SDT I UPRAVA POLICIJE SPRIJEČILI VIŠE LIKVIDACIJA

Kašćelana vrebali sa 3,2 kg plastičnog eksploziva

Na konferenciji za novinare saopšteno da je na meti kriminalne grupe bilo više članova takozvanog kavačkog klana

69534 pregleda 174 reakcija 82 komentar(a)
Ponovo na meti suparničkog klana: Kašćelan, Foto: Boris Pejović
Ponovo na meti suparničkog klana: Kašćelan, Foto: Boris Pejović

Specijalno državno tužilaštvo i službenici Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala spriječili su ubistvo jednog od navodnih vođa kavačkog kriminalnog klana Slobodana Kašćelana, koji je trebalo da bude likvidiran 22. januara dok je blindiranim automobilom dolazio na suđenje u Viši sud u Podgorici, saznaju “Vijesti”.

Prema informacijama iz istrage, Kašćelan je tog dana trebalo da bude napadnut na jednom od semafora u Podgorici dok se nalazio u automobilu - plan kriminalne grupe bio je da aktiviraju improvizovanu eksplozivnu napravu, koju bi postavili tako što bi motociklom prišli njegovom vozilu i magnetom je prikačili...

Dvojca članova grupe na motoru, kako vjeruju specijalni tužioci, trebalo je da sačekaju detonaciju razorne bombe, a ukoliko bi Kašćelan ostao živ, oni bi mu prišli i pucali u njega iz blizine...

Kašćelanu je tog dana bilo zakazano suđenje u podgoričkom Višem sudu gdje odgovara za pranje novca, ali je odgođeno...

Specijalni tužilac Saša Čađenović saopštio je na konferenciji za novinare da je realizacija kriminalnog plana “prekinuta u trenucima izvršenja krivičnog djela”, ne pojašnjavajući detalje gdje i kako je osujećen plan organizacije. On nije pominjao ime mete.

Tužilac je pojasnio da su tog dana, u jutarnjim časovima, pripadnici iste kriminalne organizacija namjeravali da likvidiraju i Beograđane Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, takođe članove kavačke grupe, a plan je bio da u njih pucaju dok stoje u redu za čekiranje karata u zgradi Aerodroma u Tivtu. U akciji policije, kako su “Vijesti” već objavile, uhapšeni su Radovan Stanišić, Mile Jovanović, Goran Marković... od kojih je nekima određen pritvor...

SDT, saopštili su, vjeruje da je kriminalno udruženje još 2019. godine organizovao Janko Vukadinović, koji se godinama nalazi u Spužu zbog šverca droge, ali i učestvovanja u dvostrukom ubistvu u centru Podgorice. Organizator grupe bila je i još jedna neidentifikovana osoba, koja je kriptovanim porukama slala uputstva Stanišiću u Tivtu.

“Kod M. G. i J. M. smo pronašli dva pištolja, više desetina komada municije, pancirni prsluk i druga sredstva koja su bila namijenjena za izvršenje krivičnog djela na Aerodromu u Tivtu. Pronađeno je i putničko vozilo, koje je bilo namijenjeno za dolazak izvršilaca krivičnog djela na Aerodrom Tivat i bjekstvo nakon izvršenog djela. Utvrđeno je do granice osnovane sumnje da im je logistiku u izvršenju pružao S. R. a komunikaciju su ostvarivali preko kriptovanih mobilnih telefona”, saopštio je juče Čađenović.

RAZORNI EKSPLOZIV

Na zajednjičkoj konferenciji Specijalnog tužilaštva i policije, saopšteno je da su u srijedu 27. januara spriječili još jednu likvidaciju u Baru...

U akciji policije uhapšeni su Dušan Ivanović, Momo Milić i Hasan Turković koji se sumnjiče da su krili eksploziv, koji nijesu uspjeli da iskoriste u pokušaju likvidacije 22. januara, pa su namjeravali da ga prebace do Bara, gdje je trebalo da usmrte člana kriminalne grupe bliske kavčanima.

SDT, kako tvrde, vjeruje i da je ovu kriminalnu grupu iz Spuža organizovao Janko Vukadinović.

“Ovdje se radi o istoj kriminalnoj organizaciji, a za pojedina krivična djela, prema do sada prikupljenim dokazima, do granice osnovane sumnje je utvrđeno da su neposredni izvršioci... Ova kriminalna organizacija, trebalo je da dobije između 700.000 eura i 1,3 miliona eura (Tivat), a za djelo koje je planirano u Podgorici 500.000 eura, dok je za djelo koje je planirano u Baru ovoj kriminalnoj organizaciji trebalo da bude isplaćeno oko 50.000 eura i to samo neposrednim izvršiocima“, rekao je Čađenović.

Akcijom policije, rekao je, pronađena je eksplozivna naprava velike razorne moći - ukupne težine 5,8 kilograma, od čega je u nju bilo smješteno oko 3,2 kg plastičnog eksploziva.

“Ova eksplozivna naprava, prema do sada prikupljenim dokazima, bila je pripremljena za kačenje na krov vozila u pokretu, i prema svom obliku i konstrukciji, sastojala se od metalnog dijela u kojem se nalazio eksploziv, a preliminarna izjašnjenja stručnih lica govore da je ubojno dejstvo ove eksplozivne naprave najmanje 100 metara u prečniku od mjesta eksplozije”, pojasnio je tužilac Čađenović.

Ubojita naprava pronađena je automobilu Milića u naselju Drač. Glavni specijalni tužilac Milivioje Katnić kazao je da je eksplozivna naprava, koja je pronađena u Podgorici, ručno rađena zbog razornog ubojnog djestva i da bi to, da je realizovano na semaforu ili negdje na ulici, bilo katastofalno.

KAN NA NIŠANU

U Budvi je tokom prošlog vikenda spriječeno i ubistvo Marka Ljubiše zvanog Kan, a zbog pripremanja likvidacije uhapšeni su srpski državljani Lazar Ilić i Strahinja Savić.

“Oni su planirali, a po uputstvima zasada NN organizatora kriminalne organizacije, da u jednom od ugostiteljskih objekata u Budvi, upotrebom vatrenog oružja liše života Lj. M. Izvršenim pretresima, tzv. ‘štek’ stana u Budvi u kome je zatečen i I.L., pronađeno je vatreno oružje - pištolj kojim je djelo trebalo da bude izvršeno ubistvo, kao i druga oprema - kriptovani mobilni telefoni koji su služili za komunikaciju između pripadnika kriminalne organizacije i radi dobijanja uputstava o djelovanju njenih pripadnika”, saopštio je tužilac Čađenović juče novinarima.

Čekaju na Vukšićevu izjavu

Specijalno državno tužilaštvo formiralo je predmet povodom navoda prvog čovjeka ANB-a Dejana Vukšića da su pojedini pripadnici te službe nezakonito prisluškivali i pratili građane, a zatim uništili dokumentaciju o tome.

Katnić juče nakon konferencije za medije
Katnić juče nakon konferencije za medijefoto: Savo Prelević

U toku je izviđaj, kazao je glavni specijalni državni tužilac Milivoje Katnić.

“Postoji zakon o ANB-u. Postoje elementi krivičnog djela u tome što je Vukšić dao informacije u intervjuu medijima”, saopštio je Katnić.

Pozvali su Vukšića da da izjavu.

“On je kazao da će je dostaviti pismenim putem. Mi to sada čekamo”, rekao je GST.

Abazović nije bio službeno lice...

Specijalno državno tužilaštvo je u slučaju izviđaja političke korupcije i nuđenja 21 miliona eura potpredsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću, uradilo analizu na osnovu iskaza Abazovića i drugih informacija i nijesu pronašli elemente za pokretanje krivičnog postupka.

“Gospodin Abazović u vremenu o kojem se govori nije bio službeno lice, a tu su i drugi detelji, koje vam ne mogu saopštiti. Ali sve je utvrđeno u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku i Krivičnom zakoniku. Abazović je saslušan i on je dao iskaz i odgovorio je na sva pitanja koja mu je tužilaštvo postavilo i na osnovu iznijetog iskaza i drugih činjenica i saznanja donijeli smo odluku da u ovom slučaju nema osnovane sumnje da je neko lice počinilo krivično djelo” kazao je Katnić.

Još traju vještačenja za Možuru

U predmetu “Možura” formirana su tri predmeta i prikupljeni su dokazi i obavještenja u tom slučaju, a u toku su vještačenja.

“Ona su složena. U svakom slučaju kad budu završena vještačenja, a nemamo potebu za žurbom, mi ćemo donijeti odluku”, kazao je Katnić.

Vijećaju o vakcinama

Na pitanje dokle se stiglo sa izviđajem o tome zašto kasne vakcine i ima li propusta u radu bivšeg ministra zdravlja Kenana Hrapovića, GST je odgovorio da se sve ispituje.

“Teško da iko postoji ko bi namjerno ili umišljajno učinio nešto da naškodi sebi, građanima, porodici i djeci, ali ima i nešto što se zove nesavjestan rad i iz ovih ili onih razloga neko nešto može propustiti i mi ćemo to ispitati. Zasada nema dovoljno elemenata da donesemo odluku ni da je počinjeno krivično djelo, niti da nije počinjeno i zbog toga ćemo i dalje ispitivati do konačne mogućnosti i onda donijeti odluku”, rekao je Katnić.

GST je kazao da SDT razmatra i slučaj da li Crna Gora griješi što ne prihvata donaciju od 10.000 vakcina.

“Treba razlikovati pitanje racionalnosti, od krivičnog postupanja. Može nešto proizvesti ozbiljne negativne posljedice, a da ne bude krivično djelo nego posljedica lošeg, neracionalnog odlučivanja. Vjerujem da sve treba ispitati ozbiljno, ali ako imamo na dohvat ruke vakcinu za ovu tešku bolest koja može postati još teža, sve što je Bog dao treba upotrijebiti”, kazao je Katnić. “Moja smjena im je cilj”...

Glavni specijalni tužilac dao je iscrpan i odgovor na pitanje kako komentariše najavu Vlade i ministra pravde o izmjenama Zakona o tužilaštvu, koje predviđa i izmjene u organizaciji SDT-a

“Ministarstvo pravde može predložiti zakon, vi znate da je 2015. godine donijet Zakon o specijalnom državnom tužilaštvu, koji je imao potporu naših međunarodnih prijatelja i partnera, posebno prijatelja iz Hrvatske koji su učestvovali u donošenju ovog zakona, a na osnovu posebnih iskustava koje su imali u sličnim aktivnostima. To je zaista dobar zakon, koji nam je kao organizacioni dao mogućnost da postižemo ovakve rezultate”, kazao je Katnić. On je naglasio da postoji racionalna, logična potreba da se izmijene određene norme koje su možda kočnice.

“U ovom slučaju, očigledno, jeste isključivi cilj da se promijeni glavni specijalni tužilac i specijalni tužioci koji su u SDT-u. Ništa više. To znači da je to cilj zakona. To bi podrazumijevalo da ovi tužioci koji sada rade, ne bi mogli da nastave sa radom i to bi moralo da preuzme Vrhovno tužilaštvo, vjerujem da je to rješenje, koji nisu radili u ovim predmetima, a vidite da na njima može da radi samo tim, desetine službenika, praćenje aktivnosti i slično”, rekao je Katnić.

On je naglasio da ukoliko bi se usvojio novi zakon, to bi bila “pravna, organizaciona i opšta katastrofa crnogorskog pravosuđa”.

“Dalo bi se sve da se eliminiše jedan organ kao što je SDT i Odjeljenje za borbu protiv organizovanog kriminala. Ovo je samo borba da se kriminalne organizacije pozicioniraju, odnosno da jedna preovlada drugu, radi nesmetanog vršenja teških krivičnih djela i sticanja moći”, odgovorio je Katnić.

Nevolja je pod konstantnom prismotrom

Pomoćnik direktora Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Zoran Lazović kazao je da neme potrebe da se strahuje od prisustva srpskih državljana Veljka Belivuka, poznatijeg kao Velja Nevolja i Marka Miljkovića jer ih inspektori tog sektora “drže na oku” 24 sata...

Belivuk i Miljković saslušani su juče u Specijalnom tužilaštvu u svojstvu svjedoka oštećenih u predmetu protiv Radovana Stanišića i Mila Jovanovića za pripremanje njihove likvidacije u Tivtu.

“Istog momenta kad smo saznali da su došli u Crnu Goru, mi smo sve uradili, doveli njih i njihove domaćine u OB Kotor, obavili informativne razgovore, tražili da nam kažu razloge dolaska. Ako nijesu neprijatelji Crne Gore, nema potrebe da od bilo koga strahujemo.

Belivuk i Miljković će biti pod prismotrom Sektora za borbu protiv kriminala 24 sata i naravno da ćemo ih u svakom pokušaju sprovođenja kriminalne aktivnosti spriječiti”, kazao je Lazović na konferenciji za medije.

On je rekao da nema potrebe strahovati od one strukture stanovništva koja pripada kriminalnim grupama, ako nemamo podatke da su negativno nastrojeni prema Crnoj Gori.

“Crnu Goru niko neće zastrašiti, to vam odgovorno tvrdim”, poručio je Lazović. Na pitanje novinara kako komentariše detalje nacrta Zakona o unutrašnjim poslovima, Lazović je kazao da se njime “unižava rad UP” i da će dostaviti prigovore na javnu raspravu.

“Tim zakonom se pokušava da se UP unizi i dovede na nivo direktorata, da se pojedine organizacione jedinice diskriminišu. Znate da dio predviđa da budemo podloženi poligrafskom ispitivanju i to za nas nije nikakav problem. Ali zašto bi samo mi iz Sektora bili predviđeni za to, a sami znate da najžešći kriminalci ne moraju ići na poligrafsko ispitivanje ako to neće”, zapitao se Lazović.

Đukanović i mirno more...

Na pitanje o parlamentarnoj istrazi kastodi računa predsjednika Mila Đukanovića, Katnić je kazao da je SDT ispitivao sve prijave protiv njega.

“Postoji jedna opšta percepcija i ona je uvijek opasna, ako je negativna, opasna je i ako je pozitivna, a nema realno utemeljenje. Sve ove naše aktivnosti su zasnovane na tome da percepcija javnosti bude kao ono mirmo more, bonaca, pravilna i tačna. Mi na našem sajtu imamo krivične prijave protiv Đukanovića, i one su sve odbačene. Ne vidim da treba da postoji neki organ koji može biti efikasniji od SDT-a. Neki vjeruju da ne radimo dobro, da smo selektivni i politizovani, ali vi vidite da nijesmo”, naglasio je Katnić.