"Stijepović nije znao da je novac prljav"

Obustavljen krivični postupak protiv funkcionera DPS-a, potvrđena optužnica protiv Kneževića i ostalih okrivljenih

29034 pregleda 591 reakcija 92 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Nema dokaza u spisima Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da je Slavoljub Stijepović znao da je novac koji mu je u oktobru 2016. predao Duško Knežević - pribavljen kriminalnom djelatnošću, niti ima dokaza da je krivično djelo pranje novca, počinio u saizvršilaštvu.

To su konstatovali u podgoričkom Višem sudu, u rješenju kojim su obustavili krivični postupak protiv bivšeg gradonačelnika Podgorice, u predmetu “koverta”.

Nakon razmatranja optužnice SDT-a, odluku je donijelo vijeće kojim je predsjedavao sudija Radomir Ivanović, a čiji su članovi Branka Bošković i Sonja Cvjetićanin Ognjenović.

Istim rješenjem potvrđena je, međutim, optužnica protiv Duška Kneževića zbog stvaranja kriminalne organizacije, kao i protiv Branislava Todorovića, Živka Šljivančanina, Tamare Krdžić, Gorana Grujovića i Tomice Knežević, zbog istog krivičnog djela i zbog pranja novca u saizvršilaštvu.

Sudsko vijeće u obrazloženju odluke naglašava da se se krivično djelo - pranje novca u saizvršilaštvu (čl. 268 st. 3 u vezi st. 1 u vezi čl. 23 st. 2 KZ), koje se Stijepoviću stavlja na teret, može se izvršiti samo sa direktnim umišljajem, ali da se iz spisa ne može zaključiti da je kod tog okrivljenog postojala svijest i volja za izvršenje djela...

“Po stavu ovog suda, subjektivni elementi kod okrivljenog Stijepović Slavoljuba izostaju jer nema dokaza po stanju u spisima da je isti u trenutku prijema novca od strane Knežević Duška u oktobru 2016. godine znao ili mogao znati da je ovaj novac pribavljen kriminalnom djelatnošću istog, niti ima dokaza da je djelo počinio u saizvršilaštvu, odnosno da je sa umišljajem ostvarivao zajedničku odluku, ili znatno doprinio ostvarenju zajedničke odluke da je novac stečen kriminalnom djelatnošću organizovane kriminalne grupe koju je organizovao Knežević Duško”, navode iz suda.

Navode i da niko od ostalih okrivljenih, u svojim odbranama ne pominje Stijepovića: “Ni u formi poznanstva, a kamoli u formi ostvarivanja zajedničke namjere da izvrše krivično djelo pranje novca, a i on tvrdi da ne poznaje nikog od okrivljenih osim Knežević Duška”.

SDT se može žaliti na taj dio rješenja, a juče iz te institucije nisu odgovorili Vijestima da li će to i učiniti.

OPTUŽBA

Optužnica je podignuta nakon afere koju je Knežević otvorio u januaru 2019. godine, objavljivanjem video-snimka na kojem Stijepoviću uoči izbora 2016. predaje kovertu uz objašnjenje da je u njoj 97.000 eura.

U optužnici, međutim, piše da je biznismen Stijepoviću predao “samo” 47.500 eura, nakon što su njegovi saradnici konvertovali 110.000 dolara u eure. U tom aktu navodi se da je Knežević u drugoj polovini 2010. godine stvorio kriminalnu grupu čiji su članovi bili zaduženi da podižu novac koji je stečen iz nezakonitih poslova više kompanija, a potom ga predaju njemu radi stavljanja u legalne tokove.

“Duško Knežević je za sebe odredio ulogu organizatora, davao je uputstva članovima - koji su izvršavali konverziju novca a potom mu ga predavali, o čemu je svjedočio šef za opšte poslove u Atlas banci Vlatko Rašović, koji je dobio status svjedoka saradnika. Rašović je prihvatio predlog Kneževića da obavlja funkciju ovlašćenog lica u preduzećima koja su formirana ili će biti formirana zbog realizacije kriminalnog plana - podiže novac i predaje ga organizatoru. Optuženi Tomica Knežević je prihvatio da novac koji potiče iz kriminalne djelatnosti odnosno nezakonitog poslovanja pravnih lica podiže sa njihovih računa i predaje ga organizatoru kriminalne organizacije. Optuženi Šljivančanin je postupajući po uputstvima dobijenim od organizatora Duška Kneževića, obavljao konverziju novca koji potiče iz kriminalne djeltanosti i sačinjavao potrebna dokumenta. Okrivljeni Grujović i Krdžić prihvatili su da nakon konverzije novca koji potiče iz kriminalnih djeltanosti, sačinjavaju potrebna dokumenta kako bi sve izgledalo zakonito prilikom redovnih kontrola državnih organa”, piše u optužnici koju je SDT dostavio sudu.

Navodi se da su svi članovi te grupe znali da je novac pribavljen kriminalnom djelatnošću.

“Knežević je... dio novca je prethodno preuzeo od Rašovića, Tomice Kneževića i Andreja Kononenka u oktobru 2016. godine predao okrivljenom Slavoljubu Stijepoviću da bi ga stavio u promet – legalne tokove, radi korišćenja tog novca za parlamanetarne izbore”, navodi se u istom aktu.

Objašnjava se da je Stijepović tražio do Kneževića da novac zamijeni u valutu euro, nakon čega je ovaj 12. oktobra 2016. godine, radi realziacije kriminalnog plana, dao uputstva Rašoviću da od Stijepovića preuzme 110.000 dolara i odnese ih u Atlas banku.

“Rašović je 97.500 eura predao Dušku Kneževiću koji je zatim u svojoj porodičnoj kući od tog novca predao Slavoljubu Stijepoviću 47.500 eura. Zatim je Slavoljub Stijepović predao Spasu Popoviću, predsjedniku Odbora DPS-a Golubovci, a koji je podijeljen aktivistima DPS-a Zeta za operativne troškove rada mjesnih odbora i troškove aktivista u izbornoj kampanji za paralamentarne izbore u oktobru 2016. godine”, navodi se u optužnici.

“Svi su vidjeli da uzima 97.000 eura”

Odbrana Duška Kneževića saopštila je juče da je odluci suda prethodilo nezakonito ročište 18. februara, kojem nisu prisustvovali branioci tog optuženog.

“Iako smo i kolega Nemanja Jolović i ja sud uredno obavijestili o zakonski prihvatljivim razlozima svoga nedolaska”, saopštio je juče advokat Zdravko Đukanović.

On je konstatovao da SDT i Viši sud u Podgorici i dalje panično žure da donose nezakonite odluke, “kojima oslobađaju svoje političke saborce i poslušnike, a podižu i potrvđuju optužnice protiv lica protiv kojih su vodili i protiv kojih i dalje sprovode politički progon.

“Cijela crnogorska i međunarodna javnost su jasno mogli da vide video-snimak na kojem Slavoljub Stjepović od Duška Kneževića uzima novčani iznos od 97.000 eura, za potrebe DPS-a. Nakon toga SDT, po nalogu glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, započinje pritisak na vozače Duška Kneževića da priznaju da su vršili konverziju novca za potrebe Demokratskog fronta, a što oni odbijaju da priznaju, jer je riječ o notornoj neistini. Takođe, Milivoje Katnić daje nalog da SDT optuži Duška Kneževića da je organizovao kriminalnu grupu, a ta kriminalna grupa funkcioniše na sljedeći način: “Duško Knežević daje nalog članovima grupe da za potrebe DPS uzimaju njegov novac’”, rekao je Đukanović.

Podsjetio je da je takva “bezumna tvrdnja” prošla kontrolu SDT i Višeg suda u Podgorici.

“Viši sud u Podgorici otišao je i korak dalje i procijenio da kod Slavoljuba Stjepovića nema nikakve krivične odgovornosti. Ovakva konstatacija je suprotna zakonu, moralu i pravilima zdravog razuma”.

Advokat je najavio da će podnijeti žalbu Ustavnom sudu.

“Ali smo svjesni stvarnosti da Milivoje Katnić i predsjednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić lično i preko svojih poslušnika nanose veliku štetu crnogorskom pravosuđu”.

Iz Specijalnog državnog tužilaštva nisu juče odgovorili na pitanja Vijesti - da li će se žaliti na dio rješenja Višeg suda, kojim je obustavljen postupak protiv Slavoljuba Stijepovića”...

Sud: Nije mogao znati da se Knežević bavi kriminalom

Za sud je, piše u rješenju, potpuno prihvatljiva i uvjerljiva odbrana Stijepovića da je i Knežević u oktobru 2016. godine slovio za uspješnog poslovnog čovjeka, pa se, kako tvrde, postavlja objektivno pitanje da li je okrivljeni trebao i mogao znati da je taj biznismen 47.500 eura stekao kriminalnom djelatnošću.

“Jer takvo saznanje Stijepović Slavoljub nije mogao crpiti ni iz jednog objektivno provjeravajućih kriterijuma da li se Knežević Duško u oktobru mjesecu 2016. godine bavio kriminalnom djelatnošću i da li je njegov novac stečen iz te djelatnosti jer za ovu činjenicu u tom periodu nisu znali ni državni organi koji su u Crnoj Gori bili zaduženi da prate poslovanje svih privrednih subjekata kojima je upravljao okrivljeni Knežević Duško”, piše u rješenju suda.

MANS: Preispitati ima li krivične odgovornosti Katnića

MANS je pozvao Katnića da objavi kompletnu dokumentaciju iz istrage u slučaju “koverta”, a na osnovu koje je pisana optužnica za Stijepovića. “Jer je od nespornog javnog interesa da se utvrdi kako je došlo do njenog odbacivanja”, navodi se u saopštenju koje potpisuje direktor Istraživačkog centra te nevladine organizacije Dejan Milovac.

Ocijenio je da odluka Višeg suda predstavlja novi poraz crnogorskog pravosuđa i još jedan u nizu dokaza da je ono politizovano: “Do mjere da čak ni konkretni dokazi nisu dovoljni kako bi se u Crnoj Gori procesuirala očigledna korupcija”.

“Nakon snimka koji smo svi imali prilike da vidimo, ostalo je malo prostora za sumnju da makar Stijepović može izbjeći da bude procesuiran, kada već specijalni državni tužilac nije ni razmatrao mogućnost da procesuira njegove kolege iz DPS kao moguće nalogodavce ono što je sasvim izvjesno bila primopopredaja novca iz crnih fondova uoči tadašnjih izbora”.

Milovac je dodao da je odlukom SDT-a, Stijepović ipak optužen za pranje novca, ali da se uprkos svemu, njihov akt nije mogao održati pred sudskim organima.

Milovac
Milovacfoto: Boris Pejović

“Ono što jeste očigledno je činjenica da imamo još jedan postupak iz koga je hirurški precizno odstranjena bilo kakva odgovornost funkcionera DPS-a, što je praksa koju SDT već godinama njeguje”, rekao je on.

Podsjetio je da javnost nikada nije informisana šta se desilo sa sumnjivim donacijama DPS-u sa Konika, niti je SDT otvorio istragu nakon javnog priznanja predsjednika te stranke Mila Đukanovića - da je njegova partija primala donacije koje nisu prijavljivane nadležnim organima.

“Sve navedeno ukazuje na potrebu za momentalnom ostavkom Katnića, zbog kontinuiranih katastrofalnih rezultata u borbi protiv korupcije na najvišem nivou, ali i zbog sumnje da političke kalkulacije čine sastavni dio njegovog postupanja. Slučaj Stijepovića, te očigledni dokazi koji su postojali za njegovo optuženje, upućuju na potrebu na preispitvanje ne samo disciplinske, već i krivične odgovornosti SDTa za postupanje u ovom predmetu”, istakao je Milovac.

Bonus video: