Žabljačaninu uništene dvije vikendice, tužilac nije naložio da se nađu krivci

Tužilac u ODT Pljevlja, Ivan Garčević, izjasnio se da nema elemenata bića krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti

26765 pregleda 36 reakcija 28 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Pljevaljski tužilac nije našao za shodno da žabljačkim policajcima naloži da ispitaju ko je, kako i zbog čega uništio dvije vikendice Dana Novosela, iako je taj Žabljačanin naveo ko je sinoć tokom noći mogao da skine krov sa jedne i naloži ga, da bi se ugrijao u drugoj u koju je provalio.

Novosel je Vijestima ispričao da je jutros, dok je motornim sankama obilazio predio Nacionalnog parka Durmitor, zatekao dvije svoje uništene vikendice, koje su prije tri dana bile čitave.

"Svakih par dana moji prijatelji ja motornim sankama obilazimo teren, nosimo sijeno za srne... Prije tri dana smo isto to uradili, i to baš na Crvenoj gredi gdje su moje stare vikendice. Jutros smo pošli Matije Bojović, Šile Šipčić i ja i vidjeli da su dvije, od tri vikendice na Crvenoj gredi oštećene. Jedna je bila obijena, a sa druge maltene očerupan krov i naložen", rekao je Novosel.

Dano Novosel vikendice
foto: Privatna arhiva

Taj Žabljačanin dodaje da je vidio tragove u snijegu, upalio sanke i krenuo tragom.

"Sa Crvene grede sam pratio trag koji je išao preko Ališnice i Planinice za Škrku, a potom preko Škrčkog ždrijela se spustio u Dobri do. Tu sam stigao grupu od osam mlađih osoba od 25 do 35 godina. Bile su dvije ili tri djevojke i ostalo momci. Rekli su mi da su iz Ukrajine. Ispitivao sam ih, rekli su da su spavali u planini u nekim vikendicama, da idu ka Šavniku preko Komarnice", rekao je Novosel.

Taj Žabljačanin dodaje da je grupu, za koju sumnja da su uništili njegove vikendice, oko 15.30 sati ostavio u Dobrom dolu, kod kolibe Labuda Šibalića.

Dano Novosel vikendice
foto: Privatna arhiva

"Rekli su da namjeravaju sjutra preko kanjona Komarnice za Šavnik, a onda dalje planinama. Vjerujem da će i noćas uništiti nečiju kolibu, ili sjutra veče na Sinjajevini. Pošao sam u policiju, sve im ispričao i prijavio, nadajući se da će ih zaustaviti da ne uništavaju našu imovinu. Policija je obavijestila dežurnog tužioca u ODT Pljevlja, Ivana Garčevića, koji se izjasnio da nema elemenata bića krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti. Šokiran sam. Nisam znao da možemo tako jedni drugima da uništavamo kuće i da to tužioci ne smatraju krivičnim djelom. Ove kuće su napravljene prije više od 50 godina, materijal je sa mukom iznošen na tu visinu i sada će se teško popraviti", rekao je on.

Iz Uprave policije potvrdili su da je Novosel danas prijavio oštećenje svoje imovine.

"Tužilac se izjasnio da nema elemenata krivičnog djela", kazali su oni.

Iz pljevaljskog Osnovnog državnog tužilaštva objasnili su zašto je postupajući tužilac donio takvu odluku:

"Obavještavam Vas da je dežurni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Pljevljima na osnovu informacija i podataka dobijenih od policijskog službenika Odjeljenja bezbjednosti Žabljak, ocijenio da u konkretnom slučaju nema dokaza iz kojih proizilaze osnovi sumnje da u radnjama bilo kog lica ima elemenata nekog od krivičnih djela za koja se goni po službenoj dužnosti, već bi se u konkretnom slučaju moglo raditi o krivičnom djelu unistenje i oštećenje tuđe stvari za koje se gonjenje preduzima po privatnoj tužbi", objasnila je portparolka tog tužilaštva, tužiteljka Nataša Bajčeta.

Novosel je kazao da su tužioci mogli spriječiti da grupa Ukrajinaca uništi još nečiju imovinu, ali da to očito ne žele da urade.

Stav tužilaštva da ne procesuiraju krivce kritikovala je i predsjednica Upravnog odbora Nacionalnih parkova Marina Jočić.

Ona je na svom fejsbuk profilu napisala da su "Ukrajinci krenuli u novi rušilački pohod".

"Katun Novosela u srcu Nacionalnog parka Durmitor, u mjestu Vodeni do, nekoliko Ukrajinaca su uništili dvije kolibe i od materijala pravili logorsku vatru. Upravo su krenuli u novi rušilački pohod u mjestu Dobri do. Na sve ovo, uprkos prijavi, policija se oglašava nenadležnim, a tužilac Ivan Gačević je izdao rješenje da nema osnova za pokretanje krivične prijave. Svaka čast, nadležni! Vatra i pljačka u NP je vama regularna stvar", napisala je Jočić.

Bonus video: