Trag obojenog novca vodi i do kavčana?

Istraga u ovom predmetu ide u nekoliko krakova tako da nije isključeno da će SDT uskoro doći do novih imena u kriminalnoj šemi pranja para

82822 pregleda 82 reakcija 20 komentar(a)
Ofarbane novčanice čistili za procenat (ilustracija), Foto: Shutterstock
Ofarbane novčanice čistili za procenat (ilustracija), Foto: Shutterstock

Tri godine trebalo je međunarodnoj kriminalnoj grupi, čiji krak je djelovao i u Crnoj Gori, da “provale” jedinstveni evropski SEPA bankarski sistem prenosa novca preko kojeg su, kako se sumnja, oprali na stotine milione eura za mafijaške klanove iz Evrope, Azije i Afrike.

Specijalno državno tužilaštvo tvrdi da je dio mafijaškog novca, koji je na taj način ubačen u legalne tokove, navodno, pripadao i kavačkom kriminalnom klanu...

Istraga u ovom predmetu ide u nekoliko krakova tako da nije isključeno da će SDT uskoro doći do novih imena u kriminalnoj šemi pranja para.

SDT je kao organizatora grupe označio Miomira Đuraševića sa Svetog Stefana, dok su osumnjičeni članovi grupe advokat iz Podgorice Đorđije Piletić, Dejan Kašćelan zvani Komarac iz Beča, Mirko Barac, Dragan Jovanović i Nedžad Ejupi, a njima se na teret stavlja da su 2016. godine formirali grupu, koja je u nekoliko krakova djelovala u međunarodnom lancu pranja novca i falsifikovanja isprava.

Advokat Piletić je suprug sutkinje Apelacionog suda Seke Piletić, a kada je u martu pokrenut prvi predmet protiv njega, ministar pravde Vladimir Leposavić kazao je da je to “osveta GST-a Milivoja Katnića zbog rušenja predmeta državni udar”.

ĐURAŠEVIĆ I JOVANOVIĆ U PRITVORU

Advokat Piletić, koji se bolnički liječio od korone, saslušan je tek juče u Specijalnom državnom tužilaštvu gdje je bio pozvan zbog sumnje da je imao jasna zaduženja u grupi - da pribavlja podatke o vlasnicima i brojevima računa, ali i pravi međunarodne kontakte za transferisanje novca.

Prije desetak dana pritvor do mjesec određen je Đuraševiću i Jovanoviću, a pred Apelacionim sudom očekuje se odluka vijeća nakon žalbi advokata, koji su tražili da se u daljem postupku brane sa slobode.

SDT je u martu ove godine otvorilo istragu protiv Đuraševića, Piletića i advokata iz Bara Vladimira Miloševića zbog sumnjivih transakcija od gotovo milion eura - ugovora o zajmu, koje su osumnjičeni sklapali sa biznismenom iz Rusije sa namjerom da prljav novac ubace u legalne tokove.

Radom na tom predmetu i provjerom bankovnih uplata i isplata, u SDT-u došli su do novih sumnjivih podataka, koji ukazuju da je crnogorski krak kriminalne grupe bio u međunarodnom lancu pranja novca preko evropskog SEPA sistema, za koji se do tada vjerovalo da ima odličnu bankarsku zaštitu. SEPA sistem radi od 2013. godine.

FALSIFIKATI

Jedan od načina pranja novca, kako sumnja SDT, tokom 2016. godine bio je ubacivanje u legalne tokove “obojenih novčanica”, koje potiču iz razbojničkih pljački u Iranu, Iraku, Siriji i Turskoj, a brojne fotografije sanduka sa tim novcem SDT je pronašlo u zaključanim telefonima osumnjičene grupe.

SDT sumnja da su članovi crnogorske grupe, za određeni procenat, učestvovali u međunarodnoj akciji skidanja farbe - hemijskih sredstava sa obojenih novčanica, a potom i u mreži traženja bonitetnih klijenata u poslovnim bankama širom Evrope, gdje će preko SEPA sistema ubacivati prljavi novac na njihove račune.

Vjeruje se da su oni na osnovu falsifikovane dokumentacije - bankarskih kodova davali instrukcije, kako da se elektronskim putem preko platnog SEPA instrumenta za manje od 24 časa prebaci novac na ime depozita na poslovne račune klijenata, a potom i dalje slanje na račune drugih članova, koji su imali zadatak da novac ubace u legalne tokove.

Dejana Kašćelana sumnjiče da je po uputstvima Đuraševića prikupljao dokumentaciju, na osnovu koje su vršili elektronski trasfer novca u bankama u Evropi i Africi...

Kašćelan je, kao vjeruje tužilaštvo, dobijao podatke od Đuraševića koliko se novca nalazi u na računima banaka, ali i instrukcije u kojoj valuti da konvertuju keš, ali i kako da “operu” kriminalni novac.

Osumnjičeni Barac, Jovanović i Ejupi, kako sumnja SDT, imali su zadatak da nabavljaju račune klijenata u bankama, šire mrežu saradnika u poslovnim bankama, ali i da dobijene podatke o lažnim dokumentima - kodovima, transferišu novac preko SEPA terminala.

RAČUNI U ISTANBULU

Specijalno državno tužilaštvo došlo je do sumnji da je ova kriminalna grupa u aprilu 2019. godine sa još nekoliko NN osoba u međunarodnim okvirima sklopila dogovor sa službenikom banke “Gimo sekuritas finans” iz Istanbula Abukerimom Mustuom, da im dostavi bankovne sertifikate i instrukcije kako da na ime depozita na računu bonitetnog klijenta, koji je pristao na dogovor, prebace 15 paleta u kojima je bilo 1.260.000.000,00 turkametanskih manata, čija je protivvrijednost oko 315 miliona eura.

SDT vjeruje da je taj službenik turske banke izdao depozit certifikat - 22. aprila te godine, nakon čega su od tog novca, a nakon što je ubačen u legalne tokove, osumnjičeni Đurašević, Piletić i Kašćelan uzeli određeni procenat.

NEKRETNINE NA PRIMORJU

Specijalni policijski tim uvidom u Katastar našao je veliki broj nekretnina - zgrada i vila na ekskluzivnim mjestima na Crnogorskom primorju gdje je vlasnik bio ili je i dalje upisan osumnjičeni organizator grupe Miomir Đurašević.

SDT sumnja i da je on sa Kašćelanom u novembru 2016. godine, na ime ugovora o zajmu, organizovao uplatu 350 hiljada eura na račun Ahima Saraja u jednoj poslovnoj banci u Beču.

Taj novac, tvrdi sagovornik “Vijesti”, potiče iz kriminalne djelatnosti - prodaje zemljišta koje je takođe kupljeno “prljavim” novcem...

Nekoliko dana nakon uplate, Đurašević i Kašćelan su sa Ahimom u Austriji zaključili ugovor o pozajmici od pola miliona eura, a vjeruje se da je to bio novac, koji su dobili kroz procenat za posredovanje u pranju novca...

U Evropi su trenutno 34 zemlje, koje pripadaju SEPA sistemu plaćanja, a osim 28 zemalja koje su dio EU u ovom elektronskom kriptomatu su i Island, Lihtenštajn, Norveška, Švajcarska.

SDT sumnja da je crnogorski krak novac dobijao iz Lihtenštajna, a te uplate nijesu bile sumnjive tamošnjim istražiteljima za pranje novca.

Kupovao i Dudićevu imovinu

Osumnjičeni organizator kriminalne grupe Miomir Đurašević sumnjiči se da je u priodu od maja do avgusta 2016. godine, “prljavi” novac, koji je dobio kao procenat u međunarodnom kirminalnom poslu, iskoristio tako što se pojavio u javnom nadmetanju u postupku izvršenja protiv imovine Zoje Dudić, supruge ubijenog Dragana Dudića Frica.

U postupku izvršenja povjerioca “Heta asset resolution leasing” protiv Zoje Dudić on je učestvovao u nadmetanju za prodaju nepokretnosti na nekoliko parcela u Dobroti, koje su bile date kao sredstvo obezbjeđenja prilikom zaključenja finansijskog lizinga između “Hipo alpe liasing” i Dudićeve firme “Secondo porto”.

Đurašević je, kako se sumnja, na račun javnog izvršitelja u gotovini prvo uplatio 158 hiljada eura, a potom i još 474 hiljade keša, za koji se vjeruje da je dobio kao procenat u međunarodnoj kriminalnoj mreži.

Tri godine kasnije Đurašević je tada kupljene nepokretnosti prodao Dudićevoj udovici, koja mu je za vraćanje imovine u Dobroti platila 620.000 eura.

Bonus video: