Podgorički “Panter” pao u Argentini

Begić je u Francuskoj osuđen na 15 godina zatvora, a traži ga i italijanska policija zbog pljačke u Milanu

44306 pregleda 127 reakcija 29 komentar(a)
Na meti Pantera uglavnom vrijedan nakit (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Na meti Pantera uglavnom vrijedan nakit (Ilustracija), Foto: Shutterstock

U Buenos Ajresu uhapšen je Podgoričanin Zvjezdan Begić (46), osuđeni član kriminalne organizacije “Pink Panteri”.

Kako se navodi na argentinskom sajtu infobae.com, u tu državu ušao je s krivotvorenim pasošem Evropske unije, a živio pod lažnim argentinskim identitetom.

Begić je u Francuskoj osuđen na 15 godina zatvora, a traži ga i italijanska policija zbog pljačke u Milanu.

U tekstu se navodi da su mu lisice na ruke stavili službenici Interpola.

Francuska za njim, kako se objašnjava, traga od 2005, a Italija od 2017. godine.

Begić i njegov kolega, kako piše na sajtu, 2005. godine ušli su u zlataru u Sen Tropeu i opljačkali nakit vrijedan dva miliona eura.

Brojni mediji ranije su objavili da su u Francuskoj zbog toga osuđeni Begić i Duško Martinović, oba na po 15 godina zatvora, uz doživotnu zabranu ulaska u tu zemlju...

“Begić i dvojica kolega ušli su naoružani u zlataru ‘Paradiso Luxery’ i ispraznili je: uzeli su 20 satova marke ‘rolex’, dvije narukvice procijenjene na po 200.000 eura i pobjegli”, stoji u tekstu na argentinskom sajtu.

Pojašnjava se da je bježeći stigao do glavnog grada Argentine i živio u luksuznom stanu u naselju Nunjez.

“Tamo su ga pronašli agenti Interpola nakon teške istrage koja je trajala godinu”, navodi se i dodaje da će pokrenuti postupak za njegovo izručenje.

Prema policijskim izveštajima, ozloglašene “Pink Pantere” čini grupa od oko 200 članova - Srba, Hrvata, Crnogoraca, Bosanaca, od kojih su mnogi sa vojnim iskustvom.

Uglavnom se terete za pljačke veoma vrijednog nakita.

Mediji pišu da su britanski policajci tu kriminalnu grupu nazvali “Pink Panter” nakon što su 2004. pokušali da prošvercuju plavi dijamant u kutiji kreme za lice, kao u čuvenoj istoimenoj filmskoj komediji.

“To su teško naoružani nasilnici koji se ne ustežu da zapucaju ako upadnu u teškoće, mada do sada nikoga nisu ubili”, rekao je svojevremeno zamjenik direktora Interpola za kriminal i šverc droge Emanuel Lekler.

Martinović u Podgorici osuđen na šest godina robije

Duško Martinović osuđen je u podgoričkom Višem sudu na šest godina i tri mjeseca zatvora, kao organizator kriminalne grupe koja je švercovala drogu.

On je tokom suđenja priznao da je učestvovao u trgovini i međunarodnom švercu droge, ali je negirao da je organizovao kriminalnu grupu.

Tada je i kazao da su ostali na optuženičkoj klupi nevini i da ni jesu znali za njegove planove, zbog čega je od suda tražio da ih oslobodi krivice.

Bonus video: