlasnik, morali smo da otvorimo ćerku firmu Nega turs Montenegro. Zbog problema sa transferom novca iz Rusije 2009. godine, Nega turs Moskva prodaje ćerku firmu Nega turs Montenegro kiparskoj firmi Montena Invest. Do trenutka zaključenja Aneksa 1 ugovora 2013. već je bilo uloženo 40 miliona eura na rekonstrukciji hotela, a trebalo je uložiti dodatnih 15 miliona eura”, naveo je Gardašević.

Bonus video: