Izbor šefa policije na čekanju

Policijski oficir Zorana Brđanin je bio najbolje ocijenjeni kandidat na testu i po ukusu nekoliko članova Vlade, ali je, prema informacijama “Vijesti”, premijer Zdravko Krivokapić insistirao da se pokuša postići konsenzus oko tog pitanja. Osim Brđanina u igri su i šef Operativno-komunikacionog centra Dragan Klikovac, dekan Fakulteta za bezbjednost u Banjaluci i bivši šef policije u Budvi i Baru - Vojo Laković i šef Specijalnog policijskog odjeljenja Dragan Radonjić.

39171 pregleda 131 reakcija 125 komentar(a)
Ministar unutrašnjih poslova Sekulović i premijer Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ministar unutrašnjih poslova Sekulović i premijer Krivokapić, Foto: Boris Pejović

Maratonsko vijećanje o tome ko će biti novi šef Uprave policije nije okončano sinoć do kasno jer se u Vladi nijesu mogli dogovoriti oko toga ko će od kandidata, koji su ušli u uži izbor na konkursu, rukovoditi najvećim bezbjednosnim sistemom.

Policijski oficir Zorana Brđanin je bio najbolje ocijenjeni kandidat na testu i po ukusu nekoliko članova Vlade, ali je, prema informacijama “Vijesti”, premijer Zdravko Krivokapić insistirao da se pokuša postići konsenzus oko tog pitanja. Osim Brđanina u igri su i šef Operativno-komunikacionog centra Dragan Klikovac, dekan Fakulteta za bezbjednost u Banjaluci i bivši šef policije u Budvi i Baru - Vojo Laković i šef Specijalnog policijskog odjeljenja Dragan Radonjić.

Prema podacima “Vijesti”, na sastanku u Vladi dogovorili su se da zatraže i operativne provjere ANB-a o svim kandidatima koji su ušli u uži izbor.

Sastanak u Vladi završen je oko 21.30 časova, a ostao je dogovor da pregovore oko šefa Uprave policije nastave u ponedjeljak.

Tokom dana očekivalo se da će ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, nakon intervjua sa četvoricom najbolje ocijenjenih kandidata, da pošalje Vladi predlog za imenovanje, ali se to nije dogodilo.

Prema Zakonu o unutrašnjim poslovima, Vlada je bila dužna da predlog ministra dostavi skupštinskom Odboru za bezbjednost kako bi im dali mišljenje o kandidatu.

Kako to mišljenje nije obavezujuće, Vlada je mogla i bez zelenog svjetla poslanika da imenuje direktora.

Izbor šefa policije juče je otkrio i nesuglasice između partija koje su činile listu “Za budućnost Crne Gore”. Demokratski front je u ime koalicije poslao nepotpisano saopštenje gdje se navodi da neće podržati predlog Sekulovića. Na to saopštenje je reagovao funkcioner Ujedinjenje Crne Gore Goran Danilović koji je rekao da njegova partija, koja je bila dio te liste, nije konsultovana oko saopštenja i da nije pošteno sve kandidate označiti da su kadar Demokratske partije socijalista.

“Koalicija neće i ne pristaje da pripadnici režima Mila Đukanovića, pod jeftinim izgovorima i protivzakonitim radnjama, eliminišu jedine ozbiljne i odgovorne kandidate”, piše u saopštenju DF-a.

“Kao što smo obavijestili ranije premijera (Zdravka) Krivokapića, obavještavamo i crnogorsku javnost da naša koalicija neće i ne pristaje da pripadnici režima Mila Đukanovića, pod jeftinim izgovorima i protivzakonitim radnjama, eliminišu jedine ozbiljne i odgovorne kandidate”

Oni su kazali da njihovi birači nijesu glasali za tu koaliciju “da bi ova Vlada postavljala na ključna mjesta u policiji “kadrove povezane sa DPS-om, Duškom Markovićem i Veselinom Veljovićem”.

Pozvali su Krivokapića da poništi ovaj konkurs i omogući da “pravi čovjek, onaj koji nema nikakve dugove i obaveze prema bivšem režimu, dođe za direktora Uprave policije”.

“Tako je bolje i ispravnije postupiti nego policiju ponovo predati u ruke Milu Đukanoviću i DPS-u, kao što je to nedavno učinjeno sa izborom vršioca dužnosti”, kazali su iz DF-a.

Danilović je te ocjene nazvao grubim i netačnim i kazao da nije pošteno tako nešto izjaviti za 18 kandidata koji su od početka konkursa učestvovali u trci.

“Bez obzira što se može desiti da neki predlog ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića ne dobije podršku ni naše stranke, u ime UCG, ipak, saopštavam da svi kandidati nisu isti i da ni po koju cijenu, pa ni javnog sporenja sa kolegama, ne pristajem da se paušalno svi kandidati svrstaju u isti koš i uz to još označe kao kandidati bivšeg režima”, rekao je Danilović.

Danilović je pozvao svoje kolege da ne etiketiraju ljude, te da to ko će i da li će podržati predlog ministra Sekulovića ostave za trenutak kada predlog bude konstituisan.

“Odnos UCG prema predlogu zavisiće isključivo od naše procjene da li kandidat zaslužuje našu podršku ili ne, ali nećemo blatiti nijednog pojedinca koji je eventualno već jednom ili više puta provlačen groz blato DPS-a i raznih udbaških struja bivše vlasti”, rekao je Danilović.

Od saopštenja DF se ogradila i Prava Crna Gora u kojoj su naveli da niti su konsultovani niti su učestvovali u pisanju.

“Javnost je sa našim stavovima već upoznata i oni nisu ni milimetar promijenjeni. Smjena vrha policije jedan je od glavnih prioriteta”, navodi se u saopštenju Prave Crne Gore.

KRENULO OD MINISTRA

Završna faza konkursa za direktora Uprave policije krenula je juče ujutro od MUP-a, gdje je ministar Sekulović obavio intervjue sa kandidatima. Oko 13 časova intervjui su završeni, a potom je ministar gledao čak i snimke razgovora, kako bi bio potpuno siguran ko je na razgovoru dao najbolje odgovore.

Prema podacima “Vijesti”, ministar se dvoumio oko Brđanina i Klikovca, koji su i dijelili prvo mjesto na testovima Uprave za kadrove.

Akcija za ljudska prava (HRA), kojoj je MUP dozvolio da prati intervjue, saopštila je da su intervjui trajali po 45 minuta, ali zbog toga što nijesu autorizovani odgovori, nijesu objavili transkripte.

HRA je saopštila da je ministar svakome od kandidata postavio po četiri ista pitanja.

“Prvo je bilo vezano za odnos policije prema ljudskim pravima. Ministar je tražio da kandidati objasne kako da se u policiji na najmanju moguću mjeru svede tortura i prekoračenje policijskih ovlašćenja, kao i da objasne odnos koji trenutno u Upravi policije postoji prema rodnoj ravnopravnosti. Drugo pitanje se odnosilo na povjerenje građana u rad policije, s osvrtom na trenutni stepen povjerenja i mehanizme koji mogu da ga unaprijede. Trećim pitanjem se tražilo od kandidata da daju svoje viđenje dosadašnje borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou, kao i preporuke za unapređenje te borbe, ako postoji nešto što bi promijenili. Četvrto se odnosilo na ulogu i djelovanje policije u građanskom, multietničkom društvu”, navodi se u obavještenju HRA.

NVO je navela i da su svi kandidati dali obrazložene odgovore na sva pitanja.

BILO 19 KANDIDATA

Konkurs za šefa Uprave policije raspisan je 28. decembra prošle godine, a na njemu se prijavio rekordan broj kandidata. Od 19 prijavljenih, nekoliko kandidata je povuklo prijave, dok je Uprava za kadrove iz trke eliminisala advokata Dražena Medojevića i bivšeg šefa kriminalistike Predraga Šukovića. Zbog toga što Medojeviću nijesu prihvatili dokumentaciju, jer navodno, nije imao pet godina na rukovodećoj poziciji u UP, tužilaštvu ili sudu, burno su reagovali iz Demokratskog fronta i najavili da neće glasati ni za jednog drugog kandidata.

Šukoviću dokumentacija nije prihvaćena jer iz kaznene evidencije nije izbrisana uslovna kazna po privatnoj tužbi bivšeg premijera Duška Markovića, a u Upravi za kadrove nijesu uvažili da naknadno unesu promjenu u njihovu listu kandidata.

Zbog toga postoji mogućnost da se advokati Šukovića žale Upravnom sudu, koji može oboriti cijeli postupak izbora šefa Uprave policije.

Bonus video: