Sudski savjet: SDT nanio nenadoknadivu štetu sutkinji Bilafer

Iz Savjeta su kazali da ostaje pitanje - da li je u pitanju nepoznavanje zakonskih propisa, ili potreba da se na ovaj način demonstrira moć direktnim kršenjem Ustava

18176 pregleda 98 reakcija 48 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) nanijelo je nenadoknadivu moralnu i profesionalnu štetu sutkinji Mariji Bilafer, koja je zahvaljujući neprofesionalnom postupanju SDT-a u pojedinim medijima predstavljena kao kriminalac, saopšteno je danas iz Sudskog savjeta.

U tom organu su izrazili zabrinutost zbog postupanja SDT-a, koji je ranije ovog mjeseca naložio privođenje te sutkinje Osnovnog suda u Kotoru.

Navode da u konkretnom slučaju nisu ispoštovane odredbe člana 165 Zakonika o krivičnom postupku koji se odnosi na izdavanje naredbe za dovođenje okrivljenog, već je Bilafer na osnovu usmenog naloga privedena na saslušanje 19. januara, da bi njeno saslušanje bilo obavljeno tek narednog dana.

"Smatramo da je ovakvo postupanje SDT nedopustivo, posebno zbog činjenica da je sudija Bilafer vrijeme od privođenja do saslušanja provela u prostorijama u kojim borave lica koja su lišena slobode (u tzv „betonjerci“)."

Sudski savjet se, kako je saopšteno, 22. januara obratio SDT-u radi prikupljanja potrebnih informacija o postupanju protiv sutkinje, ali do danas nisu dobili nikakav odgovor.

"Zbog toga ostaje dilema: Da li je u pitanju nepoznavanje zakonskih propisa kojima se uređuje postupanje u krivičnim stvarima u odnosu na sudije ili potreba da se na ovaj način demonstrira moć direktnim kršenjem Ustava Crne Gore, koji u članu 122 predviđa da sudija uživa funkcionalni imunitet".

Sudski savjet smatra da je SDT iskazao nepoštovanje ne samo tog organa čija je, između ostalog, nadležnost da štiti nezavisnost i samostalnost sudija u radu, već je nanio nenadoknadivu moralnu i profesionalnu štetu sutkinji Bilafer, koja je "zahvaljujući neprofesionalnom postupanju Specijalnog tužilaštva, u pojedinim medijima predstavljena kao kriminalac, imajući u vidu da je jedan broj medija u kontinuitetu izvještavao građane o njenom „hapšenju“."

Naglašavaju da svaki sudija mora da odgovara za propuste u radu, ako ih ima, te da će u tom pravcu Sudski savjet preduzimati sve mjere koje su u njegovoj nadležnosti i pružati punu podršku nadležnim državnim organima u postupanju, ali uz poštovanje zakonskih procedura.

"Međutim, kako smo uskraćeni za tražene odgovore od SDT-a, ovim putem moramo da postavimo nekoliko pitanja ne samo Specijalnom državnom tužilaštvu, nego i javnosti Crne Gore: Treba li danas, u 21. vijeku svaki sudija u Crnoj Gori da strahuje da može biti uhapšen na radnom mjestu, bez objašnjena i bez poštovanja zakonskih procedura? Da li je nakon postupanja SDT obesmišljen jedan od osnovnih principa na kojima počiva sudijska profesija, a to je nezavisnost u radu?! Da li se Specijalno državno tužilaštvo, ignorisanjem ustavnog rješenja kojim se garantuje funkcionalni imunitet sudija, stavlja iznad najvišeg pravnog akta u državi," navodi se u saopštenju.

Savjet očekuje da SDT odgovori na postavljena pitanja, jer su svojim postupanjem, kako ocjenjuju, nanijeli štetu ne samo sutkinji Bilafer, već i ukupnom ugledu sudija u Crnoj Gori.

Bonus video: