Agenti tvrde da ne znaju ništa o tajnom odredu

Visokopozicionirani obavještajci ANB-a Luka Bulatović i Danilo Grozdanić saslušani u okviru izviđaja SDT-a povodom sumnji da su neki službenici mimo zakona pratili i prisluškivali građane

35500 pregleda 98 reakcija 14 komentar(a)
Zgrada Agencije za nacionalnu bezbjednost, Foto: Boris Pejović
Zgrada Agencije za nacionalnu bezbjednost, Foto: Boris Pejović

Specijalni policijski tim počeo je saslušanja visokopozicioniranih obavještajaca Agencije za nacionalnu bezbjednost, čija imena su se našla na spisku Specijalnog državnog tužilaštva, zbog sumnji da je u službi postojao tajni odred koji je mimo zakonskih propisa, prisluškivao i pratio građane, a potom uništio tu dokumentaciju.

Po nalogu specijalne tužiteljke Stojanke Radović, u svojstvu građanina, saslušani su smijenjeni načelnici sektora ANB-a Danilo Grozdanić i Luka Bulatović.

Sagovornik „Vijesti“ naveo je da su Bulatović i Grozdanić, tokom saslušanja u UP, tvrdili da su sve vrijeme u ANB-u radili po zakonskim propisima te da nemaju nikakva saznanja da je unutar službe postojala paralelna grupa agenata, koja je radila mimo pravila agencije.

Bulatović
Bulatovićfoto: Screenshot

Na listi SDT-a, kako saznaju „Vijesti“, nalaze se imena svih načelnika sektora tajne službe, koje je novi v.d. direktor Dejan Vukšić od imenovanja smijenio. U narednim danima zakazana su saslušanja rukovodećeg kadra obavještajaca - Mirka Milovića, Miloša Vujisića, Snežane Zarubice, Sandre Samardžić, Dejana Tomovića, Bojana Vukčevića, Ilije Živanovića...

Osim njih na listi SDT-a našla su se imena još 15-ak službenika tajne službe za koje se vjeruje da bi mogli imati veze sa tajnim praćenjem i prisluškivanjem. TV „Vijesti“ su objavile da se na spisku SDT-a nalaze imena 23 službenika tajne službe, te da se na ispitivanja čekalo dok se nije okončala procedura oslobađanja obaveze čuvanje službene tajne.

Predloženi kandidat za direktora ANB-a Dejan Vukšić prošlog četvrtka dostavio je SDT-u krivičnu prijavu protiv službenika tajne službe, i to, prema saznanjima “Vijesti” protiv nalogodavaca, a ne protiv izvršilaca naloga u slučajevima zloupotrebe ovlašćenja.

Specijalno državno tužilaštvo početkom prošle sedmice formiralo je predmet, a nakon što im je stiglo izjašnjenje i prijava Vukšića, narednog dana su je dostavljen nalog za sprovođenje istražnih radnji i saslušanje službenika. Kandidat za nivog šefa ANB-a je ranije potvrdio pisanje “Vijesti” da prikupljaju informacije i dokaze, koji se odnose na nezakonitosti u radu pojedinih službenika tajne službe.

“Za koje postoji osnovana sumnja da su svojim radnjama najgrublje prekršili Ustav Crne Gore kojim su zagarantovana sloboda i prava čovjeka i građanina”, rekao je Vukšić.

On je tada najavio da će u pisanoj formi poslati podatke.

“Shodno navedenom, a u smislu Zakona o Agenciji za nacionalnu bezbjednost i Zakona o parlamentarnom nadzoru u oblasti bezbjednosti i odbrane, u najskorije vrijeme, kao v. d. direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost ću o svim preduzetim radnjama i aktivnostima, te prikupljenim informacijama i dokazima obavijestiti nadležno skupštinsko radno tijelo koje vrši parlamentarnu kontrolu rada Agencije, kao i javnost, te nadležne organe radi utvrđivanja odgovornosti”.

Vukšić je “Vijestima” saopštio da postoje indicije da se određeni broj legitimacija te tajne službe nalazi kod osoba koje nisu njeni zaposleni, zbog čega planiraju izradu novih isprava, ali i oduzimanje oružja ANB-a od strane lica koja za to nemaju uporište u zakonu.

“Specijalni rat” anonimnim pismima

Detalji “tajne operacije” unutar službe povod su i za otvaranje “specijalnog rata” preko medija bliskih DPS-u.

Na jednom portalu objavljena su i dva anonimna pisma, u kojima autor tvrdi da je cijeli radni vijek proveo u Agenciji za nacionalnu bezbjednost, a čiji identitet uredništvo navodno zna.

U otvorenim pismima, anonimni autor indirektno prijeti kolegama da će objavljivati podatke o njima ukoliko pristanu da dostavljaju dokaze ili svjedoče u aferi o prisluškivanju i praćenju građana.

Autor pod imenom “profesionalac” u drugom pismu blati jednog od službenika ANB, iznoseći njegovo ime i detalje da je on glavni izvor Dejanu Vukšiću.

Bonus video: