Spisi ANB-a u rukama tužilaštva

U sklupu tih spisa tajne službe, rečeno je Vijestima, dostavljena je i izjava najbliže Vukšićeve saradnice, koju je dala Disciplinskoj komisiji ANB-a, gdje je navela da je ona napravila bezbjednosnu grešku tokom pripreme podataka za slanje skupštinskom Odboru za bezbjednost.

25887 pregleda 31 reakcija 15 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) dostavila je potrebnu dokumentaciju Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, koje utvrđuje pod kojim okolnostima je vršilac dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejan Vukšić skupštinskom Odboru za bezbjednost dostavio tajne podatke u koje poslanici nisu smjeli da imaju uvid.

Viša tužiteljka Lepa Medenica saopštila je “Vijestima” da se u sklopu tog izviđaja “preduzimaju sve neophodne mjere i radnje”.

“Nakon što je po zahtjevu tužilaštva od ANB-a dostavljena predmetna dokumentacija u cilju utvrđivanja odlučnih činjenica bitnih za donošenje odluke, preduzimaju se i druge neophodne mjere i radnje, nakon čega će se izvršiti svestrana analiza svih prikupljenih dokaza i podataka i donijeti odluka u predmetu”, odgovorila je Medenica.

U VDT Podgorica u tom predmetu uzete su izjave od nekoliko osoba koje su imale uvid u dokumenta ANB-a, u kojima su navodno popisana imena domaćih i stranih agenata koji sarađuju u operacijama u Crnoj Gori...

U sklupu tih spisa tajne službe, rečeno je Vijestima, dostavljena je i izjava najbliže Vukšićeve saradnice, koju je dala Disciplinskoj komisiji ANB-a, gdje je navela da je ona napravila bezbjednosnu grešku tokom pripreme podataka za slanje skupštinskom Odboru za bezbjednost.

Svojevrsni bezbjednosni skandal dogodio se 19. marta na skupštinskom radnom tijelu, nakon što su poslanici uočili da su im informacije najvišeg stepena tajnosti dostavljene u okviru izvještaja ANB-a o susretima zvaničnika Vlade sa lažnim američkim diplomatom Stevanom Simijanovićem.

Više poslanika opozicije odmah je zatražilo ostavku Vukšića, dok je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović saopštio da je šef tajne službe “napravio propust”. Kasnije je pojasnio da “ništa nije urađeno na štetu države”.

Premijer Zdravko Krivokapić stao je u odbranu direktora ANB-a, tvreći da on nije otkrio podatke države članice NATO-a.

“Nijedan od dokumenata koji je Agencija za nacionalnu bezbjednost dostavila Odboru za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore, za potrebe kontrolnog saslušanja potpredsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića, ne predstavlja dokument, odnosno tajni podatak druge države ili međunarodne organizacije, već su u pitanju isključivo nacionalni dokumenti - tajni podaci nastali u radu ANB-a, sačinjeni od strane ovlašćenih službenika, kojima je stepen tajnosti određen u skladu sa rješenjem kojim su određene kategorije podataka ANB stepena tajnosti ‘tajno’”, napisao je Krivokapić u odgovoru poslaniku Rašku Konjeviću (SDP).

On je prethodno kazao da je Vukšić nepravedno i neprofesionalno optužen za odavanje tajnih podataka i pozvao tužilaštvo da podnese krivičnu prijavu protiv poslanika “nedostojnih funkcije”, a koji su javnosti dostavili tajne podatke.

“Oni nemaju pravo na to. Mogu nama da prave bilo kakve priče, ali ovo je jedina istina. Ako tužilaštvo to ne uradi, onda oni ne rade posao na pravi način”, poručio je predsjednik Vlade.

Konjević je, međutim, nakon kontrolnog saslušanja na Odboru, rekao da je Vukšić svjestan da je napravio propust ili previd:

“Tu njegovu formulaciju prevodim na jasno kršenje člana 26 stav 2 i 4 Zakona o Agenciji za nacionalnu bezbjednost, jer je više nego jasno i po onome što je direktor Agencije govorio, da je propust napravljen, jer po zakonu, članovi Odbora za bezbjednost nemaju pravo uvida u one podatke za koje nije potrebno da znaju”, kazao je tada prvi čovjek SDP-a.

Prema zakonu, pristup tajnim podacima bez dozvole imaju Predsjednik Crne Gore, predsjednik Skupštine Crne Gore, predsjednik Vlade, potpredsjednici Vlade, ministri nadležni za unutrašnje poslove, vanjske poslove, poslove finansija i poslove odbrane, vrhovni državni tužilac, rukovodioci državnih tužilaštava, državni tužioci, glavni specijalni tužilac i specijalni tužioci, predsjednik Vrhovnog suda Crne Gore, predsjednici sudova i sudije, članovi Odbora Skupštine Crne Gore za bezbjednost i odbranu, članovi Odbora Skupštine Crne Gore za antikorupciju...

U istom članu, međutim, navodi se da tajnim podacima drugih država​​ i međunarodnih organizacija, bez dozvole pristup imaju samo predsjednici države, Skupštine i Vlade.

Nakon što je po zahtjevu tužilaštva od ANB-a dostavljena predmetna dokumentacija u cilju utvrđivanja odlučnih činjenica bitnih za donošenje odluke, preduzimaju se i druge neophodne mjere i radnje, nakon čega će se izvršiti svestrana analiza svih prikupljenih dokaza i podataka i donijeti odluka u predmetu”, odgovorila je Medenica

Bonus video: