Ćute o odluci za Mujovićeva pisma

SDT od sredine februara, kada su objasnili da je završena istraga, odbija da odgovori da li je protiv policajaca koje su hapsili podnijeta optužnica, ili je predmet završen obustavljanjem istrage

23907 pregleda 9 komentar(a)
Dalibor Medojević, Foto: Savo Prelević
Dalibor Medojević, Foto: Savo Prelević

Specijalno državno tužilaštvo krije da li su i kakvu odluku donijeli nakon okončanja istrage o nestanku dokaza koje je policija uzela tokom pretresa kuće Veselina Mujovića.

Ta istraga otvorena je u februaru 2016. godine, a završena posljednjeg dana prošle godine.

SDT na čijem čelu je Milivoje Katnić, prvobitno je mjesecima ćutalo na pitanja “Vijesti” u kojoj je fazi istraga, a od sredine februara, kada su objasnili da je završena, odbijaju da odgovore koji je njen ishod, odnosno da li je protiv policajaca koje su hapsili podnijeta optužnica, ili je predmet završen obustavljanjem istrage.

U prvim danima istrage policija je uhapsila tadašnjeg vršioca dužnosti šefa Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Dalibora Medojevića i inspektora tog Odsjeka Nikolu Terzića.

Nikola Terzić
Nikola Terzić foto: Filip Roganović

Obojica su negirali izvršenje krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja i pušteni su na slobodu.

Od tada, javnost nije upoznata kako je nestalo 13 pisama i dva originalna dokumenta Uprave policije, koji su kasnije pronađeni.

“Povodom Vaših pitanja, obavještavam Vas da je u navedenom predmetu istraga okončana i da se očekuje donošenje odluke”, odgovorila je sredinom februara “Vijestima” portparolka SDT-a, specijalna tužiteljka Sanja Jovićević. Na pitanja poslata nakon toga, odgovori još nijesu stigli.

“Vijesti” saznaju da je SDT predmet završilo posljednjeg dana prošle godine i da je odluka donijeta, ali da “nije potpisana”. Sagovornik uključen u istragu, međutim, nije želio da precizira da li je istraga okončana odbacivanjem optužbe, ili će se policajcima suditi, što je, kako je kazao, malo vjerovatno.

Prema istim informacijama, nakon što su Medojević i Terzić uhapšeni i saslušani krajem februara 2016. godine, njih više niko nije pozivao tokom istrage, niti su im vraćeni tada oduzeti telefoni.

“Vijesti” su nakon hapšenja inspektora objavile da je među dokazima, koji su tada nestali, bilo 13 Mujovićevih pisama poslatih aktulenom predsjedniku države Milu Đukanoviću, doskorašnjem šefu policije Veselinu Veljoviću i drugim osobama iz javnog i političkog života.

Navodno, pisao im je o svojim aktivnostima “u poslovima za državu”.

Mujovićeva kuća pretresana je u istrazi otvorenoj nakon što ga je osuđeni šef budvanske kriminalne Svetozar Marović optužio da je od njega na prevaru uzeo blizu 900.000 eura.

Nekadašnji visoki funkcioner Demokratske partije socijalista tvrdio je da mu je Mujović novac uzeo govoreći da će mu olakšati status u istragama o milionskim malverzacijama u Budvi.

Nedugo zatim utvrđeno je da je nestao dio dokaza koje je policija uzela iz Mujovićevih objekata tokom pretresa 19. februara 2016. godine.

Specijalno tužilaštvo je odmah nakon što su saznali da su pisma i dokumenta nestala, počelo istragu u kojoj je, pored Medojevića i Terzića, specijalna tužiteljka Lidija Vukčević saslušala sve njihove kolege koje su bile na pretresu, ili su bili u dodiru sa dokazima.

Svi saslušani policajci iz oba sektora saopštili su da kese sa dokazima koje su donijete u Medojevićev sektor nijesu bile zapečaćene.

Policajci iz Sektora za suzbijanje privrednog kriminaliteta tvrde da su dokaze navodno držali zaključane do trenutka kada su ih predali Medojevićevom sektoru.

Medojević i Terzić rekli su tužiocu da nijesu vidjeli 13 Mujovićevih pisama, ni dva originalna dokumenta iz Uprave policije, kojih više nema među dokazima. Ni Medojević ni Terzić navodno nijesu bili na pretresu kuće Mujovića.

Nakon što je tužilaštvo otvorilo istragu, dokazi koji su ukradeni iz policije na još neobjašnjen način pronađeni su u vozilu za uviđaje Centra bezbjednosti Podgorica.

Medojević i Terzić nijesu dobili odluku tužiteljke?

Iako je hapšenje dvojice inspektora Uprave policije prije više od pet godina podiglo prašinu, SDT i dalje neće da stavi tačku na taj slučaj i saopšti odluku o tome što su utvrdili tokom maratonskog izviđaja.

Prema saznanjima “Vijesti”, Medojević i Terzić nijesu dobili odluku tužiteljke Lidije Vukčević, koja je još u februaru 2016. godine saslušala sve policajce koji su bili uključeni u pretres kuće Veselina Mujovića.

Javnost nije obaviještena ni da li je tužiteljka istraživala kako su se nestali dokazi pojavili nakon hapšenja tadašnjeg vršioca dužnosti šefa Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Dalibora Medojevića i njegovog tada podređenog Terzića.

Mujovićeva pisma aktuelnom predsjedniku države Milu Đukanoviću i dva originalna dokumenta Uprave policije pronađena su krajem marta 2016. godine, kazao je nakon toga vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužica Ivica Stanković.

Stanković je 1. aprila te godine za TV Vijesti rekao da su dokazi pronađeni 28. marta, u policijskom službenom vozilu, u prtljažniku i da su dostavljeni Tužilaštvu.

Tada je najavio da će Tužilaštvo preduzeti sve neophodne radnje da utvrdi kako je došlo do toga da se ova pisma pronađu nakon četrdesetak dana.

Bonus video: