Suđenje Andrijaševiću za ubistvo Gardaševića: Branio se od napada ili došao da ubije

Svjedok Borislav Gardašević, otac pokojnog Marka, izjavio je u sudu da je svom sinu nekoliko puta govorio da se skloni od Andrijaševića

7191 pregleda 2 komentar(a)
Uviđaj nakon ubistva Gardaševića, Foto: Svetlana Mandić
Uviđaj nakon ubistva Gardaševića, Foto: Svetlana Mandić

Milan Andrijašević, optužen da je na svirep način ubio Marka Gardaševića (38) u Nikšiću 20. maja 2020. godine, juče je u Višem sudu u Podgorici izjavio da se tada branio od napada.

Svjedok Borislav Gardašević, otac pokojnog Marka, izjavio je u sudu da je svom sinu nekoliko puta govorio da se skloni od Andrijaševića.

“Marko se smirio, trebalo je da se ženi. Vidio sam ga noć uoči ubistva, svako jutro je dolazio kod nas”, kazao je Gardašević. Naveo je da 20. maja prošle godine jedan od Markovih drugova došao i nije ga zatekao kod kuće, što im je bilo sumnjivo.

“Ušao je kroz prozor i počeo da kuka”, naveo je, između ostalog, otac pokojnog Gardaševića.

Nakon što je upoznat sa odbranom optuženog, naveo je da ništa od toga nije tačno.

“Smatram da je sa namjerom došao da ga ubije, jer sumnjam da je moj sin imao nekih 6.000 eura za koje je ovaj znao”, naveo je Gardašević. Optuženi je rekao da je sada pokojnog Gardaševića poznavao već četiri godine i da je od njega kupovao heroin.

Pojasnio je da je uoči kritičnog dana došao kod Gardaševića kući i za 20 eura kupio gram heroina koji je kod njega, kako je kazao, i ušmrkao.

Potom je, tvrdi, i 20. maja, oko pet sati, opet došao do njegove kuće, da bi uzeo dozu heroina.

“Marko je imao kameru ispred ulaznih vrata i mogao je da vidi ko mu je pred kućom. Otvorio mi je vrata, ušao sam, uzeo heroin i ostavio mu 20 eura na sto. Tom prilikom sam ušmrkao heroin, a i on takođe. Njemu je oslabio posao, izgubio je mušterije, a neko mu je pričao kako ja njegove mušterije šaljem kod drugog dilera. Rekao sam mu da to nije tačno jer i ja sam dolazim da kupujem kod njega. Tu je došlo do rasprave između nas dvojice, počeo je da mi psuje pokojnog oca, sestre... govorio je da će mi silovati sestre, odnosno da to može da završi. Došlo je do guranja, gurnuo me prema vratima pored kojih je vitrina u kojoj je držao sjekiricu i sataru. Zatvorenom šakom me je udario u nos, krenula mi je krv, on se vratio unazad i uzeo sjekiricu iz vitrine, pokušao da me udari njom u predjelu glave. Zamahnuo je put mene, ali sam ja podigao ruku a sjekirica je pala između nas dvojice”, ispričao je u Andrijašević.

Dodao je da je Gardašević potom uzeo nož sa stola.

“Krenuo je prema meni, a ja sam dohvatio sjekiru i krenuo put njega. Oštrica noža bila je okrenuta u mom pravcu. Ne znam je li zamahivao u mom pravcu ali ja sam zamahnuo tupim dijelom sjekire u pravcu glave oštećenog i desilo se to što se desilo. Sjećam se da sam ga dva - tri puta udario tupim dijelom sjekire put glave, a on je bio u stojećem položaju. Posle toga se više ničega ne sjećam, ne sjećam se da li je od tih udaraca pao i šta se posle dešavalo”, izjavio je optuženi.

Dodao je da se samo sjeća da je izašao iz kuće, ali i rekao da ne zna kako, te da je otišao je na neku livadu i nekoliko sati sjedio u kolima...

“Svega ovoga se sjećam kao kroz maglu”, naveo je Andrijašević.

Prema navodima optužnice, Andrijašević se tereti da je na svirep način lišio života Gardaševića - navodi se da je došao do njegove kuće, zadao mu više udraca tupim i oštrim dijelom sjekire, kao i dva uboda sječivom noža, a smrt kod oštćenog je nastupila kada mu je prerezao vrat.

Dodaje se da mu je glavu pokrio jastukom, otišao i zaključao vrata.

Suđenje se nastavlja 19. aprila.

Zavisnik, ali se nije liječio

Optuženi Andrijašević rekao je da je zavisnik od heroina 10 godina, ali da se nije liječio, zbog čega ne posjeduje medicinsku dokumentaciju.

Odgovarajući na pitanja više državne tužiteljke Danke Ivanović Đerić, kazao je nikada nije pozajmio novac od pokojnog Gardaševića, kao i da nije uzimao heroin na veresiju.

Dodao je da mu je Gardašević kazao da je nekome dao 1.000 - 1.500 eura na kamatu.

Bonus video: