Savović teško optužuje kolegu i šefa SDT: Katnić čuvao Brajovića i biznismene?

Iz SDT-a nisu odgovorili juče na pitanja “Vijesti” - da li su tačne tvrdnje Savovića da ga progone zbog krivične prijave protiv Katnića. Savović rekao da se analizom lako može doći do zaključka da službene podatke nikada nije dostavljao političarima

23963 pregleda 38 reakcija 32 komentar(a)
Specijalni tužilac Živko Savović na konferenciji za medije, Foto: Boris Pejović
Specijalni tužilac Živko Savović na konferenciji za medije, Foto: Boris Pejović

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić nije dozvolio kolegi Živku Savoviću da zbog nesavjesnog rada u službi prilikom ugovaranja izgradnje auto-puta Bar-Boljari procesuira bivšeg predsjednika Skupštine Ivana Brajovića, niti da istražuje nekoliko biznismena u predmetu “Bazar”.

To je juče saopštio Savović, optužujući šefa da zloupotrebljava službeni položaj i Specijalno državno tužilaštvo (SDT).

Iz SDT-a juče nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” povodom optužbi Savovića.

Taj specijalni tužilac na konferenciji za medije kazao je da sa indignacijom i prezirom odbacuje “gnusne laži, prljave i kontaminirajuće izmišljotine i zaključke iz saopštenja SDT-a od 12. februara 2021. godine”...

Konstatovao je da se iza tog teksta gotovo sigurno kriju Katnić i specijalni tužilac Saša Čađenović.

U tom saopštenju, između ostalog, navodi se da su pojedinci ostvarili politički uticaj i prema tužiocima u Specijalnom tužilaštvu, indirektno prema Savoviću.

Katnić uz saopštenje, medijima šalje i rješenje o ukidanju stepena tajnosti i objavljuje transkript razgovora dijela rukovodstva Demokrata, u kojem govore o sponzorstvu Savovićevog sina sa 200, odnosno 400 eura...

Savović je rekao da je to saopštenje zapravo razlog njegovog obraćanja medijima, a da u veoma uvredljivim zaključcima, neformalnog karaktera, jasno prepoznaje rukopis i terminologiju Čađenovića.

Pojasnio je da je saopštenje uslijedilo nakon javno postavljenog pitanja i prozivanja Katnića, rukovodioca SPO Dragana Radonjića i specijalne tužiteljke Sanje Jovićević 10. februara - da li su on i porodica predmet provjera nakon prijave koju je podnio 2. februara protiv Katnića i drugih: “Umjesto odgovora na postavljena pitanja, uslijedilo je predmetno saopštenje sa lažima, prljavim izmišljotinama, konstrukcijama i zaključcima Milivoja Katnića”.

Savović
Savovićfoto: Boris Pejović

Tvrdi da je još u martu 2018. godine, u Katnićevom kabinetu, od šefa SDT-a saznao za transkripte razgovora iz mjera tajnog nadzora koji su objavljeni 12. februara.

Rekao je i da mu je Katnić tada, nakon obostrano žučne rasprave, oduzeo predmet formiran po krivičnoj prijavi čelnika Demokratskog fronta protiv Sretena Radonjića, direktora Agencije za sprečavanje korupcije u tom periodu.

“Tada mi je saopštio da ima podatke da je Demokratska Crna Gora dala mom sinu Mišu 400 eura za sponzorstvo, a da su iz tih MTN došli do saznanja da su me u prethodnom periodu pominjali izvjesni Vujović iz Budve i neko od Demokrata. Za MTN mu tada nijesam povjerovao... Analizom prethodnih navoda lako se može doći do zaključka da Živko Savović nije nikada dostavljao službene podatke DCG, jer nakon saznanja iz marta 2018. da se prema ‘Demokratama’ sprovode MTN, jasno je da bi najprije taj podatak njima bio dostavljen, a nije, jer su oni za MTN saznali tek objavljivanjem prljavog saopštenja Milivoja Katnića 12. februara”, rekao je on.

Katnić
Katnić foto: Boris Pejović

Odgovarajući na pitanja “Vijesti”, kazao je da je znao za namjeru svog sina da traži sponzorstvo zbog puta u Moskvu, ali da ni na jedan način nije u tome učestvovao.

Pojasnio je i da su mu oba sina u Demokratama, navodeći da je to njihovo pravo, jer su punoljetni.

Slučajni uzorak

Tužilac objašnjava da Katniću nije vjerovao za MTN sve dok sada nije vidio da je u SDT-u formiran predmet, a na osnovu dopisa Uprave policije koja je dostavila “slučajni uzorak sa MTN (mjere tajnog nadzora)”.

“E taj slučajni uzorak meni pije krv ovih dana, a neće dugo sigurno”.

Kazao je i da u martu 2018. godine nije prijavio Katnića, jer je tri dana nakon toga hospitalizovan, a potom i bio na bolovanju nekoliko mjeseci, indirektno optuživši svog šefa da je doprinio njegovoj bolesti time što mu je oduzeo predmet.

Pomenuću i predmete 'Bazar' i 'Autoput' u kojima me je Milivoje Katnić perfidno zadržavao od postupanja. Karakterističan je predmet 'Autoput' gdje je krivičnom prijavom MANS-a prijavljen Ivan Brajović za zloupotrebu službenog položaja, za vrijeme dok je bio ministar pomorstva i saobraćaja u Vladi Crne Gore", rekao je on.

“Nije me Katnić poslao u bolnicu, sigurno, jer sam imao operativni zahvat hirurški tokom 2017. godine i vjerovatno je on prouzrokovao tromb... Ali ovo je bilo dodatno nešto, jer sam doživio strašan stres. Ne bih više o detaljima, ne volim da ih se sjećam. To mi je bio prvi sukob sa njim, onaj što se kaže muški”, rekao je Savović.

Tvrdi da mu je Katnić predmet formiran po prijavi DF-a oduzeo jer je Radonjiću uputio poziv za saslušanje direktno kao osumnjičenom:

“I o tome ga obavijestio nakon upućivanja poziva. Već poslije dva, tri dana zaigrala je kuhinja vjerovatno... On (Katnić) me pozvao i dešavalo se ovo što se dešavalo, da mi nabije na nos sponzorstvo”, kazao je.

Objasnio je da je, čim je dobio spise predmeta, utvrdio da je Radonjić nezakonito blokirao novac Fronta i da za njega više nije bilo dileme ni razloga da ga poziva kao građanina.

Traži da Katnić odgovori - koga je zaboljelo što je Radonjić pozvan kao osumnjičeni: “Njega je zagrebalo toga dana kad sam mu rekao da sam mu uputio poziv kao osumnjičenom. Vjerovatno je neko intervenisao, ne znam što je bilo, uglavnom to je bio jedan mali rat”.

Nemoj na Iva

Savović tvrdi da je sabotažu osjetio i od početka rada u predmetu “Bazar”. Demokrate su još u julu 2015. predale tužilaštvu prijavu u kojoj piše da su neki od tadašnjih gradskih čelnika oštetili lokalni budžet tako što su kompaniju “Čelebić” oslobodili plaćanja 1.662.250 eura komunalnih taksi tokom gradnje tržnog centra u Bloku pet...

“Prvo, u pitanju je tu bilo više lica koja sam smatrao da ću uključiti u naredbu o sprovođenju istrage. Nekako smo uskladili da to bude protiv dva lica, u jednom periodu. Sada sam ponovo razgovarao sa njim o tome. Rekao mi je da se obavezno konsultujem sa njim ako budem imao namjeru da proširim naredbu za još neka lica”.

Rekao je da zbog predmeta koji je u toku, ne može reći ko su osobe za koje mu nije dozvoljeno da ih obuhvati naredbom, ali da nijesu sa javne scene, već biznismeni.

Dodao je i da je auto-put karakterističan predmet i da strahuje da će građani platiti debelo za načinjenu štetu.

“Da ćemo platiti na kraju Kinezima i nešto što nismo smjeli ni morali da platimo, neki radovi koji su bili u idejnom projektu nisu obuhvaćeni ugovorom, a morali su biti, jer su bili dio idejnog projekta - trajno napajanje električnom energijom i vodosnabdijevanje. Neki je džentlmenski sporazum bio ministra Brajovića i Kineza, da on odustane od tih radova, da ne uđu u osnovni ugovor, pa su poslije anaksom zaključivani. Crna Gora bi time dobila razliku u troškovima koju bi Kinezi imali u komplet radovima i svi podizvođači”, rekao je on.

Specijalni tužilac kazao je da ga je 19. oktobra prošle godine, Katnić, uz asistenciju tužiteljka Stojanke Radović, spriječio da dostavi taj predmet Osnovnom državnom tužilaštvu i MANS-u kao podnosiocu prijave.

“ODT-u sam htio da dostavim predmet zato što sam utvrdio da se radi o očigledno nesavjesnom radu u službi Ivana Brajovića, zbog čega ćemo vjerovatno trpjeti veliku štetu. Bio sam pripremio akt za MANS, da ih obavijestim kao podnosioca prijave... Stojanka mi je tog dana potpisala jedan akt, drugi nije. Odmah sam vidio što je... Dok sam pogledao predmet i to oko potpisa... vjerujem da je Stojanka obavijestila šefa. Poslije nekoliko minuta sam se pojavio kod Stojanke da vidim zašto nije potpisala akt obavještenja za MANS. Rekla mi je - ‘Potpisaću ga, ali svakako da se javiš šefu, da ga obavijestiš, veliki je iznos u pitanju’. Pošao sam kod šefa, vidio sam što je u pitanju. Samo mi je kratko rekao: ‘Nemoj, a nemoj’. Pitao sam - ‘Što nemoj, ovo je čisti nesavjesni rad’. Rekao mi je: ‘A nećemo to nesavjesni rad’... Rekao sam ja neću drugačije i počeli smo veliku raspravu”, kazao je on.

Od oktobra 2016. godine i započinjanja predmeta ‘državni udar’, Milivoje Katnić kopa nemoralnu i neprofesionalnu jamu u Tužilaštvu Crne Gore, u koju će, bojim se, za sobom povući i nekog od specijalnih tužilaca, službenika u SDT i SPO, ali sam siguran da u tu jamu neće upasti Živko Savović”..

Objasnio je da je morao postupiti po naređenju Katnića - da ne šalje predmet u ODT, ali da još nije našao vještaka koji bi se prihvatio toga posla.

U međuvremenu, kazao je, saslušao je svjedoka - inženjerku, koja potvrđuje sve navode krivične prijave.

Gdje je Stanković?

Kazao je i da očekuje reakciju v. d. vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića zbog saopštenja SDT-a, odnosno da ispita skidanje oznake tajnosti sa predmeta MTN 18/17 uvidom u sa njim povezanim Ktr-S predmetom i da izvrši uvid u spise predmeta koji je formiran nakon njegove krivične prijave: “U cilju tužilačko-policijkog javnog šikaniranja mene i moje porodice, kao i poslanika Borisa Bogdanovića i Dragana Krapovića, koje u životu nikada nisam imao prilike upoznati”.

Nelogičnost se, kako je rekao, dodatno javlja kod činjenice da je Katnić od 2017. čekao sa ovim informacijama, koje su ga navodno kompromitovale u profesionalnom radu.

“Ovo pitanje poprima dodatnu dimenziju iz razloga što on za ovaj transkript nije saznao ovih dana, jer me je, kao što je već rečeno, o njima informisao 2018. godine, kada mi je oduzeo predmet protiv Sretena Radonjića”, kazao je Savović.

Objasnio je da je tri dana nakon prve prijave, radi zaštite zakonitosti u budućem postupanju, kao slobodan građanin podnio još jednu, istovjetnu prijavu: “Iz razloga zaštite procesnih prava mene kao podnosioca krivične prijave, jer je Milivoje Katnić tog dana donio pismenu odluku da mi oduzme od postupanja predmet Kts. br 208/20, formiran po krivičnoj prijavi Andrije Mandića i Milana Kneževića protiv Suzane Mugoše, Dragice Vuković i Vesne Pean, sudija Višeg suda u Podgorici”.

Savović je istakao da se od podnošenja krivične prijave, njemu i porodici dešavaju čudne stvari i da je njegov brat Željko bio prinuđen da 10. februara podnese ostavku kao savjetnik za unutrašnju politiku predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića: “A čudna koincidencija da je baš tog istog dana Milivoje Katnić bio primljen kod premijera”.

Optužio je Katnića da je saopštenjem još jednom zloupotrijebio SDT kao instituciju, najavljujući da će zadovoljenje radi povrede časti i ugleda potražiti na sudu.

Rekao je i da protiv Katnića nema ništa lično, dok GST protiv njega vodi lični rat.

Savović je u žižu javnosti dospio nakon što je 2. februara Vrhovnom državnom tužilaštvu podnio krivičnu prijavu protiv Katnića i još devet osoba zbog propusta u slučaju “državni udar”.

Nakon njegove prijave, objelodanjeno je i da je Apelacioni sud ukinuo prvostepenu presudu optuženima za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora.

Nekoliko dana kasnije, počele su da pljušte međusobne optužbe između kolega - specijalnih državnih tužilaca.

"Čist sam kao suza"

Upitan da prokomentariše navode iz transkripta - da će valjati Demokratama, Savović je rekao da uopšte ne zna sadržinu tih razgovora. "Uopšte ne znam što piše u transkriptima, znam za njihovo postojanje od 2018. godine, kada mi je rekao da me pominju neki Vujović i Demokrate. Tada sam mu rekao - Što se mene tiče, može da me pominje bilo ko, čist sam kao suza". Rekao je da tada nije reagovao, jer nije imao nikakvog osnova sumnje da je u pitanju krivično djelo to što mu je predmet oduzet, jer je to čest slučaj. "Može biti redovan način, a može biti i ovakav, malo hajdučki, kao što je bio taj. Ja sam mu rekao da neću tako da radim, da neću poziv slati (Radonjiću) kao građaninu. Poslao sam poziv kao osumnjičenom, drugačije neću. On (Katnić) je rekao: 'Onda će da radi predmet Lidija Vukčević'. Vjerovatno da ga je zatvorila rješenjem o odbačaju", rekao je Savović. Savović tvrdi da nijednu službenu informaciju nije odao i da je MTN prvi put pomenuo 9. februara 2021. godine, ali v. d. vrhovnog državnog tužioca Ivici Stankoviću.

Zviždač ili žmurač?

“Ne smatram se odgovornim ni za što, jer sam uradio sa ovom krivičnom prijavom nešto što bi možda rijetko ko uradio. Ja sam to uradio jer stvarno ne mogu da žmurim. Nisam ‘zviždač’, ali nisam ni ‘žmurač’”, rekao je on.

Kazao je da prijavom nije imao namjeru da se nameće novoj vlasti i da, ukoliko se reformiše tužilaštvo, nikada neće konkurisati za poziciju GST-a, već isključivo za poziciju koju sada obavlja.

Savović je objasnio da je prijavu protiv Katnića podnio tek sada, jer je predmet dobio 19. oktobra prošle godine i da do tada nije znao za nezakonitosti u slučaju “državni udar”.

“U tom predmetu sam postupao i došao do podataka o nezakonitom ponašanju prema (Bratislavu) Dikiću, pritvoreniku koji je dovođen u SDT u periodu kada nije mogao biti dovođen bez naloga sudije Suzane Mugoše, a takav nalog nijedan ne postoji u SDT-u”, rekao je on.

Savović je objasnio da su prijavom koju je podnio obuhvaćeni Katnić, Čađenović, direktor UIKS-a Milan Tomić, bivši načelnik Istražnog zatvora Darko Vukčević, sutkinje Višeg suda Mugoša, Vuković i Pean, sudije Apelacionog suda Zoran Smolović, Milenka Žižić, Seka Piletić. Katnića i Čađenovića sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja i iznuđivanje iskaza, Tomića i Vukčevića za zloupotrebu službenog položaja putem pomaganja, a sudije zbog neprijavljivanja krivičnog djela.

“Za mene je ovo teško krivično djelo, a oni su imali, pogotovo prvostepeno vijeće Višeg suda, sva pisma Dikića, prije kritičnih pisama koja ukazuju na njegovo zlostavljanje i ucjenjivanje”, kazao je on.

Ispravka

U naslovu teksta objavljenog 14. februara u Vijestima, slučajnom greškom napisano je “Savovića prisluškivali”, umjesto “Demokrate prisluškivali”...

Izvinjavamo se g. Savoviću i čitaocima.

Bonus video: