Obustavljeni krivični postupci po otužnicama Kneževića

Đukanović nije širio mržnju i pozivao na nasilje

Prema navodima jedne od optužnica, iako je deklarativno priznao poraz DPS-a na izborima, Đukanović je pozivao da se silom promijene rezultati parlamentarnih izbora održanih 30. avgusta 2020. godine u Crnoj Gori

21640 pregleda 52 reakcija 54 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević

Viši sud u Podgorici obustavio je krivični postupak po obje optužnice protiv predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, koje je podnio Duško Knežević preko svog advokata Zdravka Đukanovića.

To je “Vijestima” saopštila samostalna savjetnica za odnose sa javnošću Aida Muzurović.

“Obustavljeni su postupci po optužnicama oštećenog kao tužioca Duška Kneževića protiv okrivljenog Mila Đukanovića zbog krivičnog djela pozivanje na nasilno rušenje ustavnog uređenja i krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje. Obustavljeni su jer nema dovoljno dokaza da je okrivljeni osnovano sumnjiv da je izvršio krivična djela koja mu se stvljaju na teret”, izjavila je Muzurović.

Prema navodima jedne od optužnica, iako je deklarativno priznao poraz DPS-a na izborima, Đukanović je pozivao da se silom promijene rezultati parlamentarnih izbora održanih 30. avgusta 2020. godine u Crnoj Gori.

Piše da je 1. septembra 2020. godine održan sastanak najviših funkcionera DPS-a kojim je Đukanović predsjedavao, a gdje je napravljena taktika pokušaja destabilizacije političke situacije u Crnoj Gori i doneseni zaključci - da se izazivaju incidenti, uz korišćenje obilježja Srbije, te četničkih i ruskih zastava, da se provociraju manjine Albanci, Bošnjaci i Hrvati...

U tom aktu, razmatranom u Višem sudu početkom aprila, navodi se da je jedan od zaključaka na sastanku DPS-a bio i širenje panike među članovima te stranke - vijestima o revanšizmu i otkazima, kako bi se izbjegli takozvani preletači, kao i da se o svim incidentima obavještava kancelarija EU u Podgorici, odnosno ambasadori Kvinte.

Takođe, u optužnici stoji da je jedan od zaključaka bio i taj da se što više šalje fotografija i video snimaka na kojima se vide ruska i srpska oblježja kao primjeri destrukcije evropskih i evroatlantskih simbola.

Drugom optužnicom tvrdi se da je Milo Đukanović izvršio krivično djelo - izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja.

Kako je to precizirano u dokumentu, u intervjuu na bosanskohercegovačkoj televiziji “Fejs”, on je izjavio da ukoliko započne gradnja hrama na Cetinju da „neće ostati kamena na kamenu“...

Tada je, podsjeća se u optužnici, rekao: “... Pa kako mislite da se Crna Gora odbranila kroz prethodne vjekove... otkud Crnoj Gori deset vjekova državnosti? Tako što nije branjena u parlamentu, nego je branjena oružjem, u šumi...”.

Objašnjavaju da je nakon toga komentarisao izjavu mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohija, rekavši da mu neće dozvoliti da gradi hram na Cetinju: “Jer ako krene i postavi kamen, biće mu taj kamen srušen i on to zna zato ne kreće”.

"Faraona ne mogu kazniti"

Neshvatiljivo je da sud obustavlja krivični postupak protiv Mila Đukanovića, a da ne izvede niti jedan dokaz kojim bi se utvrdila osnovanost optužnice, saopštio je juče advokat Zdravko Đukanović, pravni zastupnik On je rekao da je svakako u pitanju nezakonito postupanje suda.

“Očigledno je da i dalje SDT u Podgorici i Viši sud u Podgorici posmatraju Mila Đukanovića kao faraona i da su uvjereni da je on kao takav krivično neodgovoran, te da može da preuzima šta god mu je volja nekažnjen. Odbrana Duška Kneževića uvjerena je da su u velikoj zabludi i da se grdno varaju svi koji misle da ovakvi postupci mogu proći nekažnjeno. Svako ko vrši teška krivična djela, pa makar to bio i Milo Đukanović, mora snositi zakonom predviđene posljedice. Pred Ustavnim sudom ćemo pokrenuti postupak ocjene ustavnosti ovih odluka. Takođe, i ubuduće ćemo pokretati krivične postupke, ukoliko uočimo da je od strane Mila Đukanovića došlo do izvršenja novih krivičnih djela. U uvjerenju da će u nekom momentu, koji nije daleko, sudovi i tužilaštvo početi da rade po zakonu”, izjavio je advokat Đukanović.

Preporučujemo za Vas