Automobili će sami prijavljivati udese

Dan evropskog broja 112 Crna Gora dočekuje sa novim servisom “e-Call” Operateri OKC 112 prošle godine odgovorili na 208.914 poziva

7296 pregleda 0 komentar(a)
Zovu ih zbog svega: Operateri OKC 112, Foto: Luka Zeković
Zovu ih zbog svega: Operateri OKC 112, Foto: Luka Zeković

Zaključavanje gradova, građana, zatvaranje granica, gotovo propala turistička sezona nijesu smanjili pozive broja 112, naprotiv, tokom prošle godine operateri tog centra, njih 21,odgovorili su na 208.914 poziva.

To je za 60.000 više nego godinu ranije, kazao je u razgovoru za Vijesti načelnik OKC112 Direktorata za vanredne situacije, mr Danilo Miljević.

Taj centar danas obilježava Dan evropskog broja 112, a zaposleni u njemu ovaj rođendan dočekuju sa novim servisom za građane - “e-Call”, koji podrazumjeva automatsko prijavljivanje lokacije udesa i slanje podataka o samom automobilu koji je u udesu učestvovao, putem tehnologije koju sadrže savremeni automobili.

Miljević objašnjava da je broj 112 dostupan u Crnoj Gori sa stvorenim svim zakonskim, organizacionim, tehničkim i drugim uslovima i da je Ministarstvo unutrašnjih poslova tokom prethodne godine za unapređenje njihovih kapaciteta, pa je obezbijeđen i taj servis.

“Testiranje “e-Call” servisa sa mobilnim operaterima, u cilju podešavanja njihovih mreža za korišćenje ovog servisa je u toku i biće pušten u najkraćem mogućem roku. Naravno, iako je sistem ‘112’ tehničko - tehnološki na visokom nivou, postoji prostor za dalje unapređenje, naročito u odnosu na preciznost lociranja pozivaoca broja 112. Navedeno se planira riješiti uvođenjem servisa automatskog mobilnog lociranja (AML). Za ovaj servis su u sistemu stvorene sve pretpostavke za implementaciju, i očekujemo da će se obezbijediti i sredstva za njegovu nadgradnju, čime bi se pozivalac broja 112, koji je u nevolji, locirao u krugu od oko deset metara, što bi ubrzalo reagovanje potrebnih službi i samo pronalaženje osobe u nevolji.

Uvođenjem navedenog servisa svrstali bismo se u red zemalja koje su aktivirale sve potrebne servise na kojima insistira Evropska agencija za hitne brojeve (EENA)”, kazao je on.

Miljević dodaje da pandemija koronavirusa nije smanjila obim posla, ali naglašava da nije bilo potrebno angažovati hitne službe u svih 208.914 slučajeva.

“Veliki broj poziva bio je u vezi davanja informacija po pitanjima promjena i primjena restriktivnih mjera koje su propisivali Institut za javno zdravlje i Ministarstvo zdravlja preko nadležnih tijela, te je OKC 112, iako nije nadležan za ovu problematiku, cijeneći ukupnu situaciju, u potpunosti izlazio građanima u susret i pružao im potrebne informacije o navedenim pitanjima.

Zloupotreba i ometanja nije bilo, građani su pretežno u tom pogledu bili odgovorni, osim u jednom specifičnom slučaju italijanske državljanke koja je tražila hitnu medicinsku pomoć, tvrdeći da je povrijeđena u udesu - padu sa motora, da bi se ispostavilo da osoba nije bila povrijeđena, već joj je bio potreban izvještaj ljekara hitne medicinske pomoći, kako bi preko reda prešla granicu s Albanijom na kojoj je u tom trenutku bila enormna gužva”.

Od ukupnog broja poziva, najviše onih zbog kojih su angažovane hitne službe, bilo je iz nadležnosti Uprave policije, koja je angažovana u preko 5.300 slučajeva:

“Od čega je najviše bilo saobraćajnih nezgoda, ali i slučajeva remećenja javnog reda i mira, nasilja u porodici, nanošenja teških tjelesnih povreda, nestanaka lica itd. Potreba za hitnom medicinskom pomoći je bila neophodna u 1.467 slučajeva, a za aktivnostima Službi zaštite i spašavanja u 796 slučajeva, od čega su u 611 slučajeva bili požari, u 22 slučaja poplavljeni objekti, a ostalo su bili drugi slučajevi iz njihove nadležnosti. Bilo je 14 akcija traganja i spašavanja u planini, u kojima je spašeno 16 osoba, od čega osam crnogorskih i osam stranih državljana. Pored navedenog, građani su prijavljivali odrone i druge prekide na putevima”, kazao je Miljević. J. J.

Na 208.914 poziva odgovorio 21 operater

U OKC 112, koji funkcioniše kao jedinstven sistem, kroz tri centra koja su smještena u Bijelom Polju, Podgorici i Baru, radi samo 21 službenik.

“Kako OKC 112 radi 24 časa, sedam dana u nedjelji, 365 dana u godini, neophodno je obezbjediti kontinuitet kroz smjenski rad. U sva tri centra, ukupno je sistematizovano 40 radnih mjesta, od čega u smjenskom radu, na prijemu poziva 35, od kojih je popunjeno 21 radno mjesto”, kazao je Miljević.

Miljević objašnjava da se službenici OKC 112 svakodnevno susreću sa širokom lepezom hitnih slučajeva i potreba građana, u kojima im pomažu i kada su u pitanju najzahtjevnije situacije, ali naglašava i da građani to prepoznaju.

“To se uočava kroz svakodnevno povećanje broja poziva ka broju 112, koji je, bez obzira na manji broj turista, u prethodnoj godini uvećan za skoro 60000. Ovo ukazuje na činjenicu da crnogorski građani prepoznaju rad OKC 112 i značaj broja, te da ga sve više pozivaju u slučajevima kada imaju neku hitnu situaciju. To se uočava i kroz komunikaciju sa građanima, jer tačno znaju koga su dobili, čemu služi broj i šta mogu pozivom da ostvare”.

Bonus video: