Abazović: Nema nedodirljivih, Crna Gora neće više biti sigurna luka za kriminalce

Pomoćnik direktora Uprave policije Dejan Knežević kazao je da uhapšene sumnjiče za stvaranje kriminalne organizacije, ubistvo u saizvršilaštvu i ubistvo u pokušaju

76994 pregleda 1333 reakcija 111 komentar(a)
Sa pres konferencije, Foto: Savo Prelević
Sa pres konferencije, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.04.2021. 14:10h

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović čestitao je svima koji su učestvovali u akciji hapšenja članova jednog kriminalnog klana - Upravi policije i Specijalnom državnom tužilaštvu.

"Ovo je najjači udarac koji smo zadali mafiji u protekloj deceniji i mislim da je samo prvi od onih koji će uslijediiti", rekao je Abazović na vanrednoj pres konferenciji Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije.

Kazao je da u Crnoj Gori nema nedodirljivih i da hapšenje članova kavačkog kriminalnog klana ima međunarodni značaj, te da su već dobili pohvale sa međunarodnih adresa.

Poručio je da Crna Gora neće više biti sigurna luka za organizovani kriminal i da će kriminalcina u Crnoj Gori biti usko.

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović kazao je da ima poseban lični osjećaj zadovoljstva jer je ovom akcijom rukovodio novi menadžment koji je izabrala aktuelna Vlada.

"Mi smo krenuli odlučno i ovo je jasan pokazatelj. Samo se timski i složno može boriti protiv organizovanog kriminala", kazao je Sekulović.

Istakao je da menadžment MUP-a stoji iza rukovodstva Uprave policije i apelovao je na crnogorski parlament da što prije usvoje Zakon o unutrašnjim poslovima.

Pres MUP
foto: Savo Prelević

Pomoćnik direktora Uprave policije Dejan Knežević kazao je da će prioritet UP biti borba protiv kriminala i korupcije.

"Rad na ovom predmetu je bio dugoročan i u saradnji sa partnerskim službama, a naročito EUROPOL-a u realizaciji ovog predmeta", kazao je on.

Rekao je da je u saradnji sa Specijalnim državnim tužilaštvom podnijeta prijava protiv 14 osoba, od kojih su oduzeta sredstva za komunikaciju, osmatranje, eksplozivna naprava, skupoceni automobili...

Prijave su podnijete protiv: S.K (58), V.V. (45), M.R. (35), D.P. (30), Z.K. (45), K.M. (43) koji su uhapšeni, traga se za R.Z. (39), R.Ž. (35), M.V. (39), D.K. (40), S.J. (38), M.K. (38) i A.D. (35), dok je Z.P. (45) u zatvoru zbog drugih djela.

Knežević je objasnio da uhapšene sumnjiče za stvaranje kriminalne organizacije, ubistvo u saizvršilaštvu i ubistvo u pokušaju.

Knežević je rekao da je kompletan Sektor za borbu protiv kriminala radio na hapšenju ove kriminalne grupe.

"Mi ćemo nastaviti aktivnosti, preventivne i represivne. Sa ovim se neće stati, nastavićemo prema drugim kriminalnim grupama. UP ima kapacitete... da odgovori svim izazovima koje nosi borba protiv organizovanog kriminala i korupcije", rekao je on.

Abazović je rekao da, ako je neko htio da uzme slavu i označi Crnu Goru kao državu koja štiti kriminalce, sada im je pokazano da Crna Gora može bolje da odgovori od opremljenijih država.

Sekulović je kazao da je konferencija zakazana zbog potrebe javnosti da zna i da je izvršna vlast smatrala da je u dijelu policijskog posla dovoljno urađeno da bi obavijestili javnost, a da SDT kao samostalni organ odlučuje kada će i što saopštiti.

Knežević je kazao da će nakon hapšenja "kavčana" fokus biti stavljen na druge kriminalne grupe koje djeluju na teritoriji Crne Gore i van nje. Kazao je da je optimista i da će u tim istragama biti pomaka.

Knežević je rekao da policija prema svim pripadnicima OKG preduzima mjere i da je praćenje kriminalaca visokog ranga veoma otežano u Crnoj Gori, jer se ti ljudi boje ne samo policije, već i pripadnika suprotstavljenih kriminalnih grupa.

Kazao je i da su primenjivane mjere prema Radoju Zvuceru i ostalima, ali otežano.

Knežević je kazao da za određeni broj osoba koje su u bjekstvu imaju saznanja i u kojim državama se nalaze i da intenzivno sarađuju sa partnerskim službama na njihovom locirani o hapšenju.

Manji broj se nalazi u Crnoj Gori i radi se na njihovom hapšenju.

Povezani članci

22. April 2021.

Kavčane terete za ubistvo Podgoričanina?

Bonus video: