Milošević tuži državu zbog "rolexa"

Bivši viceguverner Centralne banke Crne Gore traži da mu Specijalno državno tužilaštvo vrati skupocjeni sat

45428 pregleda 87 reakcija 31 komentar(a)
Foto: Savo Prelevic
Foto: Savo Prelevic

Bivši viceguverner Centralne banke Crne Gore Velibor Milošević tužio je državu, odnosno Specijalno državno tužilaštvo (SDT) - jer odbijaju da mu vrate sat “rolex” oduzet tokom istrage protiv njega.

SDT ni nakon dvije godine nije okončalo istragu protiv navodne kriminalne grupe biznismena Duška Kneževića, a kojom je obuhvaćen i Milošević.

“U toj naredbi, u radnjama optužioca, zašto to ne reći, nema činjenično i potkrijepljeno dokazima, ama baš ništa. A tek šta reći za predmet ove tužbe? On se (sat), naravno ne pominje, ne dovodi se u vezu sa krivičnim djelom. Tek, on dakle, više od dvije godine bespravno nije u njegovom posjedu. Nikada u istrazi prilikom davanja odbrane, pomenut nije, a i zašto bi. Uprkos tome, ne vraća se tužiocu. Ukoliko bude podignuta optužnica, a evo preko dvije godine je nema, predmet tužbenog traženja – sat, zasigurno neće biti tretiran. I zbog čega bi”, navodi se u tužbi koju je Milošević podnio preko svog branioca, advokata Zorana Piperovića.

Advokat je rekao da tužba protiv onih koji ga sumnjiče, nije jedini nesvakidašnji potez Miloševića, objasnivši da je među spisima predmeta pronašao i dva pisma upućena Tužilačkom savjetu.

“Paradoksalno je i to što sam prilikom preuzimanja kopije spisa predmeta, među papirima pronašao dva pisma koja je moj klijent uputio Tužilačkom savjetu, tražeći od njih urgentno postupanje specijalne tužiteljice od koje zahtijeva da podigne optužnicu protiv njega, jer više ni kao čovjek, ni kao profesinalac ne može da izdrži pakao - da istraga traje više od dvije godine, a da nema tužilačkog razjašnjenja”, kazao je Piperović.

Piperović
Piperovićfoto: Filip Roganović

Rekao je da kao bivši tužilac razumije i zna da neke istrage mogu trajati dugo, ali i da, prema onome što se nalazi u spisima ovog slučaja, ne postoji realna šansa da optužnica protiv njegovog klijenta bude podignuta.

“Mislim da imaju problem da je napišu, jer sve što je kazao moj branjenik potkrijepio je dokazima i prosto ne znam kako bi sad mogao da izgleda taj dispozitiv, a da se bude pristojan prema onome što stoji u predmetu i što obavezuje tužioca. I odustanak je tužilačka odluka... Ne može nešto za šta nema dokaza u realnom životu, u činjeničnoj građi, da se okonča optužnicom. Sada vidim da tužioci po svaku cijenu žele da podignu optužnicu, ma kako da prođe na sudu. Ako nema dokaza, ako nema nečega što bi impliciralo da se čovjek izvede na optuženičku klupu, najlakše, najbolje i najprofesionalnije je odustati. Po svaku cijenu gurati nekoga na optuženičku klupu zločin je i prema pojedincu i prema i prema porodici tog čovjeka, bez obzira na to o kojem slučaju je riječ. Naravno, postoji mogućnost i da optužnica bude podignuta, ali teško da na osnovu priloženih dokaza, bude i potvrđena”, kazao je Piperović.

Snimak

Knežević je u januaru 2019. godine objavio audio snimak telefonskog razgovora sa Miloševićem, iz kojeg se može zaključiti da je osumnjičeni sugerisao biznismenu da podmiti kontrolore CBCG koji su provjeravali zakonitost poslovanja njegove banke.

Knežević je tada tvrdio da je snimak nastao nekoliko mjeseci prije nego što je Milošević podnio ostavku na mjesto viceguvernera za kontrolu bankarskog sistema.

Milošević je u novembru 2015. godine tražio razrješenje sa te funkcije, sa koje je zvanično otišao u februaru 2016. na mjesto predsjedika Borda direktora Universal banke u vlasništvu Petrosa Statisa, grčkog biznismena.

Knežević
Kneževićfoto: Filip Roganović

“Prije toga me je nekoliko puta reketirao, govoreći da to nije novac za njega nego za ljude iz kontrole CBCG, da je on moj prijatelj i da samo meni čini. Novac je, kako je govorio, bio za to da bi parametri Atlas banke bili u granicama dozvoljenog. Svaki put sam mu davao novac koji je tražio, a zadnji put sam snimio naš razgovor. Poslije završene kontrole, kada sam bio siguran da više neće napraviti štetu banci, pokazao sam mu snimak i rekao mu da podnese ostavku ili ću ga objaviti. Da bi mi se osvetio, tog dana kada je otišao iz CBCG, donio je rješenje o uvođenju privremene uprave u Atlas banci i Dejana Vujačića postavio za privremenog upravnika. Tadašnji guverner Dakić nije postupio po tom rješenju. Radoje Žugić to odlično zna, neka izvadi taj papir”, naveo je Knežević tada u izjavi “Vijestima”.

Milošević je to negirao.

Tereti se za stvaranje kriminalne organizacije...

Bivši viceguverner Centralne banke Crne Gore Velibor Milošević, u naredbi za sprovođenje istrage navodi se kao jedan od 23 osumnjičenih.

Tereti se da je počinio krivično djelo - stvaranje kriminalne organizacije (član 401 stav 2 u vezi sa stavom 1 i 6 KZCG).

U tom dokumentu navodi se da je Milošević prihvatio da obavještava organizatora kriminalne grupe Duška Kneževića, o planovima i radnjama Centralne banke koji se odnose na kontrolu poslovanja Atlas Mont banke, IBM banke, kontroliše rad nadzornih organa CBCG, ne dostavlja izvještaje sačinjene od članova komisije za kontrolu banaka...

Sada vidim da tužioci po svaku cijenu žele da podignu optužnicu, ma kako da prođe na sudu. Ako nema dokaza, ako nema nečega što bi impliciralo da se čovjek izvede na optuženičku klupu, najlakše, najbolje i najprofesionalnije je odustati. Po svaku cijenu gurati nekoga na optuženičku klupu zločin je i prema pojedincu i prema i prema porodici tog čovjeka, bez obzira na to o kojem slučaju je riječ. Naravno, postoji mogućnost i da optužnica bude podignuta, ali teško da na osnovu priloženih dokaza, bude i potvrđena”, kazao je Piperović

Bonus video: