Apelacioni ukinuo odluku Višeg suda, ponovo o aferi „Koverta“

Predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje

53909 pregleda 476 reakcija 36 komentar(a)
Foto: Printscreen/Duško Knežević
Foto: Printscreen/Duško Knežević

Apelacioni sud Crne Gore uvažio je žalbu Specijalnog državnog tužilaštva i ukinuo rješenje Višeg suda u Podgorici od 2. marta ove godine, koji je obustavio postupak protiv Slavoljuba Stijepovića u aferi „Koverta“, optužen za pranje novca u saizvršilaštvu. Predmet je vraćen prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje, objavljeno je danas u saopštenju Apelacionog suda.

„Vijeće je ukinulo prvostepeno rješenje u navedenom dijelu, jer su u postupku donošenja rješenja učinjene povrede odredaba krivičnog postupka iz člana 386 st.1 tač.9 ZKP-a, obzirom da su razlozi o odlučnim činjenicama nejasni i protivrječni, zbog čega se nije mogla ispitati pravilnost i zakonitost pobijanog rješenja. Na ove povrede osnovano je ukazano u žalbi Specijalnog državnog tužioca i na iste drugostepeni sud pazi po službenoj dužnosti, u smislu člana 417 st.4, u vezi člana 386 st.1 ZKP-a. Osim toga, osnovano je u žalbi navodeno i da je zaključivanje u pobijanom rješenju da nema dovoljno dokaza da je okrivljeni S.S. osnovano sumnjiv za djelo koje je predmet optužbe pogrešno, u vezi sa čime je izostala ocjena datih dokaza, pa je činjenično stanje pogrešno utvrđeno“, navodi se u odluci Apelacionog suda.

Početkom marta, u postupku kontrole optužnice, vanraspravno vijeće Višeg suda u Podgorici, donijelo je rješenje kojim se obustavlja krivični postupak protiv Slavoljuba Stijepovića, bivšeg gradonačelnika Podgorice, koji je u aferi “koverta” optužen za pranje novca u saizvršilaštvu . Istim rješenjem je potvrđena optužnica protiv Duška Kneževića, optužen za stvaranje kriminalne organizacije, kao i protiv Branislava Todorovića, Živka Šljivančanina, Tamare Krdžić, Gorana Grujovića i Tomice Knežević, zbog istog krivičnog djela i zbog pranja novca u saizvršilaštvu.

“Nema mjesta optužbi u odnosu na okrivljenog Stijepović Slavoljuba, pa se krivični postupak obustavlja”, navodi se u rješenju Višeg suda. Okrivljeni Slavoljub Stijepović dobro je znao da je novac koji uzeo od Duška Kneževića stečen kriminalnom djelatnošću. Ovo se naviodi u žalbi Specijalnog državnog tužilaštva na rješenje Višeg suda kojim je obustavljen krivični postupak protiv bivšeg gradonačelnika Podgorice, u predmetu "koverta".

Stijepovića je SDT optužilo za pranje novca novca u saizvršilaštvu, ali je sudsko vijeće ocijenilo da se to krivično djelo može izvršiti samo sa direktnim umišljajem, ali da se iz spisa ne može zaključiti da je kod tog okrivljenog postojala svijest i volja za tim.

"Da li postoje svijest i volja, utvrđuje se iz dokaza koji su predloženi od strane tužioca, pa ukoliko određeni dokazi ukazuju da postoji osnovana sumnja da kod okrivljenog postoji svijest i volja za izvršenje krivičnog djela, a postoje i dokazi iz kojih proizilazi da te svijesti i volje nema do stepena osnovane sumnje,vijeće prvostepenog suda nema pravo da u ovoj fazi postupka cijeni koji od tih dokaza je istinit, niti da daje veću vrijednost jednom ili drugom dokazu. To je pitanje koje se rješava na glavnom pretresu, u kontradiktornom postupku", navodi se u žalbi SDT-a Apelacionom sudu. Dodaje se u žalbi da je takvom odlukom vijeće Višeg suda u Podgorici, prekoračilo funkcionalna ovlašćenja i preuzelo ulogu sudećeg vijeća.

"Postupanje okrivljenog S.S. (Stijepovića) i svjedoka V.B. u vezi stavljanja ovog novca u promet takođe potvrđuje da okr. S.S dobro zna i da je svjestan da se radi o novcu koji je pribavljen kriminalnom djelatnošću, jer on i pored činjenice da okr. K.D. (Knežević) insistira da oni izvrše konverziju, to ne čine, iako je to bilo vrlo jednostavno, odlaskom na bilo koji šalter banke u Podgorici, već ga vraćaju okr. K. da on to uradi u svojoj banci", piše između ostalog u žalbi.

Bonus video: