Vukčević, Adžić i Mugoša pušteni nakon saslušanja

Poslanik DPS-a Petar Ivanović i smijenjeni direktor IRF fonda se sumnjiče da su 2015. godine sa Arapima dogovorili posao i zaključili projekat

238337 pregleda 4755 reakcija 401 komentar(a)
Ivanović i Vukčević, Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede
Ivanović i Vukčević, Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede
Ažurirano: 04.02.2021. 19:31h

Bivšem direktoru Investiciono razvojnog fonda (IRF) Zoranu Vukčeviću i procjenitelju Milanu Adžiću nakon saslušanja u Specijalnom tužilaštvu nije određeno tužilačko zadržavanje.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) krenulo je jutros u akciju privođenja osoba za koje se vjeruje da su zloupotrijebili službeni položaj i nesavjesno radili prilikom raspodjele i trošenja novca od kredita iz Abu Dabi fonda.

Povezani članci

04. Februar 2021.

Okončan izviđaj za Abu Dabi, SDT na potezu

Službenici Specijalnog policijskog tima priveli su jutros tri osobe osumnjičene za nenamjensku raspodjelu ali i trošenje novca, koji je 2015. i 2016. godine uplaćen u prvoj tranši kreditne linije iz Abu dabi fonda.

U zgradu SDT-a na saslušanje je pozvan i nekadašnji ministar poljoprivrede i savjetnik predsjednika Crne Gore Petar Ivanović međutim dok mu Skupština ne skine poslanički imunitet ne može zvanično biti uhapšen za sumnju u korupciju tokom projekta za podsticaj sjevera.

Ivanović je oko 12,30 časova izašao je iz zgrade Specijalnog državnog tužilaštva, gdje je došao jutros oko devet časova nakon što mu je policija uručila poziv za saslušanje u okviru istrage oko nenamjenskog trošenja novca iz Abu Dabi fonda.

Petar Ivanović
Petar Ivanovićfoto: Luka Zeković

Među privedenima jutros bio je i donedavni predsjednik Investiciono razvojnog fonda (IRF) Zoran Vukčević.

Vukčević
Vukčevićfoto: Vlada Crne Gore

Po nalogu SDT-a, privedeni su i bivši ministar poljoprivede u prelaznoj Vladi 2016. Budimir Mugoša ali i procjenitelj Milan Adžić, njima se na teret stavlja sumnja u krivično djelo - nesavjestan rad u službi.

Mugoša je dao izjavu SDT-u nakon čega je otišao kući.

"Vijesti" saznaju da se tokom dana i u petak očekuje hapšenje još nekoliko osoba - korisnika kredita, koji se nalaze na listi SDT-a.

Potpredsjednik Vlade, Dritan Abazović saopštio je ranije danas da u što kraćem roku treba skinuti imunitet Ivanoviću.

SDT bi trebalo da zatraži skidanje imuniteta od Administrativnog odbora Skupštine, nakon čega će taj zahtjev biti predat na odluku i poslanicima na prvoj narednoj sjednici parlamenta.

Poslanik DPS-a Petar Ivanović i smijenjeni direktor IRF fonda se sumnjiče da su 2015. godine sa Arapima dogovorili posao i zaključili projekat.

U prve dvije godine, kada je isplaćeno 11,5 miliona dolara kredita, Ministarstvo poljoprivrede je bilo zaduženo za realizaciju projekta, a potom i raspodjelu kreditne linije crnogorskim firmama na sjeveru.

Za tužioce je sporno što je Ministarstvo poljoprivrede u projektu ADMAS direktno primalo novac iz Abu Dabi fonda, a zatim i činjenica da su sami, preko računa u Prvoj banci, odobravali kredite firmama, koje su se javile na konkurs, pa se vjeruje da su se na taj način nezakonito bavili bankarskom djelatnošću. Upravo u tom dijelu postoje elementi za otvaranje krivičnog postupka zbog zloupotrebe službenog položaja, jer prema Zakonu o Centralnoj banci, kreditnim poslovima mogu se baviti samo banke i druge kreditne institucije. Ministarstvo poljoprivrede, kako se vjeruje, u prve dvije godine ADMAS projekta je isplatila milionske kredite firmama, koje su imale sumnjive zaloge pa su zbog aktivirane garancije zbog čega je nastala direktna milionska šteta za državu.

Sumnjiv posao oko milionskog kredita: Projekat firme "Milkraft"

Da se nešto, u najmanju ruku, sumnjivo krije iza posla oko milionskog kredita ponajbolje se vidi u načinu realizacije projekta firme „Milkraft” u bjelopoljskom Pavinom Polju, čiji je vlasnik počasni konzul Crne Gore u Panami Dragan Burić.

Firma „Milkraft” u aranžmanu sa Ministarstvom poljoprivrede sklopila je ugovor prema kojem su dobili tri miliona eura kredita po povoljnim uslovima, a plan im je bio da izgrade savremenu mljekaru u srcu Vraneške doline, gdje je plan bio da zaposle 150 radnika iz tog kraja.

Ogromna mljekara, za koju su rekli da će biti najsavremenija na Balkanu, dijelom je izgrađena, ali nikada nije zaživjela kako je to navedeno u grandioznom poslovnom planu.

„Uvjeren sam da će ovo biti jedan od projekata koji će promijeniti način, metod, a usuđujem se reći, i tehnologiju rada u oblasti poljoprivrede u sjevernom dijelu Crne Gore”, rekao je ministar Ivanović, prilikom obilaska mljekara u ljeto 2015. godine.

SDT je, kako saznaju „Vijesti”, u finansijskoj šemi utvrdilo da je nenamjenski trošen novac, koji je trebalo da bude uložen u mljekaru.

Četiri godine kasnije čini se da je bilo jasno da je došlo do kraha investicije - za vrijeme premijerskog sata poslanik SDP-a Raško Konjević objelodanio je da mu je Vlada odgovorila da su u ljeto 2019. dali saglasnost na tekst Sporazuma o vansudskom poravnanju i načinu izmirivanja obaveza po osnovu raskinutog kredita dodijeljenog kompaniji „Milkraft Leche”.

Ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović juče je na konferenciji za novinare saopštio da je u posjedu kompletne dokumentacije u vezi zloupotreba prilikom raspodjele kredita iz Abu Dabi fonda.

On je pozvao bivše čelnike tog resora na televizijsko sučeljavanje, poručujući im da će, ako to ne žele, imati priliku da sve objasne tužilaštvu.

Bonus video: