Budvanski čelnici oslobođeni krivice: Nema dokaza da su ometali u radu upravne inspektore

Aktuelni poslanik Milo Božović kazao je “Vijestima” da je presuda Suda za prekršaje potvrda svega što su godinu govorili - da je organizovana kriminlna grupa, političkom korupcijom i uz asistenciju policije, upravne inspekcije i tadašnje Vlade, kršeći zakon i Ustav, nasilno smijenila legitimno izabranu opštinsku vlast i izvršila svojevrstan državni udar

19963 pregleda 289 reakcija 14 komentar(a)
Radović i Carević na jednom od protesta u Budvi (arhiva/ilustracija), Foto: shutterstock.com
Radović i Carević na jednom od protesta u Budvi (arhiva/ilustracija), Foto: shutterstock.com

Gradonačelnik Budve Marko Bato Carević, predsjednik Skupštine opštine Krsto Radović, bivši menadžer grada Milo Božović, v. d. šefa kabineta predsjednika Opštine Nikola Jovanović i aktuleni v. d. direktora Komunalnog preduzeća Predrag Drago Ivanović oslobođeni su krivice da su 17. juna onemogućavali upravne inspektore Ministarstva javne uprave Dragana Kalezića i Jelenu Pejaković da uđu u zgradu Opštine.

To se navodi u presudi sudije budvanskog Suda za prekršaje Marka Đukanovića u koju su “Vijesti” imale uvid.

Aktuelni poslanik Milo Božović kazao je “Vijestima” da je presuda Suda za prekršaje potvrda svega što su godinu govorili - da je organizovana kriminlna grupa, političkom korupcijom i uz asistenciju policije, upravne inspekcije i tadašnje Vlade, kršeći zakon i Ustav, nasilno smijenila legitimno izabranu opštinsku vlast i izvršila svojevrstan državni udar.

Prijavu protiv budvanskih funkcionera podnio je Centar bezbjednosti Budva, ali je sudija Đukanović utvrdio da nema dokaza da su lokalni čelnici počinili prekršaje za koje su se teretili.

Naime, policija je prije godinu podnijela prekršajnu prijavu tvrdeći da su opštinski funkcioneri stajali na ulazu u zgradu Opštine te da su onemogućili inspektore da izvrše zakonom predviđenu dužnost.

Da nijesu postupili po naređenju policijskog službenika koji je toga dana megafonom izdao jasno i glasno naređenje o zabrani zadržavanja na određenom mjestu, odnosno naredio da napuste prostor na ulazu u zgradu i omoguće upravnim inspektorima na uđu u zgradu Opštine.

Upravni inspektori ministarstva, kojim je tada rukovodila Budvanka Suzana Pribilović, su oko 8 časova uz jake policijske snage ušli u zgradu Opštine.

Policija je prethodno privela sve lokalne funkcionere koji su stajali na ulazu tražeći da im se pokaže papir po kom osnovu je tražena policijska asistencija. Upravnim inspektorima je bio dozvljeno da uđu i sprovedu kontrolu, međutim, nastao je opšti haos, uslijedio je upad u zgradu Opštine.

Scene hapšenja opštinskih funkcionera, koji su bacani na pločnik ispred Opštine, te građana i zaposlenih u lokalnoj upravi obišle su tada region.

Upravni inspektori su legitimisali odluke lokalnog parlamenta održane prethodno u konferencijskoj sali Turističkog naselja Slovenska plaža, gdje je omogućeno instaliranje nove vlasti na čelu sa Nikolom Divanovićem, podržane odborničkom većinom iz redova DPS, SD, Crnogorske i odbornika Stevana Džakovića.

Brutalno hapšenje i nasilna smjena vlasti bili su svojevrsni okidač tromjesečnih protesta građana i predstavnika političkih partija, koje su potom na minulim avgustovskim izborima pobijedile koaliciju koju je predvodio Divanović.

Sa druge strane, Specijalno državno tužilaštvo odbacilo je krivične prijave koje su tada podnijeli budvanski DF, ali i Demokrate protiv organizovane kriminalne grupe zbog smjene zakonite vlasti, a odbačene su prijave i protiv Pribilović i upravnih inspektora zbog zloupotrebe službenog položaja.

Iz opštinske vlasti u više navrata isticali su da će nakon promjena u tužilaštvu ponovo podnijeti krivične prijave zbog političke korupcije odbornika Džakovića, takozvanih “heroja proljeća” iz Divanovićeve administracije, ali i i protiv Pribilović i inspektora.

Radović kažnjen 500 eura

Sudija Đukanović izrekao je novčanu kaznu od 500 eura šefu parlamenta Krstu Radoviću zbog omalovažavanja upravnog inspektora Kalezića.

Navodi se da je izvršio prekršaj iz člana 11 zakona o javnom redu i miru.

Kako piše, Radović je omalovažavao Kalezića upućujući mu riječi: “U oči gledate i lažete, sram vas bilo, ovo je okupacija Budve, vi ste suspendovali zakon, vi ste suspendovali Ustav”.